Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a acordat joi, 2 decembrie, un interviu jurnalistei Ioana Ene Dogioiu, în cadrul unei emisiuni la postul de radio Europa FM, pe parcursul căruia a pus accentul pe tema luptei anticorupție, trecând în revistă principalele măsuri avute în vedere inclusiv în ceea ce privește curățarea sistemului de justiție de magistrații corupți. În acest sens, Maia Sandu a anunțat că procurorii și judecătorii vor fi supuși unei evaluări ce va fi efectuată de mai mulți experți internaționali, urmând a fi analizate cele mai controversate decizii, respectiv sentințe. Totodată, în urma unei modificări legislative, toți magistrații vor avea obligația de a-și justifica averea.
Redăm principalele declarații pe această temă:
- În instituțiile noastre încă mai sunt multe persoane care lucrează pentru grupări corupte și aceasta este o realitate. Spuneam că avem o oportunitate politică extraordinară să facem ordine, dar este un proces care durează.
- Dacă vorbim despre Justiție, Guvernul a anunțat acest exercițiu pe care vrea să-l înceapă la începutul anului viitor, despre o evaluare externe extraordinară a judecătorilor și procurorilor. Exercițiu care urmează să se facă cu participarea experților internaționali, pentru a oferi mai multă credibilitate. Doar atunci când vom petrece acest exercițiu, vom avea siguranța că în procuratură sau în instituțiile judecătorești nu mai sunt oameni care își vând deciziile unei grupări corupte.
- Fiecare dintre ei urmează să dovedească proveniența legală a averilor și aici Guvernul și Parlamentul deja au făcut modificări la legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate care să permită evaluarea averilor membrilor familiei și rudelor persoanelor cercetate.
- Al doilea criteriu va ține de evaluarea calității deciziilor date, pentru că avem exemple de decizii foarte ciudate și foarte multe asemenea exemple, care sunt o dovadă a controlului din partea unor grupări, control care a fost păstrat sau impus de-a lungul anilor și care a condus la decizii ilegale care au prejudiciat enorm Statul sau cetățenii.
- Acești oameni vor pleca din sistem, unii dintre ei deja au început să plece, depun cereri de demisie – acesta este un semn că înțeleg cât este de serios acest Guvern atunci când vorbește despre acest exercițiu.
De asemenea, Maia Sandu, în contextul în care demararea și finalizarea anchetelor în privința cazurilor de mare corupție nu mai poate aștepta, a anunțat că s-a solicitat și se va solicita sprijinul României, întrucât R. Moldova nu are capacitatea de a efectua simultan curățarea sistemului de justiție și soluționarea dosarelor de mare corupție.
Maia Sandu: Sunt așteptări mari din partea cetățenilor în privința investigării cazurilor mari de corupție. Însă, oamenii din sistem nu s-au schimbat. Sunt aceiași procurori și judecători care au lucrat în perioada în care instituțiile erau capturate, când se comiteau abuzuri și se închideau ochii la abuzuri. Noi avem o provocare majoră, de a face reforma justiției, dar în același timp această justiție care e în plină reformare să poată să demonstreze rezultate pe cazurile de corupție mare. Este rușinos că după 7 ani de la furtul miliardului, de la furtul bancar, nu avem niciun om care să fie sancționat, nu avem niciun leu care să fie recuperat.
Ioana Ene Dogioiu: În ce stadiu e ancheta?
Maia Sandu: Întrebarea e către procurori. Înțelegem că au început să lucreze după mulți ani în care au fost împiedicați ca să investigheze lucrurile. Dar și această fraudă și altele de proporții sunt prea dificile pentru noi, pentru sistemul nostru, iar aici e nevoie de sprijinul mai multor țări, de sprijinul mai multor organizații internaționale pentru a identifica banii care au fost scoși din Republica Moldova și pentru ca acești bani să fie aduși acasă împreună cu autorii acestor fraude, cei mai mari escroci, care au părăsit R. Moldova și au făcut cerere de azil în diferite țări ale lumii.
Ioana Ene Dogioiu: L-ați localizat pe Plahotniuc?
Maia Sandu: Din informația pe care o avem, se pare că e în Turcia. Procesul de extrădare e mai complicat, dar instituțiile noastre în sfârșit au început să facă demersuri credibile pentru ca Plahotniuc, Platon, Șor și alții care sunt investigați pentru comiterea fraudelor majore să fie aduși în fața justiției din R. Moldova.
Ioana Ene Dogioiu: Există, din informațiile dvs., conexiuni în România ale acestor rețele de devalizare a băncilor din R. Moldova?
Maia Sandu: Știu că există cereri ale instituțiilor noastre de drept către autoritățile dvs. pentru a constitui comisii comune, astfel încât să avem șanse mai mari în demersurile noastre către alte țări, pentru a obține informații despre averi ilegale, despre conturile în care se țin banii ce au fost furați. Credem că în cazul în care aceste demersuri vor fi susținute și de instituțiile din România, atunci lucrurile se vor întâmpla mai repede.
Ioana Ene Dogioiu: Din faptul că v-ați referit la viitor și la cereri, nu la comisii existente, înțeleg că deocamdată solicitările dvs. nu au primit un răspuns.
Maia Sandu: Nu pot să vă spun exact, întrucât nu instituția prezidențială e cea care face aceste solicitări. Noi doar le confirmăm atunci când avem ocazia în timpul întâlnirilor. Dar știu că au fost făcute astfel de solicitări și sper că ele vor fi aprobate, acceptate, astfel încât să obținem sprijinul de care avem nevoie. Noi suntem o țară care trece prin reforme, dar aceste reforme nu vor putea consolida peste noapte capacitatea și independența organelor de drept și a altor instituții ale statului. În același timp, nu putem să ne permitem să mai treacă câțiva ani, întrucât acești bani, între timp, au schimbat foarte multe conturi și buzunare, iar astfel e tot mai dificil să dăm de urma acestor bani. De aceea contăm pe instituțiile puternice ale altor state, care în colaborare cu instituțiile noastre ar putea să grăbească procesul de identificare și recuperare a acestor bani.
Într-un interviu acordat pentru TVR Moldova, Maia Sandu a menționat faptul că instituțiile de drept din R. Moldova au făcut o solicitare către DIICOT în ceea ce-l privește pe oligarhul fugar Vlad Plahotniuc, care are mai multe proprietăți și bunuri în România, pe care autoritățile de la Chișinău vor să pună sechestru.
Tot în legătură cu necesitatea ca România să sprijine R. Moldova în reformarea sistemului de justiție, Maia Sandu a declarat că este luată în calcul posibilitatea ca tinerii moldoveni să fie instruiți pe viitor de Institutul Național de Magistratură de la București.
Maia Sandu: Sunt multe chestiuni care pot fi făcute și de care putem beneficia. În primul rând, eu cred că un lucru important e pregătirea viitorilor magistrați. Noi am discutat anterior, și atunci când eu eram în Guvern, dar și ministrul actual discută, despre posibilități de instruire a tinerilor din R. Moldova care au făcut studii juridice, iar aceștia să meargă la Institutul Național de Magistratură din România. Și noi avem un Institut Național al Justiției, dar el trebuie restructurat pentru că sunt mari semne de întrebare legate de cum unii absolvenți și-au luat diplomele de acolo. Problema corupției începe devreme în acest domeniu, iar până restructurăm acest institut o opțiune ar fi să pregătim viitorii procurori și judecători acolo (în România - n.red.). Alt lucru pe care l-am discutat chiar și acum când am fost la București a fost crearea unor comitete mixte între organele de drept din R. Moldova și organele de drept din România pe anumite cazuri de corupție. De exemplu, știu că instituțiile noastre au făcut recent o adresare către DIICOT pe cazul unui escroc din R. Moldova, iar în momentul în care DIICOT acceptă procesele pot fi făcute mult mai repede, iar aici mă refer la procesele de identificare și confiscare a averii a escrocilor moldoveni care ne-au părăsit.
Sursa foto 1: Johanna Geron, AFP