"Cîțu poate să se învârtă în jurul cozii la nesfârșit". Moșteanu explică refuzul USR de a discuta, cel puțin momentan, cu PNL despre refacerea coaliției de guvernare


"Cîțu poate să se învârtă în jurul cozii la nesfârșit". Moșteanu explică refuzul USR de a discuta, cel puțin momentan, cu PNL despre refacerea coaliției de guvernare

Liderul deputaților USR și purtător de cuvânt al formațiunii politice, Ionuț Moșteanu, a anunțat miercuri, 27 octombrie, că partidul său nu va discuta cu PNL în legătură cu refacerea coaliției de guvernare decât în situația în care liberalii vor adopta o decizie și un mandat de a negocia cu useriștii în forurile statutare, respectiv Biroul Politic Național. Moșteanu a transmis că USR a adoptat această poziție din pricina inconsecvenței de care a dat dovadă PNL în ultimele 2 luni. De asemenea, deputatul USR a atras atenția că partidul său va relua discuțiile cu PNL privitoare la refacerea coaliției doar în cazul în care liberalii vor adopta în forurile statutare o hotărâre conform căreia nu vor mai negocia sub nicio formă cu PSD. Președintele PNL Florin Cîțu precizase în urmă cu puțin timp că dorește mai întâi o discuție cu USR pentru ca abia ulterior să se discute în forurile statutare ale partidului despre o eventuală extindere a mandatului premierului desemnat Nicolae Ciucă cu scopul refacerii coaliției, abordare criticată de Moșteanu așa cum veți citi mai jos. 

CITIȚI ȘI: "USL nu e un proiect în acest moment". Cîțu vrea o discuție "bărbătească" cu USR în legătură cu refacerea coaliției de guvernare

Moșteanu: USR nu a primit până acum nicio invitație din partea PNL și UDMR de a se reașeza la masă pentru refacerea coaliției. Decizia publică a PNL e aceea de a căuta susținere pentru un Guvern minoritar în jurul lui Nicolae Ciucă. Asta e decizia comunicată de PNL în repetate rânduri. În momentul în care PNL va decide în forurile statutare că dorește refacerea coaliției și nu mai negociază cu PSD, atunci ne putem întâlni pentru a vedea cum se poate reface coaliția. E nevoie de o discuție așezată pentru a așeza prioritățile în coaliție, e necesară stabilirea unui calendar de reforme, e nevoie să ne uităm la bugetul pe anul 2022, dar și să stabilim modul de luare a deciziilor în coaliție. Dar încă nu am ajuns acolo, întrucât PNL trebuie să decidă cu cine merge, ori cu USR ori cu PSD. Trebuie să fie o decizie clară și asumată. Trebuie să putem capăt informațiilor pe surse, bombardamentului de informații că ne vedem, că nu ne vedem. În momentul în care se decid să nu mai negocieze cu PSD și se hotărăsc că vor refacerea coaliției, atunci o refacem. 

Reporter: Florin Cîțu spunea că trebuie mai întâi o discuție între PNL și USR, iar abia apoi se poate cere un acord pe flexibilizare în forurile statutare. 

Moșteanu: Poate să se învârtă în jurul cozii și să se întrebe cine e primul, oul sau găina, la nesfârșit. Vedem de foarte multe zile și săptămâni o avalanșă de decizii dinspre PNL care se schimbă peste noapte sau de pe o zi pe alta, toate având această justificare: "BPN a decis că îl susține pe Florin Cîțu", după care "BPN îl susține pe domnul Ciucă", iar ulterior "BPN decide susținerea pentru un Guvern minoritar". Vrem întâi ca ei să se lămurească și să spună în ce parte vor, ori spre stânga ori spre dreapta. Nu are sens să ne pierdem timpul tuturor în întâlniri pentru care nu au mandat. Domnul Ciucă a fost foarte clar, că are mandat pentru a căuta voturi și susținere în Parlament pentru un Guvern minoritar PNL-UDMR. Or, asta am spus foarte clar că nu susținem. Opinia noastră e că așa cum arată Parlamentul actual se poate crea o majoritate solidă care să susțină un Guvern. E nevoie de un Guvern cu o susținere solidă în Parlament. Asta e poziția noastră și așteptăm ca și PNL să-și clarifice poziția. Până atunci mingea e la ei. 

Nu în cele din urmă, Moșteanu a precizat că, în opinia lui, un eventual calendar al negocierilor referitoare la refacerea coaliției îl va depăși pe cel constituțional pe care PNL vrea să îl respecte pentru învestirea Guvernului Ciucă. 

Moșteanu: Dacă mă întrebați pe mine eu nu cred că putem face acest lucru până sâmbătă. E nevoie de o discuție așezată, pe program. Noi avem aceeași poziție ca acum aproape 2 luni de zile când a izbucnit criza. Atunci am spus că vrem refacerea coaliției fără premierul Cîțu. În schimb, ei au încercat toate variantele de atunci. Acum ideea lor de a spune "hai acum în 2 zile să refacem pe repede înainte coaliția" nu va funcționa. Coaliția trebuie reașezată pe niște baze absolut solide, mult mai solide decât au fost până acum. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.