Ion Iliescu aruncă bomba: banii fostei Securități sunt la Dan Voiculescu!


Ion Iliescu aruncă bomba: banii fostei Securități sunt la Dan Voiculescu!

Într-un comentariu pe blogul său, unde scrie o dată la câteva luni sau chiar ani mici mesaje aniversare sau ferpare, fostul președinte al României, Ion Iliescu, în vârstă de 91 de ani, critică „Sinteza Zilei”, emisiunea de propagandă și dezinformare realizată de controversatul Mihai Gâdea la Antena 3, dezvăluind că „banii negri ai serviciilor secrete din epoca” ceaușistă ar trebui căutați la „o adresă mai aproape de A3”. Referirea la Dan Voiculescu, patronul Antenelor, acuzat în numeroase dezvăluiri de presă că și-ar fi însușit sute de milioane de euro din afacerile derulate de fosta Securitate, este cât se poate de evidentă.

Ion Iliescu: „Mă uit, cu nedumerire, la spectacolul oferit de A 3 seară de seară, și nu înțeleg ce vrea să transmită, prin invitații săi la emisiunea ”Sinteza Zilei”, domnul Mihai Gâdea. O fi o racordare la conținutul noii revoluții culturale, aud că-i zice ”cancel culture”, ”cultura anihilării”. O fi o încercare de reanimare a audienței. Nu am cum ști, și, să fiu onest, nici nu țin să știu prea multe despre acest tip de politică editorială. Nu aș fi reacționat public dacă, folosind această ocazie, emisiunea nu ar fi încercat să anuleze adevărul despre evenimente din timpul și imediat de după schimbarea de regim din decembrie 1989. Și, discret, lucrurile se îndreaptă către ”Noi? Nu știm nimic despre banii lui Ceaușescu! Poate Iliescu, el i-a luat!”

La 22 decembrie 1989 s-a schimbat un sistem politic, totalitar, opresiv, care eșuase în a oferi o viață decentă, și demnă, românilor. Nu s-a dizolvat un stat. Banii statului au fost administrați de exact aceleași instituții care îi administrează și acum. Nu sunt administrați de Iohannis, cum nu au fost administrați nici de mine, nici de Emil Constantinescu sau de Traian Băsescu. Există BNR, există Minister de Finanțe.

Faptul că acest maraton de emisiuni a început cu interviul dat presei românești, până la urmă de stat, fiind vorba despre televiziunea publică, de generalul Pacepa, mă face să mă gândesc că toată povestea asta este expresia unui soi de răfuială între rămășițele unor grupări din fostele servicii de securitate. Treaba lor, are cine să judece lucrurile astea, și să țină lucrurile sub control. Din păcate, acum se discută despre banii negri ai serviciilor secrete din epocă, bani care nu au fost sub controlul formal al statului. Era bine să se fi putut face transparente aceste lucruri. Dar unde sunt ele transparente?

Îl dezamăgesc pe domnul Gâdea: banii ăia despre care vorbesc invitații săi nu sunt la mine. Dar poate să încerce la o adresă mai aproape de A 3. Dacă îl interesează subiectul cu adevărat…”.

„Profilat în special pe afaceri cu ciment și aluminiu, Dan Voiculescu-CRESCENT (grupe de firme creat de Direcția Securității Statului la ordin pentru desfășurarea de aport valutar special) a scos din România cantități gigantice din aceste materii prime, obținând profituri calculate la cel puțin 1,5 miliarde de dolari, într-o perioada în care toată Securitatea Statului era transformată într-un uriaș mecanism de producere de bani, prin orice mijloace, cu scopul achitării integrale a datoriei externe a RSR, de 21 miliarde de dolari”, arată Dan Badea în cartea sa „Averea președintelui”.

„În momentul Revoluției din decembrie 1989, Crescent avea în derulare o serie de operațiuni de export de tablă, țevi și oțel cu plată la 120 de zile de la livrare. Marfa exportată de Crescent era livrata de ICE Metal Export Import și de ICE Dunărea, acestea fiind întreprinderile care urmau să încaseze contravaloarea exporturilor. La expirarea termenelor de plată (februarie și aprilie 1990), Crescent nu a virat nici o sumă de bani în conturile celor două întreprinderi românești cu care avea contracte de export. Astfel, nu există facturi, note de realizări, declarații vamale de export sau alte documente care să probeze plata încărcăturilor (...) Suma totală care ar fi putut fi deturnată este cifrată undeva în jurul a 300 de milioane de dolari. S-a înfruptat Dan Voiculescu din acești bani? Cu acești bani și-a creat averea imensă de după decembrie 1989? (...) Cert este că, după decembrie 1989, Crescent Cipru a devenit acționar la firmele din România ale lui Dan Voiculescu, inclusiv la imperiul media Intact care acum în acte aparține fiicelor lui Felix.”, dezvăluia și Evenimentul Zilei prin 2013

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.