China și Rusia atacă în fiecare zi sateliții americani. Dezvăluirile unui general din conducerea Forțelor Spațiale ale Statelor Unite. Războiul stelelor


  • ACP
  • Dec 1, 2021 20:04
  • 2984
China și Rusia atacă în fiecare zi sateliții americani. Dezvăluirile unui general din conducerea Forțelor Spațiale ale Statelor Unite. Războiul stelelor

Când președintele Trump a semnat actul de înființare a Forței Spațiale a Statelor Unite, în decembrie 2019, puțini s-ar fi așteptat ca această ramură a armatei americane să fie pusă în scurt timp la lucru de o ofensivă susținută a rușilor și chinezilor, îndreptată împotriva sateliților americani. 

Testarea rachetei hipersonice de către chinezi, în august, și distrugerea unui satelit cu o rachetă, de către ruși, luna trecută, au arătat cât de mare este viteza cu care își dezvoltă adversarii Statelor Unite capacitățile de luptă spațiala și cât de vulnerabil este sistemul de apărare american din spațiul cosmic. 

Un interviu de ieri, din presa americană, arată însă că lucrurile sunt mult mai complicate decât se știa până în acest moment în ceea ce privește situația militară de pe orbita Pământului. Generalul David Thompson, prim-șef adjunct al operațiunilor Forței Spațiale, intervievat de Washington Post, a dezvăluit că sateliții americani se confruntă în ultima vreme cu atacuri zilnice venite din partea Rusiei și Chinei. 

În aceste atacuri, numite de generalul american „atacuri reversibile” (deoarece nu produc daune permanente), sunt folosite mijloace non-kinetice, care includ lasere, bruiaj de frecvență radio și hacking cibernetic. 

Generalul Thompson a refuzat să spună însă dacă sateliții militari americani au fost atacați și în vreun mod care să le provoace daune permanente ori semnificative, explicând că orice informație despre acest fel de evenimente, dacă au avut loc sau nu, este clasificată. 

Înca din 2019, a spus generalul american, Rusia a trimis un mesaj clar Statelor Unite, lansând un satelit de dimensiuni mici foarte aproape de un satelit american de securitate națională, apoi satelitul rus s-a îndepărtat puțin, a eliberat o țintă mică și apoi a tras în ea cu un proiectil. 

„A manevrat aproape, periculos, amenințător, astfel încât să existe pericolul de coliziune”, a mai spus Thompson, adăugand că guvernul americand nu a știut în acele momente dacă satelitul rus îl ataca pe cel american sau nu. 

„Chinezii sunt cu mult înaintea Rusiei, ei lansează sisteme operaționale într-un ritm incredibil”, a mai arătat Thompson. 

Armata chineză desfășoară rapid sisteme la sol pentru lupta în spațiu, cum ar fi laserele care pot deteriora sateliții de spionaj ai serviciilor de informații americane, ceea ce poate fi considerat un act de război. 

Chinezii lucrează și la sateliți care pot ataca alți sateliți, dar și la un satelit care ar putea captura alt satelit, prinzându-l cu un braț robotizat sau cu un cârlig. 

În timp ce China lansează sateliți în spațiu la o rată de două ori mai mare decât cea a Statelor Unite, existând riscul că țara comunistă să ajungă cea mai mare putere spațială în câțiva ani, la Washington există încă destui oficiali și experți care avertizează asupra riscurilor unei curse a înarmării în spațiu, cerând mai multă reținere din partea Statelor Unite în dezvoltarea militară spațială – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.