"Iohannis și conducerea PNL nu vor fi altceva decât un scalp la centura pieilor roșii!". Orban, avertisment dur în momentul demisiei din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Ce spune despre plecarea din partid


"Iohannis și conducerea PNL nu vor fi altceva decât un scalp la centura pieilor roșii!". Orban, avertisment dur în momentul demisiei din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Ce spune despre plecarea din partid

Fostul șef al PNL, Ludovic Orban, și-a dat demisia miercuri din funcția de președinte al Camerei Deputaților, iar cu acest prilej a lansat un avertisment către conducerea Partidului Național Liberal, precizând practic că va rupe formațiunea politică în cazul în care se continuă cu susținerea lui Florin Cîțu pentru funcția de premier. În acest sens, Orban a reiterat că singura formulă pe care o poate gira e cea a refacerii coaliției de guvernare PNL-USR-UDMR, scenariu imposibil atât timp cât peneliștii insistă să-l propună în continuare pe Florin Cîțu pentru postul de prim-ministru. De asemenea, Ludovic Orban a avertizat conducerea PNL să nu facă vreo înțelegere cu PSD: "Cea mai gravă greșeală pe care o pot face Iohannis și conducerea PNL e să rămână atârnați în cuiul de la sediul PSD. Nu vor fi altceva decât un scalp la centura pieilor roșii".



Ludovic Orban: Politica trebuie făcută de oameni care-și respectă cuvântul, de oameni care au onoare. Eu sunt un astfel de om. Ce gândesc spun, ce spun fac. Am anunțat încă din campania internă că în cazul în care nu voi fi ales președinte al PNL, îmi voi prezenta demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Mi-am scris demisia și am înaintat-o către Biroul Permanent al Camerei Deputaților și către secretarul general al Camerei Deputaților. 

Demisionez din mai multe motive. În primul rând, pentru faptul că am anunțat această demisie ca urmare a faptului că eu consider că pentru a putea gira astfel de funcții în statul român, dacă ești om de stat, nu poți gira astfel de funcții decât dacă beneficiezi de legitimitate, iar legitimitatea e conferită de votul cetățenilor, care e acordat către formațiunile politice care se prezintă în alegeri. Atât timp cât nu mai sunt președinte al PNL, consider că nu mai pot exercita această funcție.  

Motivul principal însă al demisiei mele e legat de faptul că nu mai pot fi părtaș la decizii luate de o conducere instalată cu forța în fruntea PNL, decizii care nu mai au legătură cu angajamentele făcute de PNL în campania pentru parlamentare. Am promis românilor 4 ani de stabilitate, de guvernare de centru-dreapta, 4 ani în care să investim, să construim, să asigurăm creșterea economică, creșterea veniturilor românilor, creșterea calității serviciilor pe care le oferim cetățenilor. Ce a făcut gruparea demolatoare care l-a susținut pe Cîțu? Au călcat în picioare democrația în interiorul PNL, au impus o conducere împotriva voinței reale a membrilor PNL și după impunerea acestei conduceri practic și-au încălcat toate angajamentele în fața cetățenilor. Eu nu pot fi părtaș la trădarea cetățenilor. Eu nu pot să fiu complice la decizii care trebuiau să mă forțeze pe mine să încalc democrația și prevederile constituționale numai pentru interese meschine politicianiste. Nu mai pot să exercit funcția de președinte al Camerei Deputaților din partea PNL atât timp cât gruparea demolatoare din jurul lui Cîțu, cu sprijinul lui Klaus Iohannis, după ce călcat în picioare democrația în PNL, este pregătită să calce în picioare democrația în România. Nu pot să fiu părtaș la tot ceea ce s-a întâmplat și urmează să se întâmple în România, în care în decurs de 3 luni un partid cu peste 146 de ani de tradiție a fost total decredibilizat, în care o coaliție formată cu mare dificultate de centru-dreapta, ce putea să asigure o guvernare stabilă și performantă timp de 4 ani de zile, a fost făcută praf. Demisia pentru mine reprezintă o eliberare și un nou început. Prin această demisie sunt liber să reprezint în continuare voința cetățenilor care și-au exprimat încrederea în noi. 

Reporter: Rămâneți membru al PNL? Vă faceți partid?

Ludovic Orban: Când voi lua o decizie vă voi anunța. Eu am prezentat public alături de colegii mei ce cred eu că e normal, firesc și imperios necesar pentru România și anume refacerea coaliției de guvernare. Depinde de un singur lucru, de desemnarea de către PNL a unui alt premier. Cramponarea pe Florin Cîțu a generat această criză politică.

Reporter: Cum veți acționa în Parlament dvs. și cei apropiați de dvs.?

Ludovic Orban: Acțiunea mea în viitor depinde în mare măsură de ceea ce se va întâmpla de acum înainte, de decizii care nu depind doar de mine. Dacă se persistă în această ambiție nebunească de a impune un premier precum Florin Cîțu, care în momentul de față nu mai are încredere decât de 10%, având un grad de respingere absolut uriaș, eu nu pot fi parte la un astfel de proiect anti-democratic care încalcă interesul fundamental al României, de a avea un Guvern stabil care se bucură de încrederea cetățenilor. Nu poți fi premier când 70% dintre cetățeni sunt împotriva ta și de fapt maxim 10% mai au încredere în tine. Nu poți să guvernezi împotriva voinței oamenilor. Nu poți să conduci un Guvern când nu mai ai majoritate. Tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele 3 luni a fost parcă făcut pentru a nu mai exista nicio șansă să se refacă coaliția de centru-dreapta în România. (...) Așadar deciziile pe care le voi lua depind în mare măsură de ceea ce se va întâmpla în procedurile de învestire a unui Guvern. Dacă se va ajunge la o soluție de refacere a coaliției de guvernare, evident că voi susține această soluție. 

Reporter: Dacă PNL va forma un Guvern minoritar cu UDMR susținut de PSD sau chiar va invita PSD la guvernare ce veți face dvs. și cei care vă sunt apropiați?

Ludovic Orban: Voi merge consecvent pe drumul meu de reprezentare a valorilor liberale, a cetățenilor români. (...) Cea mai gravă greșeală pe care o pot face Iohannis și conducerea PNL e să rămână atârnați în cuiul de la sediul PSD. Nu vor fi altceva decât un scalp la centura pieilor roșii. Deja PNL, de la intrarea în viața publică a găștii demolatoare, s-a prăbușit cu 12-13% în sondaje și cu ceva mai mult în favorabilitate, ceea ce înseamnă că potențialul de creștere e aproape egal cu zero, iar formațiunile politice în creștere sunt PSD și AUR, adică exact adversarii noștri. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.