Liderul senatorilor PNL Daniel Fenechiu, de profesie avocat, s-a chinuit de-a dreptul luni, într-un interviu acordat RFI, să formuleze tot soiul de argumente care să justifice înclinația partidului său de a forma o guvernare alături de PSD. În aceeași notă, Fenechiu a explicat de ce consideră că e în regulă ca Florin Cîțu să fie propunerea de premier al PNL.
Întrebat dacă nu ar fi ciudat ca propunerea de premier a PNL să fie tot Florin Cîțu, Daniel Fenechiu a răspuns: "Nu mi se pare ciudat să fie Florin Cîțu. Este un om pregătit, este economist, a demonstrat ca ministru de Finanțe și ca prim-ministru că știe să-și asume parcursul de dreapta și calea reformelor. Faptul că a intervenit incidentul cu demiterea lui Florin Cîțu este o chestiune de sorginte strict politică, nu a avut în vedere vreo lipsă de performanță sau vreo sancționare a lui Florin Cîțu pentru modul cum a gestionat guvernarea, ci a fost consecința unor mișcări politice pe scena politică românească".
Reporter: Totuși, câtă legitimitate și credibilitate ar avea, după ce a fost demis cu un scor record printr-o moțiune de cenzură depusă chiar de viitorii parteneri de guvernare ai PNL, adică PSD?
Daniel Fenechiu: Aici, lucrurile trebuie văzute în cheie politică. Faptul că a fost demis cu un scor istoric înseamnă că a fost demis cu scorul rezultat din suma parlamentarilor partidelor care nu susțineau Guvernul. Deci practic, odată cu plecarea USR-ului, am pierdut cele 80 de voturi care adăugate la votul celor care își doreau demiterea lui Florin Cîțu și a Guvernului liberal, s-a ajuns la această majoritate. Pe de altă parte, gestul PSD a fost un gest al unui partid de Opoziție, la data respectivă, PSD era un partid de Opoziție și este mult mai puțin grav decât gestul foștilor noștri colegi de la USR, care au depus o moțiune de cenzură împreună cu AUR, împotriva unui Guvern din care făceau parte (...). PNL nu va face o alianță cu PSD, nu va face un nou USL, cum spun anumite guri, ci pur și simplu este vorba de o majoritate constituită pe criterii pragmatice, pentru a ajuta România să depășească situația nu tocmai plăcută în care ne găsim (...).
Reporter: Nu aveți nici o problemă să guvernați alături de partidul care a scandalizat acum câțiva ani o țară întreagă, partidul care prin modificarea legilor justiției a determinat sute de mii de oameni să iasă în stradă, partidul care a atras critici nemaiîntâlnite de la Bruxelles și diverse organisme europene relevante?
Daniel Fenechiu: Cu siguranță, nu este cea mai plăcută situație și este o situație pe care acum câteva luni de zile o excludeam cu tărie, însă ajunși într-o situație în care am constatat că nu putem miza pe o colaborare onestă și loială cu USR, care este principalul generator al acestei crize, aveam practic două soluții: aveam soluția să ne retragem pur și simplu și să aruncăm țara spre anticipate sau soluția să găsim pragmatic o majoritate cu care să rezolvăm problemele românilor. Nu este cea mai comodă situație, personal, nu mă simt deloc confortabil în această situație, dar mă supun deciziilor statutare luate de partid și mergem mai departe.