Klaus Iohannis consolidează cele mai corupte servicii secrete. El i-a decorat și avansat în grad pe generalii controversați și incompetenți care conduc serviciile secrete ale MApN și Ministerului de Interne


Klaus Iohannis consolidează cele mai corupte servicii secrete. El i-a decorat și avansat în grad pe generalii controversați și incompetenți care conduc serviciile secrete ale MApN și Ministerului de Interne

Președintele Klaus Iohannis a avansat, recent, în grad și a decorat mai mulți șefi controversați de instituții, printre care și doi generali aflați în centrul unor scandaluri de corupție și hoții revoltătoare. 

Potrivit investigative-report.ro, generalul Marian Paul Hăpău, șeful Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA - serviciul secret al Armatei) a fost decorat de președinte cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Comandor, deși fostul său adjunct, generalul Iulian Cristian Gherghe, a delapidat fondurile operative ale instituției chiar sub nasul său, iar subordonații săi au fost incapabili să protejeze informativ baza militară NATO Mihail Kogălniceanu de rețeaua de crimă organizată care a sustras combustibil din rezervoarele americanilor de 2 milioane de dolari în doar câțiva ani.

Generalul (r) Gherghe se află și în acest moment în arest preventiv. Înalta Curte se va pronunța în dosarul spu pe 7 decembrie 2021. Generalul a recunoscut că a delapidat peste 179.000 de dolari din fondul de război al serviciului secret al Armatei şi şi-a cumpărat un teren în Corbeanca pe care şi-a construit o casă.

„Hoții autohtoni au sustras astfel, sub ochii orbi sau îngăduitori ai serviciului secret condus de generalul Hăpău, motorină de 2 milioane de dolari din baza militară de la Mihail Kogălniceanu, precum și din zonele dedicate efectuării unor exerciții tactice militare din județul Constanța. Ce serviciu de informații conduce generalul Marian Paul Hăpău, dacă angajații săi sunt incapabili să-și protejeze propriile resurse financiare operative pentru eventualitatea unui război, sau să protejeze bunurile unuia dintre cei mai importanți aliați militari strategici ai României, cantonați pe teritoriul național”, mai scrie jurnalistul Dan Badea pe site-ul investigative-report.ro.

Generalul Marian Paul Hăpău

Un alt nume controversat avansat de șeful statului este generalul Tiberiu Silviu Dumitrache, șeful Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI, fosta unitate „Doi și-un sfert”), serviciul secret al MAI, relatează G4media.ro. El a fost avansat la gradul de general-maior cu două stele. 

Generalul maior Dumitrache este ginerele sindicalistului Liviu Luca, aflat în pușcărie, fiind condamnat în 2018 la 10 de detenție în două dosare penale. În plus, Luca mai are un proces penal pe rol la Tribunalul Prahova pentru delapidarea PSV Company (fosta Petromservice, divizia de mentenanță a Petrom) cu aproape 15 milioane de lei. Cu acești bani, Luca și-ar fi construit domeniul de 3 hectare de la Păulești Prahova, cu piscină olimpică și heliport. Domeniul era pe numele părinților lui Luca. În 2012, pe fondul problemelor penale ale sindicalistului, părinții acestuia au donat domeniul fetelor minore ale lui Tiberiu Dumitrache, devenit ulterior general și șef al DGPI. Acum, domeniul figurează în declarația de avere a generalului Dumitrache. 

Tiberiu Dumitrache este fiul colonelui SRI (r) Gheorghe Dumitrache, fost şef Sector „A” în cadrul SRI Prahova, condamnat în 2013 la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 8 ani, pentru trafic de influenţă, dare de mită și încercarea de a determina mărturia mincinoasă. (mai multe detalii AICI)

Newsweek.ro: „După ce s-a însurat, cariera lui Dumitrache a luat avânt. În 2016, era deja pe funcția de șef al contrainformațiilor la „Doi și-un sfert”. Adică numărul trei în serviciul secret. În acel an, procurorii DNA aveau să deschidă unul dintre cele mai complexe dosare de corupție. Fondurile operative ale „spionilor” Ministerului Afacerilor Interne erau deturnate sub protecția șefilor serviciului secret.

În primă fază au fost puși sub acuzare 24 de ofițeri, inclusiv șefii „Doi și-un sfert”. Potrivit rechizitoriului, șefii spionilor de la „Doi și-un sfert” se lăfăiau pe banii alocați de stat pentru plata informatorilor. Ulterior, a fost deschis un nou dosar, cunoscut ca DIPI 2, în care au fost puși sub acuzare Silviu Dumitrache și Petre Tobă, ministrul Afacerilor Interne din aceea perioadă. Silviu Dumitrache s-a suspendat din funcție, în timp ce Petre Tobă și-a dat demisia. Doi ani mai târziu, în 2018, procurorul șef Dănuț Volintiru, cel care conducea ca interimar Sectia I-a din DNA, a decis să claseze dosarul DIPI 2”. (mai multe detalii AICI)

În anii anteriori, tot de Ziua Națională, președintele Klaus Iohannis i-a decorat pe Lucian-Silvan Pahonțu, directorul Serviciului de Protecție și Pază, Silviu Predoiu, adjunct al directorului Serviciului de Informații Externe, Ionel-Sorinel Vasilca, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, și pe Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informații. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.