Teroare și presiuni la alegerile pentru Legislativul din China: 14 candidați independenți RENUNȚĂ să mai participe la alegeri în Beijing din cauza intervenției brutale a comuniștilor


  • ACP
  • Nov 4, 2021 21:00
  • 1593
Teroare și presiuni la alegerile pentru Legislativul din China: 14 candidați independenți RENUNȚĂ să mai participe la alegeri în Beijing din cauza intervenției brutale a comuniștilor

La fiecare cinci ani, conducerea Chinei își încurajează cetățenii cu vârsta de peste 18 ani și fără antecedente penale să își aleagă reprezentanții pentru Congresele Populare locale, care reprezintă nivelul de bază al legislativului chinez. 

Alegerile sunt eșalonate astfel încât până la sfârșitul anului aproximativ 2,5 milioane de reprezentanți vor fi aleși în toată țara de cei 900 milioane de chinezi cu drept de vot. 

Cum este de așteptat, în practică toți candidații trebuie să fie acceptați ori propuși de Partidul Comunist, chiar dacă nu sunt membri ai acestuia și chiar daca propaganda oficială afirmă că fiecare cetățean responsabil poate să participe la procesul de conducere populară a țării. 

Candidații independenți la alegerile pentru Congresul Popular de anul acesta, care urmează să se țină la nivel de district în Beijing, au anunțat că își suspendă campania electorală din cauza temerilor pentru siguranța lor personală, în urma amenințărilor și intimidărilor venite din partea poliției. Dacă inițial autoritățile chineze i-au șicanat doar pe cei 14 candidați independenți, un exemplu în acest sens fiind trimiterea unor brigăzi de măturători care au avut misiunea de a le tulbura campania stradală din cartiere, cu timpul s-a ajuns la supraveghere intensă, vizite noaptea târziu din partea poliției, detenție și amenințări. 

Într-o declarație comună, candidații independenți au prezentat motivele pentru care s-au retras din campanie: 

„Unii dintre noi au fost duși la secția de poliție ‹la un ceai›, alții au fost împiedicați să își părăsească cartierele, câțiva au fost luați de acasă, noaptea târziu, de poliție, și ‹s-au lăsat duși în vacanță›, unii au fost amenințati că li se vor demola casele de către guvernul local, iar unii dintre noi au avut libertatea de mișcare restricționată de poliție. Am primit și avertismente de la ofițerii de poliție de la substațiile de poliție Sanjianfang, Shabalidian și Jingshan”. 

Aceasta este o a treia încercare de prezentare la alegeri a unui grup de candidați independenți, după ce în 2011 a fost reprimată violent de poliție o astfel de candidatură, iar în 2016 a fost suprimată violent de mulțimi de „cetățeni indignați”

În urma cu doar două săptămâni, cei 14 candidați au publicat un manifest prin care le-au promis alegătorilor un acces mai bun la reprezentanții lor locali și mai multă responsabilitate. Acum ei au declarat: 

„Având în vedere nivelul actual de frică și presiune, de dragul libertății noastre personale și al siguranței noastre fizice, noi cei 14 candidați anunțăm că suspendăm campania electorală independentă” – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.