Spiritele s-au încins în PNL după ce mai mulți deputați și senatori din aripa Orban, 17 la număr, au luat decizia de a-și da demisia din grupul parlamentar al formațiunii politice. Pavel Popescu, deputat și vicepreședinte al PNL, a avut o intervenție telefonică virulentă în emisiunea "Bună, România!" de la B1TV, spunând că vrea excluderea din partid a acelor 17 parlamentari, căci ei oricum nu ar vota niciun Guvern, chiar dacă ar fi vorba despre o guvernare în formula PNL-USR-UDMR. Popescu a adăugat că, în cazul în care se merge pe o formulă PNL-USR-UDMR de guvernare, partidul său ar urma să ia de la PSD parlamentari pentru a coagula majoritatea necesară învestirii Guvernului, nefiind nevoie de gruparea de parlamentari ce s-a strâns în jurul lui Ludovic Orban. "Dar de unde a luat Ludovic Orban parlamentari când am făcut un Guvern împotriva Vioricăi Dăncilă?", a zis Pavel Popescu pe un ton vehement. Pe de altă parte, amintim că Ludovic Orban a oferit asigurări miercuri, 3 noiembrie, că parlamentarii lui vor susține o guvernare de centru-dreapta. (mai multe detalii AICI)
Radu Buzăianu: Ați fost cel care a vehiculat ideea excluderii din PNL a celor care s-au rupt de grupul parlamentar PNL și ați venit cu un ultimatum, ca în 24 de ore dacă nu se hotărăsc să fie excluși. Excluderea lor ar duce la o inevitabilă alianță a PNL cu PSD pentru că nu s-ar mai putea face majoritatea.
Popescu: Stimate domn, în primul rând atitudinea fostului președinte al PNL Ludovic Orban contra propriului său partid venită din frustrarea pierderii alegerilor, atitudinea lui Ludovic Orban împotriva președintelui României, cel care l-a propulsat pe scaunul de premier, este una cel puțin dezgustătoare pentru cei din Partidul Național Liberal. Propunerea mea a fost una de bun simț. În momentul în care în ultimele 2 săptămâni, în plenul Parlamentului, colegi ca Ionel Dancă, despre care și acum îmi aduc aminte cum a intrat pe ușa partidului, propulsat direct din PLUS de la domnul Cioloș, predică liberalismul sau trădarea liberalismului, acuzându-i pe președintele Iohannis, Florin Cîțu și echipa lui că au nenorocit un partid nu pot să nu iau atitudine și să nu propun excluderea acestor membri din PNL. Tu ca fost președinte de partid, când îți ataci propriul partid, când îți înjuri colegii...
Radu Buzăianu: Câți sunt cei ce ar trebui excluși?
Popescu: Azi am văzut că sunt 17. (...) Acești oameni nu vor vota un Guvern fie făcut el și cu USR.
Radu Buzăianu: Ludovic Orban a spus că va vota.
Popescu: Ascultați-mă! Ludovic Orban a spus multe în partidul ăsta în ultimii 2 ani de zile și nu s-a întâmplat nimic din ceea ce a spus. Noi nu avem garanția că acești oameni vor vota vreun Guvern condus de PNL.
Răzvan Zamfir: Atunci mai există discuția despre alianța cu USR? Sau e un teatru până ajungeți să vă uniți cu PSD la guvernare?
Popescu: Eu nu înțeleg de ce spuneți că e un teatru! În momentul de față există 2 variante foarte simple, guvernare cu USR sau cu PSD. Din păcate guvernarea cu USR matematic e mai puțin probabilă.
Răzvan Zamfir: E posibilă matematic?
Popescu: Orice guvernare dacă îți lipsesc 3-4 voturi se negociază în Parlament.
Răzvan Zamfir: Câte voturi vă lipsesc?
Popescu: Deocamdată nu știm cine va vota și cum va vota. În momentul de față se pot contura 2 majorități.
Răzvan Zamfir: Nu se conturează nimic.
Popescu: Tocmai pentru că această echipă a lui Ludovic Orban e ușor fluidă poți lua în calcul o negociere politică cu alți parlamentari.
Răzvan Zamfir: De unde îi luați? De la AUR?
Popescu: Dar de unde a luat Ludovic Orban parlamentari când am făcut un Guvern împotriva Vioricăi Dăncilă?
În schimb, senatoarea PNL Alina Gorghiu, într-o intervenție telefonică la Digi24, a avut o poziție mult mai împăciuitoare decât Pavel Popescu în legătură cu parlamentarii din gruparea Orban, precizând că, în cazul în care va fi nevoie de ei pentru învestirea unei eventuale guvernări PNL-USR-UDMR, atunci vor fi incluși în schema peneliștilor de negociere.
Alina Gorghiu: A dat declarații Florin Cîțu legat de acest subiect. A spus că dacă se va ajunge la formula USR-UDMR în jurul unui premier liberal, atunci obligatoriu va trebui să stea de vorbă și cu parlamentarii din partea, să spunem informal, ai domnului Orban. Sunt totuși parlamentari ai PNL în continuare chiar dacă au plecat din grup.
Moderator: Reținem din ce spunem dvs. că parlamentarii Orban vor face parte din discuție.
Alina Gorghiu: Dacă scenariul acesta de lucru va fi necesar să se concretizeze prin niște discuții, atunci nimeni nu va spune nu. Deci dacă e nevoie de voturi suplimentare pentru creionarea unei majorități, sigur că nu vom ezita să facem acest lucru.
Prezent în emisiune, deputatul USR Claudiu Năsui a ținut să corecteze abordarea senatoarei PNL, spunându-i că e obligatorie negocierea cu gruparea Orban, nicidecum opțională.
Claudiu Năsui: Aș vrea doar să sesizez o mică nuanță în ceea ce a spus doamna Gorghiu. Nu e niciun dacă legat de parlamentarii domnului Orban. Dacă PNL dorește să meargă pe calea reformei, cu USR, matematic vorbind e nevoie să aibă această discuție (cu aripa Orban - n.red.).