A apărut tulpina românească a SARS-CoV-2? Medicii infecționiști ieșeni spun că se confruntă cu o situație terifiantă: degradarea accelerată, în nici 30 de minute, a pacienților care ajung la urgență


A apărut tulpina românească a SARS-CoV-2? Medicii infecționiști ieșeni spun că se confruntă cu o situație terifiantă: degradarea accelerată, în nici 30 de minute, a pacienților care ajung la urgență

Presa ieșeană publică declarațiile mai multor medici din oraș care se declară îngrijorați de un fenomen remarcat în ultima perioadă: degradarea accelerată a stării pacienților cu COVID-19 care ajung la urgență. Primul semnal de alarmă e tras de managerul de la Spitalul de Infecţioase „Sfânta Parascheva” care spune că a observat o modificare importantă din punctul de vedere al simptomatologiei, părerea acestuia fiind împărtășită însă și de şefa UPU de la „Sf. Spiridon”. Aceasta din urmă spune că așteaptă ca microbiologii să se pronunțe în ceea ce privește posibilitatea apariției unei noi variante de SARS-CoV-2, scrie Ziarul de Iași.

„Ceea ce am observat în ultima perioadă este o modificare a virusului din punctul de vedere al simptomatologiei, şi anume o degradare într-un timp foarte scurt a pacienţilor. Dacă la internare prezintă un necesar de oxigen mic, vorbim de un necesar de 5 litri pe minut, într-un interval foarte scurt, sub 30 de minute, necesarul de oxigen escaladează, necesitând consult de ATI şi îngrijirea în ATI”, precizează dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”.  

Opinia medicului ATI care coordonează prima unitate COVID din judeţ este împărtăşită şi de coordonatorul UPU al Spitalului Clinic de Urgenţă “Sfântul Spiridon”, Diana Cimpoeşu. 

„Ceea ce ne-a adus acest val 4 este proporţia de cazuri grave, care este mult mai mare, iar modalitatea în care evoluează de la debutul bolii către agravare este mult mai rapidă. Dacă, în general, se întâmpla în a 8-a zi de boală , acum ne trezim cu aceste agrăvări în a 4-a sau a 5-a zi de boală. După cum declară pacienţii, pentru că momentul infectării nu este în general cunoscut. Este ceva clar diferit. Nu pot să spun că este vorba de o nouă tulpină, pentru că, aici, microbiologii, imunologii care studiază aceste aspecte îşi vor spune cuvântul. Dar, în ceea ce priveşte gravitatea cazurilor, ca noutate, noi putem spune da. În acelaşi timp, vorbind cu ai noştri colegi din state europene, constatăm că la ei, care au o rată de vaccinare de trei ori mai mare decât la noi, nu există aceste cazuri grave, nu se aglomerează spitalele şi ATI”, a precizat Diana Cimpoeşu. Opiniile celor doi medici pot fi citite integral AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.