Cine sunt cei trei magistrați care l-au eliberat din pușcărie pe avocatul infractor Robert Mihăiță Roșu. Judecătoarea Soane este căsătorită cu un fost condamnat pentru trafic de migranți / Judecătorul Pistol a opinat că Dragnea trebuia achitat, iar Rodica Cosma l-a achitat pe Adrian Năstase


Cine sunt cei trei magistrați care l-au eliberat din pușcărie pe avocatul infractor Robert Mihăiță Roșu. Judecătoarea Soane este căsătorită cu un fost condamnat pentru trafic de migranți / Judecătorul Pistol a opinat că Dragnea trebuia achitat, iar Rodica Cosma l-a achitat pe Adrian Năstase

Un complet de trei judecători de la Înalta Curtea de Casație și Justiție a decis, marţi, eliberarea avocatului Robert Mihăiță Roşu, condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Ferma Regală Băneasa. Condamnarea lui a fost criticată de avocaţi, fiind organizate proteste după încarcerare. Decizia este definitivă şi a fost luată printr-o cale extraordinară de atac: recursul în casație. 

Avocatul Roşu, de la casa de avocatură Țuca, Zbîrcea și asociații, fusese condamnat pe 17 decembrie 2020 la 5 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa. Detalii AICI despre dosar și despre condamnările primite de inculpați. 

Condamnarea lui Robert Roşu a generat proteste în rândul avocaţilor, care spuneau că acesta ar fi ajuns după gratii doar pentru că şi-a făcut meseria.  

Procurorii DNA l-au acuzat pe avocatul Robert Roşu de constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la infracţiuni de corupţie, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a explicat detaliat atunci că avocatul nu a fost condamnat – așa cum s-a susținut – pentru faptul că ”și-a făcut doar meseria” și pentru că a emis opinii juridice în apărarea intereselor clienților săi, ci pentru că s-a implicat activ în încălcarea legii. Detalii AICI.

Jurnalistul Alex Costache (TVR, G4media.ro) detaliază pe pagina sa de Facebook cine sunt cei trei judecători care au decis eliberarea lui Mihăiță Roșu: Rodica Cosma – Laura Soane – Ștefan Pistol. 
 
„Judecătoarea Laura Soane a fost promovată în aprilie acest an la Secția Penală a Înaltei Curți în urma unui concurs organizat de Secția pentru judecători a CSM, deși soțul ei a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de migranți, în 2012. 
 
La acea vreme, pe numele lui Pavel Soane a fost emis un mandat de arestare. A încercat să fugă și a fost dat în urmărire generală. Până la urmă, s-a predat poliției. 
 
Soțul judecătoarei Soane nu este singurul condamnat din anturajul ei. Potrivit declarațiilor făcute la Antena 3 de afacerista Nela Secară, cele două sunt prietene bune. Nela Secară a fost condamnată pe 22 noiembrie 2021 la 3 ani cu suspendare pentru delapidare și spălare de bani. 
 
Judecătoarea Laura Soane a făcut parte, alături de colega ei de la Curtea de Apel Oradea, Adina Cioflan, din completul care a achitat 37 de poliţişti de frontieră, vameşi şi transportatori din Satu Mare, anchetaţi de fostul PNA din 2003 şi trimişi în judecată de DNA în 2006, pentru luare de mită. Judecătoarele au anulat toate interceptările strânse de procurori cu SRI în baza deciziilor CCR din 2016 şi 2017, deşi aceste decizii vizează noul cod de procedură penală, iar probatoriul din dosarul poliţiştilor a fost administrat în baza vechiului cod. 
 
Judecătorul Ștefan Pistol a devenit celebru după ce a făcut opinie separată în sensul achitării fostului lider PSD, Liviu Dragnea, în procesul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman. Dragnea a fost condamnat definitiv la 3 ani și jumătate de detenție cu executare, prin decizie majoritară. În schimb, Pistol a făcut opinie separată în sensul condamnării la un an de detenție cu suspendare în cazul fostului lider PNL, Ludovic Orban. Până la urmă, Orban a fost achitat definitiv. Judecătorul Ștefan Pistol a făcut parte și din completurile care l-au achitat pe fostul deputat PSD Sebastian Ghiță în două dosare penale. 

Judecătoarea Rodica Cosma a făcut parte din completul care l-a achitat pe fostul premier PSD Adrian Năstase în dosarul mătușa Tamara. În iulie anul trecut, împreună cu judecătoarea Simona Neniță, soția fostului avocat al senatorului PSD Cătălin Voicu, dublu condamnat pentu corupție, judecătoarea Rodica Cosma l-a arestat pentru presupuse abuzuri pe celebrul ex-procuror DNA Ploiești, Mircea Negulescu zis Portocală. Negulescu a fost eliberat apoi prin decizia magistratului Ionuț Matei, cel care a făcut parte din completul care l-a trimis după gratii pe avocatul Robert Roșu.

La sfârșitul anului trecut, completul – format din judecătorii Florentina Dragomir, Ionuț Matei și Ioana Alina Ilie – i-a trimis după gratii pe omul de afaceri Remus Truică, dar și pe avocatul Robert Roșu de la casa de avocatură Țuca, Zbîrcea și asociații și i-a condamnat, de asemenea, pe miliardarul israelian Beny Steinmetz și pe așa zisul prinț Paul al României, însă aceștia se sustrag executării pedepsei”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.