Dacian Cioloș începe negocierile pentru formarea unui nou guvern. Eșecul liderului USR s-ar putea întoarce împotriva lui Iohannis și a PNL. Theodor Paleologu: „Totul depinde de atitudinea PNL. Reacția lui Cîțu -"să facă majoritate cu PSD și AUR"- este iresponsabilă! În plină criză sanitară micile șmecherii și manevrele politicianiste duc direct la catastrofă”


Dacian Cioloș începe negocierile pentru formarea unui nou guvern. Eșecul liderului USR s-ar putea întoarce împotriva lui Iohannis și a PNL. Theodor Paleologu: „Totul depinde de atitudinea PNL. Reacția lui Cîțu -"să facă majoritate cu PSD și AUR"- este iresponsabilă! În plină criză sanitară micile șmecherii și manevrele politicianiste duc direct la catastrofă”

Liderul USR, Dacian Cioloş, prim-ministru desemnat de președintele Klaus Iohannis, urmează să înceapă marţi negocierile cu reprezentanţii PNL, UDMR şi ai minorităţilor pentru formarea noului guvern. 
 
Biroul Naţional al Uniunii Salvaţi România a decis echipa de negociere, care este formată din: Dan Barna, Anca Dragu, Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu şi Ionuţ Moşteanu. De asemenea, a fost stabilită şi echipa care lucrează la programul de guvernare: Cristian Ghinea, Oana Ţoiu, Anca Dragu, Claudiu Năsui şi Dragoş Pîslaru, scrie agerpres.ro 
 
„În concordanţă cu atitudinea noastră coerentă încă de la momentul alegerilor parlamentare, primul pas este să invităm marţi PNL, UDMR şi minorităţile naţionale la discuţii pentru formarea unui nou guvern. Cerem refacerea coaliţiei în formula ei iniţială şi aşteptăm un gest de reciprocitate din partea foştilor noştri colegi. Sperăm ca, în ultimul ceas, aceştia să dea dovadă de responsabilitate politică. Am decis în Biroul Naţional să trimitem invitaţii oficiale pentru a ne întâlni chiar începând de mâine cu PNL, UDMR şi parlamentarii minorităţilor pentru a discuta reformarea coaliţiei de guvernare", precizează Dacian Cioloş într-un comunicat de presă. Liderul USR are dispoziție 10 zile de la desemnare pentru a coagula un guvern cu care să se prezinte apoi în fața Parlamentului pentru votul de încredere.  
 
După primele declarații ale liderilor PNL, PSD, AUR și UDMR, misiunea lui Dacian Cioloș pare imposibilă, iar mulți analiști consideră că desemnarea acestuia a fost făcută la „mișto” de către președintele Klaus Iohannis, în fapt intenția liderului de la Cotroceni, ombilical legat de PNL, fiind aceea de a compromite USR și de a demonstra că, deși a ieșit de la guvernare și a votat moțiune prin care a fost înlăturat guvernul Cîțu, nu are o soluție pentru România,

Mai mult, analistul Sorin Ioniță apreciază că Dacian Cioloș va fi indicat, în următoarea perioadă, drept principalul responsabil pentru catastrofa pe care o traversează România.  

„Timp de 10 zile Cioloş va fi prezentat la unison de PNL, PSD şi UDMR, plus presa din dotare (adică 80%) drept prim-ministru de facto, deci principal responsabil de orice nu merge, pentru că ori n-a făcut, ori a făcut, după caz. Orice se întâmplă va fi vina lui, deşi între timp banii îi împarte tot Cîţu. E ocazia perfectă pentru PNL de a se extrage din colţul unde erau înghesuiţi şi să folosească pe Cioloş ca iepure de runda 2 pentru Cîţu sau Rareş Bogdan”, scrie Sorin Ioniță pe Facebook.  

O opinie ceva mai moderată are Theodor Paleologu, fost candidat la Cotroceni, care consideră că strategia de compromitere a USR, dacă asta e intenția, s-ar putea întoarce ca un bumerang împotriva președintelui și a PNL: „Eu rămîn la ideea mea că USR ar fi procedat mai prudent dacă propunea pentru funcția de prim ministru cîteva persoane din PNL cu care poate colabora. 

M-a surprins președintele desemnîndu-l pe Dacian Cioloș. Dar dacă este vorba despre o simplă manevră dilatorie, ea se va întoarce împotriva lui. Spun unii că e o "cursă", o "fentă", o "păcăleală". Păi, cel care ar pica în cursă ar fi tocmai președintele. 

Totul depinde, de fapt, de atitudinea PNL-ului. Reacția lui Cîțu -"să facă majoritate cu PSD și AUR"- este iresponsabilă și sper că cei mai mulți parlamentari PNL n-au pierdut uzul rațiunii. 

În plină criză sanitară micile șmecherii și manevrele politicianiste duc direct la catastrofă. Perioadele e criză scot la lumină un mare secret: șmecherii sînt, de fapt, proști.” 

Iulia Popovici, fost secretar de stat în ministrul Culturii desemnat de USR, se declară depășită de situație în condițiile în care toate partidele fac declarații belicoase.  

„La 3 ore după desemnarea lui Dacian Cioloș: PSD vrea anticipate. AUR vrea să fie băgat în seamă. UDMR vrea să dea timpul înapoi și USR să nu fi votat moțiunea. PNL vrea să rămînă Florin Cîțu forever premier. Minoritățile vor să înțeleagă cu cine trebuie să voteze. 

Nici unul dintre ăștia nu are singur 234 de voturi în Parlament. Singurele combinații de doar 2 partide care fac peste 234 de parlamentari sînt PNL+PSD și PSD+USR. S-au căutat fantomele fostelor partide prin subsolurile Parlamentului și nu s-au găsit. Chiar și dl Meleșcanu e, surprinzător, lipsă la apel. 

Prin urmare, în afară de USR, mai e cineva care chiar vrea să guverneze? Că efectiv mă depășește situația.”, scrie Iulia Popvici pe pagina sa de Facebook.  

Ce au declarat liderii formațiunilor politice imediat după desemnarea lui Cioloș.

- Marcel Ciolacu: „PSD nu va vota niciodată un nou Guvern ZERO. Am dat jos Guvernul Cîțu cu o moțiune de cenzură în care am criticat și prestația miniștrilor USR. PNL și USR au distrus cot la cot România timp de un an de zile. Toată România știe acest lucru! Să se voteze partenerii alianței pierzătorilor între ei! Altfel, este clar că în actuala conjunctură nu se poate forma o majoritate stabilă care să guverneze eficient România".

- Csoma Botond, liderul deputaților UDMR: „Pentru noi va fi destul de greu să-l acceptăm pe domnul Cioloş ca prim-ministru. Primul motiv este că a format o coaliţie de conjunctură cu AUR - prima moţiune de cenzură iniţiată a fost semnată numai de USR, PLUS şi AUR. După aceea, USR-PLUS a votat o altă moţiune îndreptată împotriva Guvernului. Având în vedere aceste două motive, pentru noi va fi destul de dificil".

- Florin Cîțu: „De astăzi, responsabilitatea lui Dacian Cioloș, ca premier desemnat, este una imensă. Are acum posibilitatea să negocieze cu partidele care au susținut moțiunea de cenzură (PSD și AUR), pentru a forma majoritatea necesară învestirii unui guvern stabil. PNL va discuta cu domnul Cioloș, după ce acesta va găsi soluția unei majorități împreună cu aliații săi de la moțiunea de cenzură, PSD și AUR".

- George Simion, AUR: „Până la următoarea reacţie, nominalizarea asta pare doar un joc politic şi aşteptăm următoarea mişcare a preşedintelui. (...) Ne bucurăm foarte mult că există reacţii din partea preşedintelui la presiunea pe care am pus-o, dar, din nefericire, Klaus Iohannis încalcă în momentul ăsta tocmai ceea ce el spune. Nu este o majoritate care să îl susţină pe Dacian Cioloş". Copreședintele AUR lasă chiar și un comentariu agresiv și nepoliticos pe pagina publică a lui Cioloș: „Dar cine te votează”. Liderul USR îi răspunde: „Toți cei care nu sunt ireponsabili”.
 

Sociologul și scriitorul Sebastian Lăzăroiu crede că singura soluție pentru ieșirea din blocajul politic este cea propusă de PSD: alegeri anticipate și guvern tehnocrat. 

Motivele acestei soluții le regăsiți în postarea sa: „Soluțja este cea propusă de PSD. Alegeri anticipate în primăvară și guvern tehnocrat, cu mandat limitat, care să ne treacă de iarnă (criza prețurilor la energie) și de valul al patrulea de pandemie. 

Nu discut sinceritatea propunerii PSD. Cunoscându-i, știu bine că nici ei nu cred în ea. Dar soluția e corectă. Iată de ce. 

Orbiți de prezent, nu înțelegem contextul mai larg. Noi nu ne confruntăm azi doar cu o criză sanitară și cu un puseu inflaționist. O să trecem și valul al patrulea, și iarna, dar ce ne facem după? Pentru că, "după", o să avem același deficit bugetar și aceeași nevoie de reforme structurale (administrație, salarii, pensii, justiție etc.), prinse de altfel în PNRR, programul care ar putea sa ne salveze cu o injecție generoasă de bani ieftini sau gratis. 

Aceste reforme, precum și diminuarea treptată a deficitului, nu pot fi realizate decât cu o majoritate parlamentară asumată. 

Această majoritate pare imposibilă în acest moment. Un guvern minoritar nu va reuși, fie că se cheamă Cioloș, Cîțu sau Rafila.  

Avem vreo garanție că, din alegerile anticipate, va rezulta o combinație majoritară mai solidă? Nu, n-avem, dar așa e în democrație, când se ajunge la blocaj - te întorci la popor de câte ori e nevoie.  

E adevărat că putem analiza ceva mai în profunzime blocajul. Chiar avem un blocaj în momentul ăsta? Dacă ne uităm mai bine, blocajul e generat mai mult de interesele politicienilor, nu de interesele alegătorilor care i-au trimis în parlament. Există în acest moment două majorități posibile, amândouă transparente: 

PNL-USR-UDMR și PSD-PNL (în ordinea asta, cu premier la PSD).  

Prima ar fi posibilă dacă PNL ar înțelege ce înseamnă guvern de coaliție, mai ales că ești al doilea partid ca număr de parlamentari, nici pe departe câștigătorul alegerilor. 

A doua ar fi posibilă dacă PSD și PNL n-ar mai juca sceneta "adversarilor pe veci", când tot satul știe că ei dorm noaptea în același pat. Ar fi posibilă dacă PSD s-ar dovedi măcar o dată în 30 de ani responsabil și n-ar mai lăsa pe alții să strângă gunoiul după ei (mare parte din deficitul bugetar actual s-a rostogolit de la geniala lor creștere bazată pe consum). Ar fi posibilă dacă PNL ar admite că, având doar 25% în alegeri, nu poți emite pretenții pentru premier. 

După cum vedeți, condițiile de realizare a celor două majorități depind mai mult de orgoliile, hachițele și fanteziile propagandistice ale liderilor politici și nu de interesele electorilor care i-au trimis la București să legifereze. 

Dar, rețineți, un guvern minoritar (indiferent ce partid l-ar asuma) este cea mai proastă soluție pentru următorii trei ani. De fapt, nici măcar nu e o soluție. E o problemă care se adaugă la celelalte”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.