Rareș Bogdan: "Sunt convins că abia așteaptă AUR, PSD, Șoșoacă și antivacciniștii să voteze Guvernul Cioloș. Eu nu cred că e atât de iresponsabil încât să fi mers la Cotroceni într-un fel de aventură politică"


Rareș Bogdan: "Sunt convins că abia așteaptă AUR, PSD, Șoșoacă și antivacciniștii să voteze Guvernul Cioloș. Eu nu cred că e atât de iresponsabil încât să fi mers la Cotroceni într-un fel de aventură politică"

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat la Digi24 că premierul desemnat Dacian Cioloș "este aliat cu AUR și PSD", motiv pentru e de așteptat ca acesta să dispună de majoritatea necesară învestirii Guvernului pe care-l creionează. De asemenea, Rareș Bogdan a precizat că ar fi iresponsabil din partea președintelui USR, Dacian Cioloș, să se fi prezentat astăzi la consultările cu președintele Klaus Iohannis fără să fi fost sigur că beneficiază de susținerea PSD și AUR în Parlament pentru învestirea unui Guvern. Pe de altă parte, liderul liberal nu a exclus posibilitatea ca PNL să facă parte dintr-un Guvern condus de liderul USR, însă a adăugat că acesta are de oferit în primă instanță o serie de explicații pentru ca peneliștii să fie dispuși să negocieze. 

Rareș Bogdan: Cioloș, după ce va discuta cu cei din AUR și PSD, noi vom sta de vorbă cu domnia sa într-un dialog civilizat, dar după ce vom lua o poziție clară în BPN al PNL, format din 80 de oameni, toți președinții de organizații, alături de miniștrii partidului, cei 4 prim-vicepreședinți, secretarul general și cei 8 vicepreședinți. 

Jurnalist: A venit invitația de la Dacian Cioloș? 

Rareș Bogdan: A trimis un mesaj cred în această seară. Deocamdată nu am primit o invitație oficială. Eram lângă Florin Cîțu, iar domnul Cioloș cred că i-a dat un mesaj, iar Florin Cîțu i-a răspuns absolut civilizat. (...) Președintele a procedat în limita Constituției. S-au prezentat 2 partide cu propunere de premier, iar președintele a ales candidatul propus de partidul cu cei mai mulți parlamentari. Sunt convins că domnul Cioloș nu a dat dovadă de iresponsabilitate și a avut discuțiile făcute pentru a construi o majoritate. Cunoscându-l de destul de mult timp nu cred că e o persoană iresponsabilă care a putut să se prezinte la consultări fără a avea ceva în spate. 

Jurnalist: Nominalizarea lui Dacian Cioloș a fost posibilă pentru că voi v-ați hotărât pe ultima sută de metri să nu-l mai propuneți pe Florin Cîțu. Neavând altă propunere, președintele a folosit-o pe cea pe care a avut-o la dispoziție. 

Rareș Bogdan: Noi nu am renunțat nicio clipă la Florin Cîțu.

Jurnalist:  Și totuși nu l-ați propus astăzi la Cotroceni. 

Rareș Bogdan: Noi nu aveam construită o majoritate. Noi nu suntem iresponsabili. Nu mergem în fața președintelui pentru a propune aventuri politice. Suntem persoane cât se poate de responsabile. Înțelegem situația prin care trece România. Noi nu aveam conturată o majoritate. Nu puteam să mergem în fața președintelui. Domnul Cioloș probabil o are. Tocmai de aceea am decis să nu ne prezentăm cu o propunere, dar nu am schimbat candidatul. Candidatul nostru e același, Florin Cîțu. 

Jurnalist: Când veți face propunerea Florin Cîțu? O veți mai face vreodată? 

Rareș Bogdan: Deocamdată, domnul Cioloș, în următoarele 10 zile, conform Constituției, trebuie să vină cu o majoritate în fața președintelui și a Parlamentului. După asta, dacă domnia sa nu va reuși să construiască o majoritate, dar sunt convins că abia așteaptă cei de la AUR și PSD să-l voteze, dar dacă nu va reuși, atunci probabil președintele va fi nevoit să înceapă din nou negocieri, consultări cu partidele politice. (...) Dar așa cum au creat această criză, sunt convins că domnul Cioloș are o strategie bine pusă la punct și sunt convins că are conturată o majoritate și va începe discuțiile cu cei alături de care s-au bucurat, s-au felicitat, au dansat când au dat jos Guvernul Cîțu. (...) Eu cred că domnul Cioloș, când a fost validat de conducerea USR pentru a se prezenta în fața președintelui României cu o opțiune de premier, avea deja discuții făcute sau măcar avea conturată o strategie. 

Jurnalist: Dvs. excludeți ca PNL să facă parte dintr-un Guvern Dacian Cioloș? 

Rareș Bogdan: Nu am spus așa ceva. 

Jurnalist: Deci nu excludeți această variantă. Ce ar trebui să vă ofere USR ca să stați la masa negocierilor?

Rareș Bogdan: Înainte de orice, explicații. Dacă domnia sa ar fi dat jos Guvernul Cîțu pentru că noi am fi refuzat să semnăm de exemplu reducerea facturilor la gaze cu 35%, cum am fost nevoiți să o facem prin OUG în ultima ședință de Guvern, dacă ar fi dat jos Guvernul pentru că noi am fi refuzat achiziția de Remdesivir sau să facem încă 1200 de paturi la ATI, cu siguranță știam de ce ne-au dat jos. 

Jurnalist: Să spunem că vă dă aceste explicații. Veți veni într-un Guvern alături cu USR? 

Rareș Bogdan: Domnul Cioloș e aliat cu AUR și PSD. E absolut normal, ca înainte de orice, să meargă la partenerii domniei sale AUR și PSD pentru a încerca să construiască o majoritate. Dacă e refuzat de AUR și PSD, atunci ne vom întâlni cu domnia sa și vom dialoga. 

Jurnalist: Marcel Ciolacu și George Simion au anunțat în această seară că nu vor vota și susține un astfel de Guvern condus de Dacian Cioloș. 

Rareș Bogdan: Eu nu cred că domnul Cioloș e atât de iresponsabil încât să se prezinte în fața președintelui României și să arunce țara în aer după ce a aruncat-o într-o criză profundă după dărâmarea unui Guvern legitim, iar acum să vină în acest moment să continue această criză și să-și bată joc de președinte, de toate forțele politice mergând într-un fel de aventură în care se prezintă pentru 3 zile ca premier desemnat și după care vine și își depune mandatul pentru că nu a reușit să construiască o majoritate. Eu cred că Dacian Cioloș va reuși să construiască o majoritate pentru că sunt convins că doamna Șoșoacă și antivacciniștii din fața Palatului Cotroceni abia așteaptă să-l voteze. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.