"Ce legătură este între PNL și fostul PCR?!". Ludovic Orban tună și fulgeră după votul acordat de BPN pentru continuarea negocierilor privind uselizarea României


"Ce legătură este între PNL și fostul PCR?!". Ludovic Orban tună și fulgeră după votul acordat de BPN pentru continuarea negocierilor privind uselizarea României

PNL a decis luni seară, în ședința BPN de la Vila Lac, să continue negocierile cu PSD în vederea constituirii unei guvernări USL. Au fost în jur de 48 de voturi pentru varianta USL și 22 contra. Printre cei care au votat împotriva negocierilor cu USL se numără Ludovic Orban, Sebastian Burduja, Ilie Bolojan, Dan Motreanu, Ciprian Ciucu, Cristian Băcanu, Monica Anisie, respectiv Antonel Tănase. La ieșirea din ședință, fostul președinte al PNL Ludovic Orban a criticat aspru decizia luată de BPN și a reiterat că va pleca din partid în cazul în care se oficializează guvernarea USL. De asemenea, fostul lider liberal a criticat faptul că PNL nu a stabilit în BPN-ul de astăzi candidatul pentru funcția de premier. 

"Oamenii nu ne-au votat pe 6 decembrie ca să batem palma cu PSD și să facem un Guvern cu PSD. Nu există nicio explicație rațională. Ce legătură este între PNL și fostul PCR?! Nicio legătură! 60 și ceva la sută dintre cei care mai votează astăzi cu PNL sunt contra unui Guvern cu PSD. Nu vorbesc de tot bazinul de centru dreapta, care în mare parte a votat cu noi și cu cei de la USR tocmai pentru existența unui Guvern de centru dreapta", a subliniat Ludovic Orban. 

Ludovic Orban: Am fost 22 de colegi care au votat împotrivă. Îi felicit! Celelalte voturi e greu de spus câte au fost, căci nu au ridicat mâna mai mult de 30 și ceva de persoane. Voturi împotriva negocierilor cu PSD au fost 22. Asta a cerut Florin Cîțu, vot pe negocierea cu PSD. Când s-a supus la vot, s-a supus propunerea lui Florin Cîțu. E o sinucidere politică! Simplul fapt că se stă la masă cu PSD pentru a se negocia e o gravă trădare a alegătorilor care au votat PNL. Eu nu mă las indus în eroare de aparențe. Astăzi PSD a votat mandat de negociere cu PNL și UDMR pentru Guvern PSD-PNL-UDMR, UDMR a anunțat prin vocea lui Kelemen Hunor că a votat mandat de negociere pentru formarea unui Guvern cu PNL și PSD, iar Cîțu a supus la vot mandat de negociere cu PSD. Deci e clar că și Florin Cîțu și prim-vicepreședinții asta au vrut, să negocieze cu PSD. Nici nu s-a stabilit candidatul pentru funcția de premier. Eu am experiență în mandate care sunt acordate de forurile statutare. Cum să nu stabilești cine e candidatul la funcția de premier?  

Reporter: Cum a votat Florin Cîțu?  

Ludovic Orban: Nu vă pot relata fiecare cum a votat. E dreptul fiecărui om să spună cum a votat. Pe de altă parte, știu sigur care au fost cei 22 de colegi, printre care aflându-se mulți dintre cei care l-au sprijinit pe Florin Cîțu și au fost aleși în conducerea PNL, în Biroul Executiv. (...) Problema este că ai la îndemână posibilitatea de reformare a majorității parlamentare cu coaliția de centru dreapta, iar practic această variantă a fost abandonată. Iar discuțiile care s-au purtat, nu dau nume, dar s-a venit cu motivul acesta penibil că nu există o majoritate parlamentară stabilă și că această majoritate depinde de Ludovic Orban sau de minorități. În politică e vorba de principii, valori, credință și angajamentele luate față de votanți. Oamenii nu ne-au votat pe 6 decembrie ca să batem palma cu PSD și să facem un Guvern cu PSD. Nu există nicio explicație rațională. Ce legătură este între PNL și fostul PCR? Nicio legătură! 60 și ceva la sută dintre cei care mai votează astăzi cu PNL sunt contra unui Guvern cu PSD. Nu vorbesc de tot bazinul de centru dreapta, care în mare parte a votat cu noi și cu cei de la USR tocmai pentru existența unui Guvern de centru dreapta.  

Reporter: Ați spus în această ședință că vă doriți suspendarea președintelui și că veți face campanie pentru acest lucru?  

Ludovic Orban: Nu. Am răspuns la o întrebare pe tema asta și le-am spus ce am zis de la tribuna Parlamentului, că ei trebuie să se întoarcă cu fața la cetățenii români, ceea ce presupune uneori că trebuie să se întoarcă cu spatele la chiriașul de la Cotroceni. PNL e PNL, iar destinul PNL nu trebuie să fie legat de Klaus Iohannis, pentru că la ora actuală Klaus Iohannis a primit ce a dorit de la PNL, 2 mandate, iar astfel e nevoit să dea el încrederea către români, de care s-a bucurat atunci când a fost ales președinte.  

Reporter: Mai rămâneți în PNL dacă se face Guvernul PNL-PSD?

Ludovic Orban: Dacă se face o alianță de guvernare cu PSD, drumurile noastre se vor despărți.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.