Hackerii GRU și atacurile cibernetice ale Kremlinului împotriva SUA, subiecte aduse în discuție la Moscova de către Directorul CIA, William Burns


Hackerii GRU și atacurile cibernetice ale Kremlinului împotriva SUA, subiecte aduse în discuție la Moscova de către Directorul CIA, William Burns

Directorul Agenției Centrale de Informații din SUA, William Burns, a ridicat problema hackerilor GRU și a atacurilor cibernetice ale Kremlinului, în timpul unei vizite la Moscova, unde s-a întâlnit cu oficiali de rang înalt ale serviciilor ruse de securitate, au declarat sursele agenției de știri Reuters.

Vizita lui Burns la Moscova urmează summitului de la Geneva din luna iunie, eveniment în timpul căruia președintele american Joe Biden l-a presat pe omologul său rus, Vladimir Putin, să acționeze împotriva grupurilor utilizatoare de ransomware (softuri spion care, după ce se instalează pe dispozitivul victimei, criptează datele victimei ținându-le „ostatice” și facilitează șantajarea țintelor) care atacă companiile și infrastructura din Statele Unite, în urma demersului Moscova acceptând public să urmărească criminalii cibernetici.

„Securitatea cibernetică a fost unul dintre subiecte aflate în discuție”, a declarat o sursă apropiată Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), adăugând că Burns a prezentat dovezi ale implicării hackerilor ruși în respectivele atacuri. De asemena, un oficial american familiarizat cu activitățile de informații și o altă sursă rusă din domeniul securitatății cibernetice au confirmat că hackingul se numără printre subiectele abordate de Burns la îmtâlnirea de la Moscova.

Vizita lui Burns este cea mai recentă dintr-o serie de contacte la nivel înalt care arată că ambele părți vor continua să discute, în ciuda neîncrederii reciproce și a unei lungi dispute care a prăbușit relațiile dintre SUA și Rusia către nivelurile diplomatice minime înregistrate după Războiul Rece.

Directorul CIA, vorbitor de limbă rusă și fost ambasador la Moscova, a purtat discuții marți cu Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și fost șef al FSB.

Miercuri, Burns (foto) s-a întâlnit cu șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR) Serghei Naryshkin și cei doi au discutat despre cooperarea SUA-Rusia în combaterea terorismului internațional, a informat agenția de știri Interfax.

„Dialogul la acest nivel și asupra unor astfel de probleme sensibile este extrem de important pentru relațiile bilaterale și pentru schimbul de opinii asupra problemelor pe care le avem”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Călătoria lui Burns a coincis cu evoluțiile din ambele țări care au evidențiat tensiunile lor cu privire la securitatea cibernetică, unde nu au fost raportate progrese de la summitul Biden-Putin din iunie.

Miercuri, Departamentul de Comerț al SUA a adăugat compania rusă de securitate cibernetică Positive Technologies, care este sancționată din aprilie, pe lista sa neagră comercială, declarând că aceasta a făcut trafic cu instrumente cibernetice pentru a obține acces neautorizat la rețelele de calculatoare. 

Marți, Rusia, care a propus Statelor Unite să-i predea infractorii cibernetici dacă și Washingtonul ar proceda la fel, l-a reținut pentru scurt timp la Sankt Petersburg pe fostul hacker bielorus Serghei Pavlovici, care este căutat de Statele Unite și locuiește în Rusia.

Pavlovici a spus într-un videoclip de pe YouTube după eliberare că a fost reținut din cauza unei notificări roșii a Interpolului și eliberat deoarece Rusia și Statele Unite nu au un acord de extrădare. Departamentul de poliție din Sankt Petersburg a refuzat să comenteze.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.