România, de râsul lumii! Reuters: ”Liberalii fac guvern cu PSD, partidul care a încercat să relaxeze lupta împotriva corupției”


România, de râsul lumii! Reuters: ”Liberalii fac guvern cu PSD, partidul care a încercat să relaxeze lupta împotriva corupției”

Agenția Reuters a anunțat azi, în întreaga lume, paradoxalul curs al jocurilor politice din România: liberalii, care au făcut scor la alegeri cu o campanie anti-corupție, fac guvern cu pesediștii, simbolurile anihilării statului de drept.

”Liberalii aflați la guvernare în România au ales luni seara să negocieze o nouă majoritate parlamentară cu foștii lor rivali, social-democrații de stânga din opoziție (PSD), în loc să reconstruiască un guvern de coaliție de centru care s-a spart în urmă cu două luni. Liberalii au ales să nu reconstruiască o coaliție centristă cu fostul aliat USR Plus, care s-a retras din cabinet din cauza unui controversat fond de dezvoltare regională la începutul lunii septembrie, deposedându-l pe premierul Florin Citu de majoritatea parlamentară. Luptele politice au prelungit un blocaj politic într-un moment în care statul Uniunii Europene se confruntă cu creșterea costurilor energiei și cu cel mai mortal val de COVID-19 de la începutul pandemiei”, anunță Reuters, amintind și faptul că România se află pe un deloc onorant penultim loc la nivel de vaccuinare în blocul comunitar. 

”Liberalii „au decis cu majoritate absolută de voturi să înceapă negocierile cu PSD pentru a coagula o majoritate care să asigure României stabilitatea necesară pentru a depăși crizele politice și sanitare”, se arată într-un comunicat al partidului, Coaliția rezultată urmând a include și actualul aliat junior al liberalilor, partidul etnic maghiar UDMR. Cu toate acestea, discuțiile vor dura probabil săptămâni, au spus liderii PSD, adăugând că lista lor de revendicări include creșteri ale pensiilor, subvenții pentru copii și salariul minim”, menționează jurnaliștii Reuters, specificând și faptul că România se luptă în acest moment să controleze deficitele mari la nivel de buget și de cont curent.

Iohannis va complica negocierile”

Analizând aranjamentele politice dintre PNL și PSD, Agenția Reuters anunță faptul că ”președintele Klaus Iohannis, care păstrează un control ferm asupra Partidului Liberal și care are ultimul cuvânt în desemnarea unui prim-ministru, va complica și el negocierile”, în condițiile în care tratativele se anunță oricum dificile ”deoarece nu toți liberalii susțin o alianță cu social-democrații, iar partidul a ajuns la putere în cadrul alegerilor generale de la sfârșitul anului 2020, făcând campanie puternică pentru un stat de drept și împotriva eforturilor PSD de a relaxa lupta împotriva corupției”.

Jurnaliștii Reuters își încheie analiza descriind România în culorile sumbre ale contraperformanței sale pandemice, precizând că aproape o treime din numărul total al deceselor cauzate de COVID-19 în România de la debutul pandemiei, la începutul anului trecut, au avut loc în ultimele săptămâni, ”deoarece numărul zilnic de infecții a crescut la cote record, iar spitalele au rămas fără paturi de terapie intensivă”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.