PSD visează la un ciolan guvernamental uriaș. Socialiștii lui Ciolacu afirmă că nu pot guverna România, în vreme de criză, dacă nu se înființează mai multe ministere din care ei să primească cel puțin jumătate


PSD visează la un ciolan guvernamental uriaș. Socialiștii lui Ciolacu afirmă că nu pot guverna România, în vreme de criză, dacă nu se înființează mai multe ministere din care ei să primească cel puțin jumătate

Liderii social-democraţi au stabilit mai multe condiţii pentru a intra la guvernare alături de PNL, cea mai importantă fiind modificarea Constituţiei - de la republică semiprezidenţială la republică parlamentară, au precizat surse politice pentru news.ro.

PSD îşi mai doreşte și ca numărul de ministere să crească de la 18 la 20, iar social-democraţii să primească jumătate, ca urmare a ponderii parlamentare. Restul ministerelor ar urma să fie împărţite între PNL şi UDMR.   

De asemenea, PSD ar fi dispus să renunţe la funcţia de prim-ministru, cu condiţia să primească postul de vicepremier, numele vehiculate fiind Sorin Grindeanu şi Vasile Dîncu. Social-democraţii şi-au mai stabilit ca priorităţi Ministerul de Finanţe şi funcţia de secretar general al guvernului, două instituţii-cheie pentru activitatea Executivului.  

 Dincolo de negocierea ministerelor, PSD va cere la negocieri modificarea Constituţiei, astfel încât România să treacă la republică parlamentară, în care şeful statului este ales de Parlament. Practic, preşedintele ar avea doar un rol decorativ din 2024.  

Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a declarat luni că social-democraţii vor intra într-o coaliţie de guvernare alături de PNL doar dacă le sunt respectate priorităţile din programul de guvernare, printre acestea numărându-se creşterea alocaţiilor, a salariului minim şi a pensiilor, scrie agerpres.ro

Liberalii au avut săptămâna trecută negocieri cu USR şi cu PSD.
 
„O să decidem dacă realizăm această coaliţie de guvernare sau nu, în funcţie de argumente pro şi contra şi dacă punctele din programul nostru de guvernare sunt preluate. A împărţi acum ministere şi funcţii cred că este prematur. (...) Putem intra într-o posibilă coaliţie de guvernare doar respectând programul nostru şi acestea sunt esenţiale - creşterea alocaţiilor, creşterea salariului minim, creşterea pensiilor, deci acestea sunt condiţii prioritare", a spus Firea la sediul central al PSD înainte de şedinţa Consiliului Politic Naţional al partidului. 
 
Întrebată dacă sunt bani pentru aceste majorări, Gabriela Firea a răspuns: „Când ştii să îţi stabileşti priorităţile, se găsesc bani". 
 
Firea a menţionat, la întrebarea dacă îşi doreşte să fie ministrul Muncii, că Ministerul Muncii "este un minister foarte greu, un minister foarte important, printre cele mai importante", şi a adăugat că este de părere că are colegi mult mai bine pregătiţi decât ea pentru acest minister. 

Biroul Politic Naţional al PNL se va reuni, luni, începând cu ora 19,00, la sediul central al partidului, urmând să ia o decizie în privinţa negocierilor cu USR şi PSD.

„Aşa cum ştiţi şi aşa cum am pornit cu mandatul, am fost la discuţii cu cele două partide, voi merge în PNL cu concluziile celor două discuţii, iar decizia o va lua PNL, nu o va lua preşedintele PNL", a declarat, vineri, liderul liberalilor, Florin Cîţu, catalogând discuţia cu PSD drept una "bună".

Potrivit lui Cîțu, la întâlnirea cu PSD s-a avansat varianta unui premier prin rotaţie, dar nu s-a discutat aproape deloc despre portofolii sau funcţia de prim-ministru. „Este o variantă pusă pe masă, însă mergem fiecare în partidul lui să vedem dacă această variantă este acceptată în partid", a explicat liderul PNL.

Despre o variantă a unei guvernări PSD - PNL pentru o perioadă de şapte ani, el a afirmat: „Haideţi să facem un pas, să avem un guvern acum şi despre şapte ani putem să discutăm mai târziu".

„Staţi să vedem care este formula la care se ajunge. În acest moment, mandatul pe care l-am avut eu şi echipa de negociere este acela de a discuta atât cu USR, cât şi cu PSD. Luăm concluziile pentru amândouă şi mergem către partid", a răspuns Florin Cîţu, întrebat dacă PNL este dispus să cedeze funcţia de premier chiar şi pentru o perioadă de doi ani.

Conform premierului intermiar, UDMR va face parte din guvern în orice formulă. „UDMR sunt partenerii noştri şi vor face parte din guvern în orice formulă", a transmis Florin Cîţu.

Alexandru Muraru, liderul PNL Iaşi, Ciprian Ciucu, preşedintele PNL Bucureşti, şi deputatul Cristian Băcanu au anunţat că doresc refacerea coaliţiei cu USR şi UDMR.

Surse din cadrul PNL au precizat însă, pentru news.ro, că ar exista un puternic curent de opinie în partid pentru o guvernare alături de PSD, cu Nicolae Ciucă premier, iar Florin Cîţu preşedintele Senatului. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.