Șoc pentru China! Taiwanul sfidează Beijingul și își deschide reprezentanță sub nume propriu în Lituania!


Șoc pentru China! Taiwanul sfidează Beijingul și își deschide reprezentanță sub nume propriu în Lituania!

În ciuda amenințărilor venite din partea Beijingului, Taiwanul și-a deschis o reprezentanță diplomatică în Lituania, numită „Oficiul de reprezentanță al Taiwanului”. Biroul „și-a început oficial activitatea” la Vilnius, a anunțat joi Ministerul de Externe din Taipei. Inaugurarea instituției este un afront pentru Beijing, care vede Taiwanul ca o provincie separatistă și vrea să o izoleze la nivel internațional.

Tituși, de teama represaliilor chineze, Taiwan se referă de obicei la ambasadele sale de facto din străinătate drept „Oficiul de Reprezentanță al Taipeiului”. În schimb, de exemplu, misiunea diplomatică a Germaniei în capitala taiwaneză Taipei nu este oficial o ambasadă, ci este denumită „Institutul German”.

Guvernul lituanian, aflat într-o permanentă opoziție față de China, a permis totuși Taipeiului să folosească numele „Taiwan” în denumirea oficiului său consular. Ca urmare, Beijingul și-a retras ambasadorul de la Vilnius și a cerut guvernului lituanian să-și cheme și acesta ambasadorul de la Beijing înapoi. În plus, China a oprit transporturile de marfă către Lituania și nu a mai acordat țării permise de import pentru alimente.

Ministerul taiwanez de Externe a anunțat că biroul lituanian va fi condus de Eric Huang, care este în prezent directorul biroului Taipei din vecina Letonia. „Suntem foarte bucuroși că avem ocazia să promovăm relațiile dintre Taiwan și Lituania”, a declarat Huang pentru AFP. În ceea ce privește utilizarea numelui „Taiwan”, acesta a spus că este „desigur foarte semnificativ” – dar „nu a vrut să sublinieze prea mult acest fapt în contextul geopolitic”.

După decenii de presiune din partea Beijingului, doar 15 țări recunosc oficial în prezent Taiwanul ca stat. Cu toate acestea, recent, alte țări est-europene, cum ar fi Republica Cehă și Slovacia, s-au apropiat de Taipei, în ciuda protestelor Chinei.

În afara protestelor, Beijingul amenință, de asemenea, că va uni prin forță insula condusă democratic cu continentul comunist, dacă va fi necesar. Cu toate acestea, puterea protectoare a SUA continuă să se afle în spatele guvernului din Taipei, iar consecințele sunt din ce în ce mai notabile.

Astfel, pentru că zeci de avioane de vânătoare din Beijing au intrat în zona de apărare aeriană din Taiwan în ultimele luni, Taiwanul a pus în funcțiune joi prima sa escadrilă de avioane moderne de luptă F-16.

Avionul F-16V fabricat în SUA este conceput pentru a întări apărarea insulei împotriva amenințării din China. Vânzarea aeronavei fusese aprobată sub fostul președinte american Donald Trump.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.