În timp ce nord-coreenii mor pe capete de foame, tiranul durduliu Kim Jong-un anunță că situația grea din țara-lagăr va continua ani și ani. Luminoasele realizări ale comunismului. Pe fundal, armata nord-coreană a cheltuit sume exorbitante pentru lansarea unei rachete


  • ACP
  • Oct 27, 2021 16:38
  • 4241
În timp ce nord-coreenii mor pe capete de foame, tiranul durduliu Kim Jong-un anunță că situația grea din țara-lagăr va continua ani și ani. Luminoasele realizări ale comunismului. Pe fundal, armata nord-coreană a cheltuit sume exorbitante pentru lansarea unei rachete

Nord-coreenii au fost înștiințați zilele astea de conducerea comunistă că situația grea prin care trece țara-lagăr va continua până în anul 2025, când ar putea fi redeschisă granița cu China, închisă anul trecut pentru a fi prevenită răspândirea noului coronavirus.

Închiderea graniței a adâncit criza gravă în care se afla deja țara comunistă, așa că promisiunea redeschiderii punctelor de trecere spre China nu ar schimba oricum foarte mult din situația actuală pentru cei mai mulți nord-coreeni. 

Un locuitor din Sinuiju (oraș aflat lângă granița cu China) a declarat serviciului coreean al Radio Free Asia că „acum două săptămâni autoritățile au spus unității de supraveghere de cartier că urgența alimentară va continua până în 2025 și au subliniat că posibilitatea redeschiderii vamale între Coreea de Nord și China înainte de 2025 este foarte redusă”.

„Situația alimentară din acest moment este deja în mod clar o urgență, oamenii se luptă cu penuria. Când autoritățile le spun că trebuie să conserve și să consume mai puține alimente până în 2025 (...) oamenii nu pot face decât să simtă o mare disperare”, a mai spus nord-coreeanul, sub protecția anonimatului. 

În țara-lagăr lipsesc aproximativ 860.000 de tone de alimente în acest an, pentru a fi prevenită foametea, iar 40% din populație este subnutrită, timp în care se înregistrează cazuri de deces din cauza subalimentării, după cum confirmă rapoartele ONU. Oamenii se agățaseră cu disperare de speranța reluării relațiilor comerciale cu China, numai că, în momentul de față, conducerea comunistă a arătat că nu e dispusă să redeschidă granița de Nord pentru anii imediat următori.

„Unii dintre locuitori spun că situația este atât de gravă în acest moment încât nu știu dacă pot supraviețui măcar iernii care vine. Ei spun că a ne ordona să îndurăm greutăți până în 2025 este același lucru cu a ne spune să murim de foame”, a relatat o sursă a Radio Free Asia din Coreea de Nord. 

Politica actuală a conducerii statului nord-coreean amintește de cea din perioada 1994-1998, când au murit milioane de oameni de foame din cauza încăpățânării satrapilor de la Phenian de a păstra neschimbat regimul comunist și izolarea internatională chiar și după prăbușirea Uniunii Sovietice, singura țară care asigura la limită resursele necesare supraviețurii pentru Coreea de Nord. 

În schimb, chiar săptămâna trecută armata nord-coreeană a făcut un test foarte costisitor de lansare a unei rachete de pe un submarin, timp în care merg înainte și proiectele costisitoare de construcții, în ciuda gravei crize alimentare din țară, ceea ce îi face pe nord-coreeni să realizeze că „liderul suprem Kim Jong-un nu este conștient de cât de gravă este situația alimentară”, după cum a mărturisit o sursă din țara lovită de foamete – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.