PNL dă în clocot! Lideri importanți ies la rampă și denunță negocierile rușinoase cu PSD. Dan Motreanu îi cere lui Florin Cîțu „un gest de onoare” după ce a încălcat tot ce a susținut și promis pentru fi ales președintele PNL


PNL dă în clocot! Lideri importanți ies la rampă și denunță negocierile rușinoase cu PSD. Dan Motreanu îi cere lui Florin Cîțu „un gest de onoare” după ce a încălcat tot ce a susținut și promis pentru fi ales președintele PNL

Europarlamentarul Dan Motreanu, liderul PNL Giurgiu, afirmă public că „votul cerut de Florin Cîțu în Biroul Politic Național pentru un guvern în alianță cu PSD este total nereprezentativ, în special din perspectiva eticii politice” și că actualul președinte al PNL nu mai are „nicio autoritate morală, niciun ascendent asupra liberalilor care au votat la Congres” pentru mesajul anti-PSD al acestuia, pe cale de consecință impunându-se „un gest de onoare”.

Biroului Politic Naţional al PNL are loc la Vila Lac, pentru a vota propunerea ca Nicolae Ciucă să fie premierul Guvernului PNL-PSD-UDMR, în prima rotaţie a coaliției care se prefigurează, liberalii urmând să preia şefia Executivului până în 1 iulie 2023. Controversatul președinte al PNL, Florin Cîţu, nu a participat la negocierile din week-end, el afirmând că PNL ar trebui să păstreze Ministerul Finanţelor Publice cedat PSD, în urma negocierilor catalogate drept catastrofale de mai mulți lideri liberali.

Dan  Motreanu, pe pagina publică de Facebook: „Votul cerut astăzi de Florin Cîțu în Biroul Politic Național pentru un guvern în alianță cu PSD este total nereprezentativ, în special din perspectiva eticii politice, dacă se mai ține cont de asta în România.

Niciunde în lumea aceasta NU îți poti încalca atât de repede și într-un mod atât de profund tot ceea ce ai susținut și promis pentru a te alege președinte de partid. Nu este permis! Nu poti castiga Congresul cu un program și un mesaj puternic împotriva PSD, nu îți poți construi cariera politică doar pe acest discurs, expus într-un mod aproape "isteric” în timpul Congresului și apoi, după nici două luni de zile, să propui tot TU să se facă Guvern cu PSD și să duci negocieri nu doar pentru guvern de criză cu măsuri imediate, de criză, ci să ai negocieri pe teme care ne despart ideologic precum fiscalitatea, justiția sau viziuni constituționale.

Este absolut imoral și neprincipial, și chiar dacă pentru moment pare singura soluție pentru un Guvern stabil, ca “lider” politic al PNL nu mai ai nicio autoritate morală, niciun ascendent asupra liberalilor care au votat la Congres, pentru că probabil mulți te-au votat chiar pentru că te-ai prezentat anti-PSD în fața lor, și, din acest motiv, se impune un gest de onoare!”.

Fostul lider liberal Ludovic Orban a declarat, luni, că alianţa liberalilor cu social-democraţii este „împotriva naturii" şi este o ruşine.

„Colegii care acum se fac că sunt la conducerea partidului, că de fapt la conducerea partidului se execută comenzi venite de la Cotroceni, nici măcar nu cunosc statutul. Şi-au bătut joc inclusiv de instituţia preşedintelui, scoţându-l din negocieri, în condiţiile în care preşedintele partidului trebuie să conducă negocierile. E o ruşine, o alianţă împotriva naturii şi făcută în dispreţul cetăţenilor care ne-au acordat votul, oameni obişnuiţi", a spus Orban, înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional.

El a vorbit şi despre propunerea lui Nicolae Ciucă pentru funcţia de prim-ministru.

„Ciucă este membru al PNL de un an de zile. După părerea mea, un partid liberal care preţuieşte libertatea, proprietatea privată, drepturile şi libertăţile individuale, democraţia în general, accesul liber la justiţie şi toate celelalte lucruri nu poate susţine un om care toată viaţa a dat ordine sau a executat ordine. Democraţia înseamnă dialog, negociere, armonizare a intereselor publice, foarte mult timp şi energie consumate pentru a convinge oamenii, pentru că în democraţie nu se dau ordine, se adoptă legi, se iau decizii care sunt în conformitate cu voinţa oamenilor", a mai precizat Orban.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.