Deputatul PNL Ionel Dancă a anunțat joi, 28 octombrie, că și-a dat demisia din grupul parlamentar al PNL și a precizat că i s-a alăturat și deputata liberală Luminița Barcari în acest demers care reprezintă o formă de protest față de noua conducere a formațiunii politice, din pricina căreia "guvernarea a eșuat".
Ionel Dancă: Ceea ce se întâmplă în aceste zile nu are nicio legătură cu votul românilor. Prin urmare, mi-am depus astăzi demisia din grupul parlamentar al PNL. Nu pentru ceea ce se întâmplă astăzi ne-au votat românii, nu pentru ca noua conducere a PNL să meargă în genunchi cerșind sprijin de la PSD cu căciula în mână. (...) E o umilință prin care PNL trece în această perioadă. Nu pot fi părtaș la umilința PNL și la trădarea așteptării românilor. Guvernarea PNL a eșuat. A eșuat atât în privința soluțiilor de combatere a răspândirii infecțiilor cu coronavirus, suntem practic într-un dezastru sanitar, dar a eșuat și în alte sectoare, întrucât guvernarea actuală a abandonat toate măsurile de sprijin pentru români. Toată lumea vorbește despre situația gravă din sistemul sanitar, dar situația e dificilă și în multe alte sectoare. (...) Măsurile adoptate în 2020 pentru mediul economic, pentru IMM-uri, pentru sectorul energetic, pentru sectorul de investiții au fost abandonate în acest an. (...) Obiectivele de investiții în ceea ce privește infrastructura rutieră, de autostrăzi sau spitale, deși am lăsat la sfârșitul anului 2020 proiectele la cheie, ele au un ritm mult prea lent de realizare. Aici amintesc Autostrada Moldovei, în cazul căreia, potrivit calendarului de lucrări pe care l-am pregătit în timpul guvernării Orban, astăzi trebuia să avem deja utilaje pe șantierul primului tronson, Ploiești-Buzău, și trebuia lansată deja licitația pentru execuția tronsonului Buzău-Focșani. Din păcate pentru tronsonul Ploiești-Buzău încă nu avem declarat un câștigător pentru execuția acestei porțiuni, iar pentru tronsonul Buzău-Focșani abia în aceste zile a venit acordul de la Apele Române și se așteaptă în continuare acordul de mediu pentru a fi înaintat în licitație pentru execuție. Sunt așadar probleme grave care au fost abandonate de guvernarea din această perioadă. Noua conducere a PNL e desprinsă de realitate.
Reporter: Mai sunt parlamentari care vă vor urma? Cam câți estimați că se vor strânge în jurul lui Ludovic Orban?
Ionel Dancă: Vor mai fi și alți parlamentari. Mai devreme m-am întâlnit la biroul președintelui Camerei Deputaților cu colega mea Luminița Barcari, deputat de Ialomița, care de asemenea și-a înaintat demisia și va anunța în cursul zilei de astăzi acest lucru. Câți vom fi la final? Nu știm unde e finalul. Pe măsură ce PNL se afundă în această criză, în această groapă politică, sunt convins că finalul în ceea ce privește plecarea mai multor parlamentari din grupul PNL va fi din ce în ce mai îndepărtat pentru că vor veni tot mai mulți pe parcurs alături de noi.
Reporter: Vă gândiți la înființarea unui grup parlamentar?
Ionel Dancă: În momentul în care vom constata îndeplinirea condițiilor pentru constituirea unui grup parlamentar vom analiza și această posibilitate.
Și deputatul PNL Constantin Șovăială a anunțat că a plecat din grupul parlamentar al formațiunii politice, precizând într-un comunicat că România nu are nevoie de "un Guvern încropit pe sub tejghea" împreună cu PSD.
"Dragi prieteni,
Am luat decizia de a mă retrage din Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaților.
Mă simt stânjenit de ceea ce se întâmplă în politica românească și mi-e greu să identific valori liberale în tot acest peisaj. În plus, nici între colegii care acceptă actuala situație nu mă regăsesc.
Nu pot să girez politici și nici să fac politică atât de departe de români!
Sibienii m-au trimis în Parlament să lucrez la proiecte care „DEZVOLTĂ ROMÂNIA”, nu la proiecte care împing țara dintr-o criză în alta, oamenii mi-au oferit încrederea lor pentru A SCĂPA ȚARA DE PSD și nu pentru a cerși câteva voturi pentru un Guvern minoritar, cetățenii au votat PNL pentru A FACE O COALIȚIE DE DREAPTA cu care să guvernăm 4 ani, nu câteva luni după care să provocăm cea mai mare criză politică din ultimul deceniu.
Vorbesc zilnic cu zeci de români la cabinetul parlamentar. Oamenii cred că PNL și-a pierdut direcția. Uneori simt același lucru. Cu toate acestea, încă nu demisionez din PNL. Rămân în Parlament, neafiliat la un grup parlamentar. Voi veghea la respectarea legilor și nu voi gira niciun proiect împotriva bunului simț.
Sper că PNL se va trezi din acest „vis urât” și ca la un moment dat toți liberalii se vor regăsi în partid pentru a continua dezvoltarea României. Toți! Inclusiv colegii care pleacă zilele acestea și mai ales Ludovic Orban!
Am demonstrat că PNL poate câștiga încrederea oamenilor cu proiecte serioase. În numele acestora, în numele românilor care le merită, avem datoria de a reface coaliția de dreapta! România are nevoie de un Guvern cu puteri depline care să fie asumat de partenerii de dreapta, nu de unul "încropit pe sub tejghea".
Gestul meu și al altor colegi de a pleca din Grupul parlamentar al PNL trebuie sa fie un semnal puternic pentru conducerea partidului!
Rămân liberal, aproape de oamenii de dreapta și, mai ales, alături de sibienii care încă mai așteaptă un PNL așa cum le-am promis la alegeri", a scris Șovăială pe Facebook.
După plecarea lui Ludovic Orban din grupul parlamentar al PNL, încă 4 parlamentari au anunțat un demers similar. Deputații Alexandru Kocsis și Ion Ștefan, respectiv senatorul Ovidiu Florean și-au dat deja demisia din grupul parlamentar al PNL, în timp ce deputatul Antonel Tănase a precizat că va pleca la rândul său, adăugând că mai așteaptă puțin. (citiți AICI mai multe detalii)