Guvernul PSD - PNL - UDMR va avea 21 de ministere. Cum se împarte „ciolanul” de la Palatul Victoria / De ce au zbierat Marcel Ciolacu, Rareș Bogdan și Gheorghe Flutur / Cîțu și-a înecat amarul la o locantă din Dorobanți (foto)


Guvernul PSD - PNL - UDMR va avea 21 de ministere. Cum se împarte „ciolanul” de la Palatul Victoria / De ce au zbierat Marcel Ciolacu, Rareș Bogdan și Gheorghe Flutur / Cîțu și-a înecat amarul la o locantă din Dorobanți (foto)

Surse politice au precizat pentru news.ro că, în cazul în care PNL va avea premierul, fiind cea mai probabilă variantă, atunci PSD va avea în Executiv 10 portofolii, în timp ce PNL doar 8 iar UDMR, 3. Astfel, Executivul ar urma să aibă, în total, 21 de ministere. 

În ce privește strigătele care s-au auzit la un moment dat din sala în care aveau loc negocierile, acestea au fost negate de Marcel Ciolacu. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat, în schimb, că „nu au fost strigăte”, că Marcel Ciolacu nu ar fi strigat, ci „poate a fost ferm”, subliniind că negocierile de acest fel nu se poartă „în şoaptă”.

În afară de Ciolacu, ar mai fi ridicat tonul și liderii PNL liderii PNL Gheorghe Flutur şi Rareş Bogdan. Disputele și tensiunile au fost pe împărţirea ministerelor, dar şi pe desfiinţarea SIIJ. Ciolacu ar fi strigat la Alina Gorghiu că PNL nu a desființat Secția specială. Ești la guvernare de doi ani, de ce n-ai desființat-o?”, a zbierat Ciolacu.

La finalul negocierilor care au durat peste patru ore, un lider liberal ar fi afirmat cu amărăciune că „un bătrân mi-a zis să vin acasă ca mama lui Ștefan cel Mare, și-acum ne întoarcem acasă cu palma-n fund”, potrivit surselor G4Media.ro. În afara faptului că ar putea avea premierul, PNL nu a câștigat nimic semnificativ în urma negocierile de sâmbătă cu PSD și UDMR față de variantele din ziua anterioară, rămânând fără toate ministere cu bugete mari: Finanțe, Transporturi, Dezvoltare, Economie. Singurul minister important rămas la PNL este al Fondurilor Europene.

Tot la finalul discuțiilor, când pentru liberali a fost clar că au pierdut și Ministerul Economiei în favoarea PSD, Iulian Dumitrescu i-a transmis lui Rareș Bogdan că „iar ne-au pacalit ăștia de la PSD”.

Premierul propus de PNL Nicolae Ciucă a precizat, la finalul negocierilor, că au fost finalizate programul de guvernare şi acordul politic, adăugând că s-a stabilit ca Secţia Specială pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie să fie desfiinţată până la 31 martie 2022 şi înlocuită de o altă structură.

„Am finalizat programul de guvernare 99%, rămân câteva aspecte mai puţin importante, trebuie textul finalizat, acordul politic e gata, trebuie completat după decizia cine va da prima dată primul-ministru şi atunci acolo au rămas câteva lucruri care sunt clare, dar, în funcţie de persoana prim-ministrului, asta luni dimineaţa, înainte de ora 12,00, vom putea finaliza, vom putea semna acordul. Pe ministere, în mare, am stabilit, dar rămâne această chestiune legată de persoana prim-ministrului. În ceea ce priveşte ministerele cu care noi am mers până astăzi rămân aşa: Dezvoltare, Mediu şi Sport la noi. Dar, sigur, în momentul în care vom semna acordul politic, putem spune că s-a terminat această etapă a discuţiilor noastre", a precizat și Kelemen Hunor.

Florin Cîțu, actualul premier interimar și președintele PNL, nu a fost prezent la discuțiile de sâmbătă, petrecându-și după-amiaza într-o cafenea din Dorobanți.

La acest moment, din negocieri, a rezultat următoarea situație:

Ministerele PSD:

Ministerul Finanțelor Publice

Ministerul Muncii

Ministerul Transporturilor

Ministerul Economiei

Ministerul Agriculturii

Ministerul Sănătății

Ministerul Apărării naționale

Ministerul Tineretului și familiei

Ministerul Culturii

Secretariatul General al Guvernului

Ministerele PNL:

Ministerul Justiției

Ministerul Afacerilor Interne

Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul IMM urilor și turismului

Ministerul Educației Naționale

Ministerul Cercetării, Digitalizării și Inovării

Ministerul Energiei

Ministerul Investițiilor și proiectelor europene

Ministerele UDMR:

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Ministerul Dezvoltării și Administrației publice

Ministerul Sporturilor

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.