"O veste foarte bună!". Ponta jubilează înainte de învestirea Guvernului Ciucă, fiind pe punctul de a impune un PENAL într-o funcție-cheie


"O veste foarte bună!". Ponta jubilează înainte de învestirea Guvernului Ciucă, fiind pe punctul de a impune un PENAL într-o funcție-cheie

Marian Neacșu, numit în 2019 de Parlament în funcția de vicepreședinte al ANRE, ar urma să ocupe funcția de Secretar General al Guvernului Ciucă. Marian Neacșu a fost secretarul general al PSD și a ocupat și funcția de consilier onorific pentru relația cu Parlamentul al premierului Sorin Grindeanu. 

În 2016, Marian Neacșu, deputat la acea vreme, a fost condamnat definitiv de judecătorii de la Înalta Curte de Casație si Justiție la șase luni închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese. Acesta își angajase nelegal fiica la biroul său de parlamentar. Potrivit procurorilor Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ, Marian Neacșu, în calitate de deputat, a formulat cererea de angajare a fiicei sale, Cristina Monica Neacșu, în cadrul biroului său parlamentar și apoi a avizat contractul de muncă pe perioada determinată (iulie 2009 - decembrie 2012) în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta.

Victor Ponta, președinte al Pro România și fost premier, a declarat luni, 22 noiembrie, în emisiunea Studio Politic de la Digi24, că ar fi o veste foarte bună ca penalul Neacșu să fie numit în funcția de Secretar General al Guvernului. De asemenea, Ponta s-a arătat deschis în ceea ce privește o revenire în PSD. Nu în cele din urmă, Ponta a avut cuvinte de laudă pentru premierul desemnat Nicolae Ciucă, precizând pe de altă parte că există factori din pricina cărora noua guvernare ar putea să nu fie una de lungă durată. 

Ponta: Domnul Ciucă e al 7-lea premier în ultimii 6 ani, de după demisia mea. Dă Doamne ca măcar ăsta să stea! Măcar acum să avem stabilitate! Domnul Iohannis și-a încheiat practic mandatul de președinte astăzi. Domnia sa și în 2014 a zis "Nu-l votați pe Ponta, eu mă lupt cu PSD!". Acum, PSD nu a fost niciodată mai puternic ca acum. E un lucru bun din punctul meu de vedere. Domnul Ciucă e un om serios, un general, eu l-am propus ca șef al Statului Major. Dar nu e șef de partid. Eu am criticat întotdeauna ideea că șeful de partid stă la sediul de partid și premierul la Palatul Victoria. Dragnea l-a pus pe Grindeanu, l-a dat jos, l-a pus pe Tudose, a fugit Tudose, a pus-o pe Dăncilă și s-au certat. Conflictul de anul acesta a fost între Cîțu și Orban tot din cauza aceasta, că Orban a fost șef la partid și Cîțu premier, acum Cîțu e la partid și Ciucă e premier. Eu nu cred în modelul ăsta. Al doilea lucru, e că eu cred în modelul PNL-PSD. Am făcut USL, dar atunci aveam un adversar comun, Traian Băsescu. În general ce te unește mai tare? Un adversar comun. Cine e acum adversarul comun? Nu cred că poate fi domnul Iohannis. Iar USL-ul de atunci s-a format înainte de alegeri. Acum votanții PNL au votat convinși fiind că se luptă cu PSD, deci e o problemă. Al treilea lucru pe care-l văd ca o problemă e că, repet că am o părere foarte bună despre domnul Ciucă ca persoană, profesionist în domeniul militar, însă România nu are din fericire o problemă militară, căci nu ne atacă nimeni. România are uriașă problemă economică și nu știu cine vor fi economiștii. 

Moderatoare: Veți intra și dumneavoastră în PSD, veți fuziona, veți colabora, ce se întâmplă cu Pro România? Ați fost la o cafea săptămâna trecută cu Marcel Ciolacu.

Ponta: Domnul Ciolacu m-a invitat, nu mă duc neinvitat nicăieri. Eu, cât am fost liderul PSD m-am sfătuit cu foștii lideri. Fiecare are o anumită experiență. Domnul Ciolacu m-a invitat, m-a întrebat. Dincolo de asta nu am discutat altceva și nici nu s-a pus problema.

Moderatoare: Nu se pune problema acum sau nu mai au nevoie acum?

Ponta: Dacă au nevoie, îi ajut cu plăcere. Dacă nu au nevoie, nu îi deranjez.

Moderatoare: Ați spus mai devreme că dacă au nevoie de ajutorul dumneavoastră, sunteți acolo, dar Marcel Ciolacu v-a chemat în partid. Prin intermediul presei.

Ponta: Nu. Eu și colegii mei din România am fost excluși pentru că nu am votat moțiunea de cenzură împotriva lui Sorin Grindeanu. Acum când Sorin Grindeanu va fi și ministru, poate chiar vicepremier, mă aștept să anuleze acea decizie. Pentru mine ar conta moral. 

Moderatoare: Dacă anulează acea decizie vă gândiți să vă întoarceți în PSD sau să fuzioneze Pro România cu PSD?

Ponta: Dacă vor și ei o să discutăm. N-am discutat despre niciuna dintre variante pentru că trebuie să vrea... Din partea Pro România există (disponibilitatea - n.red.). 

Moderatoare: Marian Neacșu nu mai e în Pro România?

Ponta: E, dar dacă va putea să ocupe o funcție guvernamentală, eu cred că e dintre oamenii foarte buni, un super-organizator și un om de caracter.

Moderatoare: E favorit pentru Secretariatul General al Guvernului.

Ponta: Ar fi o veste foarte bună. (...) Eu îl încurajez să o facă. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.