Cîțu și Bușoi cântă la unison partitura alegerilor anticipate: "Se pare că e singura opțiune / USR vrea doar funcții"


Cîțu și Bușoi cântă la unison partitura alegerilor anticipate: "Se pare că e singura opțiune / USR vrea doar funcții"

Președintele PNL Florin Cîțu a susținut astăzi încă o conferință de presă, transmițând pe parcursul acesteia că în momentul de față există 2 variante, ca PSD și/sau USR să susțină în Parlament învestirea Guvernului Ciucă sau de a se merge către alegerile parlamentare anticipate. De asemenea, Cîțu a precizat că cei din USR își exprimă dorința de a reveni la guvernare în loc să susțină învestirea Guvernului minoritar Ciucă întrucât "nu-i interesează binele românilor", ci "vor doar funcții".

CITIȚI ȘI: Florin Cîțu NU exclude să fie repropus pentru funcția de premier. Președintele PNL se opune în continuare revenirii USR la guvernare, ceea ce pune pe butuci învestirea Executivului Ciucă

Reporter: V-a cerut Nicolae Ciucă flexibilizarea mandatului pentru ca USR să acceadă la guvernare?  

Florin Cîțu: Orice discuție despre mandat se face în BPN. (...) Când vom avea un BPN vom anunța.  

Reporter: Există în momentul de față perspectiva, credința în PNL că Guvernul Ciucă va obține un vot de încredere la sfârșitul acestei săptămâni?  

Florin Cîțu: PNL a arătat responsabilitate, flexibilitate, a venit cu dorința de a rezolva această criză politică. PNL a schimbat mandatul ca președintele partidului să fie premier și a venit cu un alt candidat. E ceea ce sperau și cei de la USR și PSD. PSD a spus clar că nu vrea la guvernare. USR a plecat de la guvernare și împreună cu cei de la AUR și PSD au dat jos un Guvern fără să aibă o soluție. Soluția astăzi e să votăm acest Guvern minoritar. Asta ar arăta responsabilitate din partea USR și PSD. Dacă nu, așa cum am spus de fiecare dată, toate opțiunile sunt pe masă, inclusiv anticipatele.  

Reporter: Cum veți aborda discuțiile cu USR pentru a-i convinge totuși să voteze un Guvern? Ce le veți propune? Ce aveți pe masă?

Florin Cîțu: Exact ce avem acum.  

Reporter: Dar nu e suficient.  

Florin Cîțu: Atunci USR trebuie să vină să le spună românilor că preferă să arunce țara în haos și să mergem la anticipate decât să facă ceea ce au spus, să fie responsabili.  

Reporter: Ei vor la guvernare fără dvs. premier.  

Florin Cîțu: PNL e singurul partid care a arătat responsabilitate, că e gata să flexibilizeze mandatul și să rezolve această criză politică. Dacă USR rămâne blocat într-o singură opțiune nu avem cum să discutăm. Până la urmă trebuie să facă un pas și USR. Să vedem acel pas.  

Reporter: Trebuie USR să treacă în opoziție? Altfel nu se poate?

Florin Cîțu: Nu. Nu trebuie să treacă în opoziție. Poate să susțină acest Guvern din Parlamentul României. Până la urmă toată lumea trebuie să arate responsabilitate. PNL a arătat responsabilitate, președintele partidului a făcut un pas important, s-a dat la o parte. Unde e responsabilitatea celor de la USR? Trebuie să facă o concesie. Trebuie să voteze acest Guvern să trecem iarnă, iar după aceea putem discuta.  

Reporter: Ce înțelegem noi acum e că PNL a pus piciorul în prag, a schimbat numele de premier și nu mai face o altă concesie de a-i primi la guvernare pe cei din USR ori PSD.  

Florin Cîțu: Dacă interesul celor de la USR și PSD e să distrugă PNL eu nu voi permite așa ceva niciodată!  

Reporter: Se distruge PNL dacă USR revine în Guvern?  

Florin Cîțu: PNL a făcut deja un pas important. Vreau să văd responsabilitate și de la USR și PSD. Ambele partide au spus că sunt responsabile și că aveau o problemă cu persoana mea. Eu nu mai sunt nominalizarea de premier. E o altă nominalizare pe care am făcut-o eu.  

Reporter: Dacă nici PSD, nici USR nu vă acordă susținerea în Parlament, atunci mergeți la anticipate?  

Florin Cîțu: E singura opțiune se pare. Se pare că PSD și USR vor anticipate.  

Reporter: Veți mai avea discuții cu USR?  

Florin Cîțu: Desigur. Voi avea discuții. Dar dacă USR vrea doar funcții... Până la urmă așa vedem. USR vrea doar funcții. Nu-i interesează binele românilor. (...) USR are șansa de a arăta că flexibilizează mandatul, că votează un Guvern minoritar, iar astfel rezolvăm repede această criză. Ulterior vedem cum refacem coaliția, avem câteva luni de zile de discutat, dar să o refaci peste noapte cum vrea USR e imposibil.  

În privința alegerilor anticipate, vicepreședintele PNL Cristian Bușoi a avut o abordare similară cu cea exprimată de Florin Cîțu. Concret, Bușoi a declarat pentru Digi24 că cel mai probabil se va ajunge la anticipate în situația în care Guvernul Ciucă nu va fi învestit.  

Bușoi: Există o decizie clară a BPN de a se încerca un Guvern minoritar PNL-UDMR, dar dacă din discuțiile cu celelalte forțe politice se dovedește în mod evident că nu e posibil ca această variantă să întrunească o majoritate în Parlament evident că avem și varianta alegerilor anticipate, însă în condițiile crizei de acum nu știu cum ar privi românii această idee. Toate celelalte opțiuni sunt posibile, dar va trebui o nouă decizie a BPN. (...) Președintele Klaus Iohannis poate lua o decizie sau nu (în privința dizolvării Parlamentului pentru a se declanșa anticipatele - n.red.). Se poate ajunge și la CCR. Dar în spiritul Constituției după 2 căderi succesive e destul de dificil să mai încerci la nesfârșit noi variante. În mod clar cel mai probabil e să se ajungă la anticipate dacă s-ar merge în Parlament cu un Guvern care nu ar întruni majoritatea voturilor. (...) Însă anticipatele sunt o situație pe care nu ne-o dorim, la care putem ajunge pe de altă parte dacă nu există responsabilitate din partea principalilor actori politici. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.