VoteWatch Europe: Dacian Cioloș, pe locul trei în topul celor mai influenți europarlamentari. Useristul Nicu Ştefănuţă este considerat „noua stea” a politicii de sănătate la nivel european


VoteWatch Europe: Dacian Cioloș, pe locul trei în topul celor mai influenți europarlamentari. Useristul Nicu Ştefănuţă este considerat „noua stea” a politicii de sănătate la nivel european

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, se situează pe locul trei într-un top al europarlamentarilor influenți, în urcare de pe locul opt, pe care s-a aflat în 2020, potrivit Influence Index 2021 realizat de Vote Watch Europe și preluat de Aleph News. 

„Deşi este la primul său mandat ca europarlamentar, el deţine o mare influenţă politică datorită funcţiei sale anterioare de prim-ministru al României (2015-2017) şi a celei de comisar european pentru agricultură. A fost liderul Renew Europe până în octombrie 2021, fiind un jucător cheie în cadrul Parlamentului European”, precizează Vote Watch. 

Primul în topul europarlamentarilor influenți este italianul David Maria Sassoli (S&D), președintele Parlamentului European, iar poziția a doua este ocupată de eurodeputata spaniolă Iratxe García Pérez (S&D), loc deținut și în 2020. Membră a PE din 2004, ea este, din 2019, președinta Grupului S&D.

Şi alţi eurodeputaţi USR sunt în top.

Nicu Ştefănuţă, 39 de ani, vicepreședinte al USR, a devenit în clasamentul din acest an cel mai influent europarlamentar român în domeniul politicii de sănătate. Activ pe dosare cheie în domeniul sănătăţii – Autoritatea europeană pentru pregătire şi răspuns în caz de urgenţă sanitară (HERA) şi Planul european de combatere a cancerului – Nicu Ştefănuţă este numit „noua stea” a politicii de sănătate la nivel european. Europarlamentarul român ocupă locul 7 din cei 705 eurodeputaţi aleşi, în materie de influenţă politică şi socială în sănătatea publică.

Dragoș Pîslaru, co-negociator al Parlamentului European pentru Mecanismul de redresare și reziliență, a fost inclus în top 30 al celor mai influenți membri ai Parlamentului European din punct de vedere politic în clasamentul realizat de think tank-ul VoteWatch Europe. În clasamentul pe 2020, Pîslaru a fost desemnat cel mai influent membru al Parlamentului European în domeniul politicii economice a UE și în top trei cei mai influenți eurodeputați aflați la primul mandat în Parlamentul European.

În Top 100 se mai află și alți eurodeputați români: Siegfried Mureșan (PPE/PNL), Dan Nica (S&D/PSD), Cristian Bușoi (PPE/PNL) și Marian-Jean Marinescu (PPE/PNL). 

Influence Index 2021 este un clasament care, cu ajutorul datelor oferite de agenţia de comunicare BCW Brussels şi VoteWatch Europe, a măsurat influenţa eurodeputaţilor prin cele două dimensiuni ale sale: influenţa politică (capacitatea de a schimba legislaţia şi de câştiga voturi) şi influenţa socială (capacitatea de a ajunge la oameni).

Potrivit datelor Influence Index, România a urcat de pe locul patru în 2020 pe locul trei în ceea ce privește influența politică în Parlamentul European. Poziția se explică prin numărul mare de eurodeputați români din PPE, cel mai mare grup politic din PE. Europarlamentarii din România dețin șase poziții de vicepreședinte de comisii și conduc o comisie parlamentară. Siegfried Mureșan și Rovana Plumb sunt vicepreședinți la PPE, respectiv S&D. Fără îndoială la această poziție a contribuit și faptul că Dacian Cioloș a fost președintele Renew Europe, potrivit VoteWatch Europe.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.