Noul USL colcăie de specialiști. Ce îl recomandă pe Vasile Dîncu la șefia Ministerului Apărării? Răspunsul incredibil al celui care își petrecea vacanțele cu Liviu Dragnea: „am făcut stagiul militar” și o revistă „de gândire strategică”


Noul USL colcăie de specialiști. Ce îl recomandă pe Vasile Dîncu la șefia Ministerului Apărării? Răspunsul incredibil al celui care își petrecea vacanțele cu Liviu Dragnea: „am făcut stagiul militar” și o revistă „de gândire strategică”

Controversatul Vasile Dîncu, unul dintre artizanii noului USL și cel despre care fostul său bun prieten Liviu Dragnea spune pe unde se poate că este omul „serviciilor”, va fi cel mai probabil noul ministru al Apărării în noul guvern PSD - PNL - UDMR. 

Întrebat la Digi24, ce anume îl recomandă pentru a deţine o asemenea, Vasile Dîncu, 60 de ani, a enumerat stagiul militar, care în vremea tinereţii sale era obligatoriu, studiile pe care le-ar fi făcut în domeniul apărării, dar şi faptul că a „construit o revistă de gândire strategică". Este vorba despre revista Sinteza, despre care jurnalista de investigații Emilia Șercan dezvăluia acum câțiva ani că putea fi ridicată gratuit de pe la casieriile Digi (RCS - RDS), publicația beneficiind de reclame de la două companii de stat: CEC și Tarom. Podul a relatat AICI despre asta. 

„Eu sigur că nu sunt militar sau nu am fost militar pentru zona apărării, dar am lucrat în domeniul strategiilor pentru... să zicem aşa, cultură de securitate, am scris studii despre chestiunea asta, am făcut stagiul militar şi asta ar putea să fie o condiţie. De-a lungul cercetărilor mele am studiat, am construit o revistă - Sinteza, o revistă de cultură şi gândire strategică şi evident că este şi o propunere politică aceasta. Generalii se ocupă de tactică şi de strategia de război şi un ministru civil se ocupă, până la urmă, de proiecţia apărării în societate, de cultura de securitate, de modalitatea în care inserăm întreaga societate, să spunem din specialişti, în ceea ce se numeşte astăzi securitatea naţională, mai mult decât o securitate care este asigurată doar de militari. Astăzi avem un concept extins de strategie de apărare naţională, conform strategiei de apărare publicată recent, unde civilii, specialiştii, sociologi, psihologi sau ceilalţi au un rol foarte important”, a explicat Dîncu la Digi24. 

Vasile Dîncu este, din 2020, președintele Consiliului Național al PSD. 

În guvernul condus de Adrian Năstase a ocupat functia de ministru al Informațiilor Publice (2000-2003) - minister care nu a existat până la cabinetul Nastase și nici după el, iar între 2005-2007 a fost europarlamentar. Vasile Dîncu a mai fost ministru al Dezvoltării Regionale și vicepremier în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș în 2016. Despre toxicitatea acestui personaj, activistul civic Valeriu Nicolae, prezent și el în același cabinet în funcția de secretar de stat, a povestit pe larg într-o serie de postări pe blogul său. Podul a relatat AICI.

Prietenia și colaborarea dintre infractorul Liviu Dragnea și Vasile Dîncu au fost de notorietate, iar fostul președinte PSD povestește acum, de câte ori are ocazia, cât de apropiați au fost și cum l-a trădat sociologul de la Cluj (Dîncu este doctor în Sociologie). 

Liderul PSD s-a bazat de-a lungul timpului pe sondajele, analiza și strategia politică furnizate de Dîncu, care scria pe Facebook în 2015 că "similaritățile" dintre declarațiile sale și cele ale lui Liviu Dragnea nu sunt întâmplătoare: „Evident că am vorbit, vorbim, o sa se consulte cu mine și în viitor”. Iar Dragnea îi răspundea drăgăstos invitându-l să se apropie și mai tare de partid. „Îl consider unul dintre cei mai buni sociologi din România și cred că nu doar eu și, te rog Vasile, să vii mai aproape de partid. Și noi avem nevoie de tine, și societatea", spunea Dragnea în octombrie 2015. 

De la ieșirea din închisoare însă, Dragnea face numai dezvăluiri uluitoare despre cel cu care odinioară își petrecea inclusiv vacanțele. 

„Am primit ameninţări de la Vasile Dîncu şi Coldea că nu o să apuc Crăciunul. Au păstrat aceleaşi metode. Cât de proşti pot fi să creadă că mie îmi este teamă?  Noi acum asistăm la lupta dintre două grupuri, trans-instituționale. E grupul de la Cluj, cu Vasile Dîncu, Emil Boc, Rareș Bogdan, Ioan Rus și domnul Varga, precum și alți oameni de afaceri, și grupul de la Sălaj, cu Dacian Cioloș, Hellvig (n.r. - directorul SRI), Lucian Bode. Sunt interese politice și economice diferite. Grupul de la Cluj, în care este și Coldea, este format din cei care au gestionat SRI-ul și sistemul ăsta ocult în anii trecuți”, afirma Dragnea în octombrie, pentru ca în noiembrie să facă și alte dezvăluiri la Realitatea Plus. 

„Adrian Năstase l-a adus împreună cu Rus și cu domnul Vasile Pușcaș. Acum a fost adus de Ciolacu în conducerea PSD, domnul Dîncu. Cine a fost într-un serviciu secret gen SRI, este până la moarte acolo. Coldea, Maior. Oamenii aceștia nu vor rupe niciodată legăturile cu Serviciul de Informații. Există și acum o rețea de foști activiști SRI, oameni de bună credință, cu care Coldea se laudă mereu că influențează. Îl ține și îl hrănește și pe Vasile Dincu. 

Am pus mai multe condiții în Guvernul Cioloș. Cioloș venise cu o hârtie și am spus că nu putem să mergem cu așa ceva în Parlament. Una din condiții a fost să nu se desființeze PNDL-ul. Sunt programe care ajută comunitățile locale, încă e nevoie. Condiția a fost să fie cineva acolo care nu e din partea lui Cioloș sau Iohannis și Vasile Dincu nefiind membru PSD, practic am forțat. 

A fost în vacanțe, am fost în multe locuri cu Vasile Dincu, am crezut un timp că îmi este foarte bun prieten, se pare că cine este înțepat, virusat cu virusul asta al Serviciilor, la un moment dat ajunge la o linie peste care nu trece", preciza recent Liviu Dragnea pentru Realitatea PLUS.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.