Eliberat din funcție, prin decizia premierului Cîțu, în urmă cu două zile, după o escaladare a tensiunilor și conflictelor intra-instituționale care i-au marcat întregul mandat, demisul președinte al ANSVSA, Robert Chioveanu, a lăsat în urmă, în organigrama Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, o întreagă echipă de apropiați, care îi datorează ascensiunile profesionale și care au roluri cheie în funcționarea structurii.
Unul dintre reprezentanții acestei camarile a fostului șef liberal este și vicepreședintele Mihai Ponea, cel căruia Chioveanu, simțind în ceafă vântul schimbării după scandalul cu conotații penale de la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, i-a delegat pentru două luni o parte însemnată a atribuțiilor de serviciu, printre care și dreptul de semnătură în virtutea calității de ordonator principal de credite.
Calitatea de ordonator principal de credite, prilej de noi dispute în ANSVSA
Odată cu publicarea în Monitorul Oficial a deciziei de eliberare din funcție a lui Chioveanu, orice delegare de atribuții sau competențe încetează de drept, fapt pentru care, pe durata vacanței funcției de președinte al Autorității, exercitarea diverselor calități ale personalului de conducere, Secretar General, Vicepreședinți, Directori de departamente, se raportează la normativele ce guvernează activitatea specifică a ANSVSA, coroborate cu dispozițiile Codului Administrativ și, acolo unde este cazul, cu prevederile Legii 500/2002, privind finanțele publice.
În atare situație, în mod perfect legal, calitatea de ordonator principal de credite într-un ANSVSA decapitat prin decizia premierului revine, conform normativelor, Secretarului General Stelian Caramitru. Potrivit părții a II a Codului Administrativ (OUG 57/2019), Titlul II, Capitolul II, articolul 61, alin.2, litera c, indice 1, secretarul general al ministerului (al Autorității în cazul nostru) ”îndeplinește calitatea de ordonator principal de credite și de reprezentant legal, pe perioada vacanței funcției de ministru sau în situația în care acesta se află în imposibilitatea absolută a exercitării atribuțiilor”, textul legal aplicându-se prin raportare la prevederile articolului 67 din același Cod Administrativ, alin.3, potrivit căruia ”Dispozițiile prezentului cod, prin care se reglementează organizarea și funcționarea Guvernului și a ministerelor, se aplică în mod corespunzător și celorlalte organe centrale de specialitate din subordinea Guvernului (...)”.
Controversa responsabilităților legale a ținut, vreme de două zile, exercițiul financiar al ANSVSA blocat, vicepreședintele Mihai Ponea, ale cărui atribuții delegate de Chioveanu au încetat de drept, repetăm, la data publicării deciziei de demitere în Monitorul Oficial, apelând azi, conform propriilor declarații, la arbitrajul Guvernului, deși dispozițiile Codului Administrativ sunt mai mult decât elocvente.
Demisul Robert Chioveanu, un adevărat ”far călăuzitor” pentru cariera lui Mihai Ponea, vehiculatul viitor șef al ANSVSA
Medic veterinar în piața Traian din Vaslui, până la momentul aducerii, de către Robert Chioveanu (foto), în februarie anul curent, în funcția de director general al Direcției Generale de Siguranța Alimentelor, din cadrul ANSVSA, Mihai Ponea a mai ocupat pentru 6 luni funcția de vicepreședinte al Autorității în perioada guvernului Cioloș. După câștigarea alegerilor din 2016 de către PSD, Ponea a fost o vreme șeful DSVSA Vaslui, fiind înlocuit apoi de Orzan Sofica Meda.
Resuscitat profesional de Chioveanu la începutul acestui an, vasluianului Ponea i s-au dat în sarcină, ca nou șef al Direcției Generale de Siguranța Alimentelor, coordonarea Programului acțiunilor de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor, autorizarea sanitar-veterinară a unităților care produc, procesează, depozitează, transportă, distribuie sau comercializează alimente, dar și coordonarea întocmirii și inițierii de proiecte de acte normative privind cerințele referitoare la igiena alimentelor, contaminați, pesticide, arome, aditivi, enzime, biocide, suplimente alimentare, apă, radiații ionizante, organisme modificate genetic, plus activitatea de reglementare în domeniul standardelor de calitate a alimentelor.
Aflat în relații extrem de apropiate cu fostul președinte Robert Chioveanu, Ponea și-a primit următoarea învestitură de încredere în chiar ziua în care sindicaliștii IDSA ieșeau în stradă împotriva lui Chioveanu, acesta numindu-l pe veterinarul din Vaslui în funcția de vicepreședinte al ANSVSA în data de 28 octombrie, și delegându-i apoi chiar parte din atribuțiile sale de conducere.
Mihai Ponea așteaptă de la Guvern să afle ”cine va semna la ordonator”
Revenind la disputele din ANSVSA privind calitatea de ordonator principal de credite, vicepreședintele Ponea neagă, într-o declarație exclusivă pentru Podul.ro, orice diferende intra-instituționale însă, deși legea, așa cum arătat mai sus, este clară, precizând fără echivoc cum sunt guvernate situații precum cea de față, afirmă că așteaptă instrucțiuni suplimentare din partea Guvernului, dând impresia că luptă cu toate mijloacele pentru a nu pierde controlul Autorității.
”Nu există divergențe la ANSVSA ci opinii diferite privind interpretarea... Atât eu cât și domnul secretar general suntem la dispoziția primului ministru (n.r – prim-ministrului), și cei care sunt juriști sau trebuie să ia această decizie o să o spună. Am cerut inclusiv un punct de vedere la Secretariatul General al Guvernului. Noi nu vrem să greșim. Să semnăm amândoi sau niciunul, sau unul sau altul, cum e legal. Nu este nicio controversă. Și eu și domnul secretar general căutăm soluții și vrem să fim lămuriți ca să nu greșim”, anunță Mihai Ponea, în condițiile în care domnia sa, în momentul de față, delegările de competențe încetând odată cu demiterea lui Chioveanu, nu mai este decât unul dintre cei 3 vicepreședinți ai ANSVSA, și în niciun caz vreun moștenitor al postului de Președinte.
”Am făcut demersuri atât către Direcția Juridică cât și către SGG să obținem punct de vedere legal și așteptăm răspuns până la sfârșitul zilei, ca totul să fie normal. Există trei vicepreședinți, un secretar general, toți cei care sunt demnitari și înalți funcționari vor asigura conducerea interimară pe domeniile de competență. Și acum să vedem cine va semna și la ordonator...”, încheie Ponea, confirmând faptul că la ANSVSA legea este cea venită ”pe instrucțiuni”, pe linie politică, nu cea validată de legiuitor...