"USL nu e un proiect în acest moment". Cîțu vrea o discuție "bărbătească" cu USR în legătură cu refacerea coaliției de guvernare


"USL nu e un proiect în acest moment". Cîțu vrea o discuție "bărbătească" cu USR în legătură cu refacerea coaliției de guvernare

În contextul în care Realitatea PLUS a furnizat pe surse informația conform căreia premierul desemnat Nicolae Ciucă ar fi ajuns la o înțelegere cu PSD pentru învestirea Guvernului, social-democrații primind 8 ministere, președintele PNL Florin Cîțu a respins acest scenariu, adăugând că nu e posibilă în acest moment o refacere a USL. De asemenea, Cîțu a precizat că e posibilă refacerea coaliției de guvernare, iar în acest sens a invitat USR la "o discuție față-n față purtată bărbătește, curajos, onest".

CITIȚI ȘI: "Cîțu poate să se învârtă în jurul cozii la nesfârșit". Moșteanu explică refuzul USR de a discuta, cel puțin momentan, cu PNL despre refacerea coaliției de guvernare

Reporter: PNL va putea învesti un Guvern? Ați ajuns la înțelegere cu PSD? 

Cîțu: Trebuie să negociem și cu USR și cu PSD. Sper să mai avem o discuție astăzi cu USR dacă se poate. Domnul Nicolae Ciucă a avut discuții telefonice și cu liderii USR și cu liderii PSD. PNL e în spatele lui Nicolae Ciucă 100%. Vedem care sunt concluziile.

Reporter: Există varianta de a le fi oferite celor de la PSD mai multe ministere? 

Cîțu: Nu. PSD a spus de nu știu câte ori că nu vrea la guvernare. O refacere a USL nu se poate, nu e un proiect în acest moment. Nu înțeleg poziția celor de la PSD. Acum o săptămână spuneau că nu vor la guvernare, iar acum apar aceste idei. Mie mi se pare că de fapt nu vor să negocieze nimic și încearcă să forțeze nota cu astfel de soluții. 

Reporter: Cioloș își arăta disponibilitatea de a sta la discuții cu premierul desemnat numai dacă ar fi venit cu un alt mandat de la partid. Când veți avea acea ședință pentru flexibilizarea mandatului? 

Cîțu: Cred că punem invers lucrurile. Premierul desemnat are mandat să negocieze cu forțele politice. Poate să vină în partid să ceară o flexibilizare atunci când avem ceva pentru a flexibiliza. Nu putem să discutăm pe nimic. Trebuie să fie o discuție cu cei de la USR. Vedem în ce direcție ar putea să meargă refacerea coaliției și bineînțeles putem merge după în partid să cerem pe acea variantă o flexibilizare. Dar în acest moment lucrurile sunt puse invers. Domnul premier desemnat Nicolae Ciucă are atributul de a discuta cu cei de la USR. Bineînțeles, dacă cei de la USR sunt de acord, va fi însoțit de o delegație a PNL condusă de mine. Dar trebuie să vedem dacă cei de la USR vor accepta această variantă. După aceea, după această discuție, putem să vedem în ce formă refacem coaliția. Dar e nevoie de această discuție față-n față purtată bărbătește, curajos, onest, să spunem ce avem de spus și apoi să vedem cum refacem coaliția. 

Reporter: Ar putea reveni USR la guvernare? 

Cîțu: Desigur. 

Reporter: Cei de la USR vorbeau despre 6 mandate, eventual cu aceiași miniștri. 

Cîțu: Nu vreau să discutăm prin presă. (...) E momentul să avem o discuție față-n față. 

Reporter: Dacă Guvernul Ciucă nu va trece de votul în Parlament s-ar putea merge spre anticipate. Care e opțiunea dvs.? 

Cîțu: E o variantă, dar cel care decide dacă mergem la anticipate e președintele. Dar e o variantă și din ce am văzut toate partidele se pregătesc pentru ea. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.