Falimentul vaccinului Sputnik V: rușii dau năvală în Serbia, pentru a se imuniza cu vaccinurile occidentale!


Falimentul vaccinului Sputnik V: rușii dau năvală în Serbia, pentru a se imuniza cu vaccinurile occidentale!

Când autoritățile de reglementare ruse au aprobat în grabă propriul vaccin anti Coronavirus, pentru a fura startul într-o nouă bătălie propagandistică cu Vestul, Kremlinul a încercat să confecționeze din acest eveniment un nou instrument care să excite mândria națională a rușilor, altfel amăgiți anual cu aceleași și aceleași povești despre Războiul Patriotic și rolul hotărâtor al Sovietelor în înfrângerea pandemiei fasciste acum opt decenii.

Lunile au trecut, Sputnikul a fost folosit, pe post de donație, ca și carte de vizită în diplomația vaccinurilor, mototolindu-și, însă, prospectul atunci când a fost vorba să treacă testele de calitate și eficiență ale Agenției Internaționale a Medicamentului.

Așa se face că, pe măsură ce Coronavirusul ucidea la greu între hotarele Rusiei (recent Moscova a înregistrat un nou record tragic, de 900 de decese provocate de Covid în 24 de ore), rușii care s-au vaccinat cu Sputnik V s-au trezit blocați la porțile Occidentului, atunci când au încercat să-l viziteze în vacanță, tocmai din pricina faptului că mărețul produs de marketing al Kremlinului rămăsese repetent la examenele autorităților medicale europene. 

Rușii ignoră propaganda, preferând turism de imunizare în Serbia

Ca urmare, sătui să mai aștepte unda verde a EMA pentru Sputnik V și deja opaci la propaganda Kremlinului, care anunță pe toate posturile noile progrese invizibile ale revoluționarului vaccin, rușii iau cu sutele calea străinătății, căutând în vecinătatea Patriei Mame variante de a călători liber și a se imuniza cu vaccinuri de fabricație și cu recunoaștere occidentală.

Una dintre destinațiile tot mai căutate de ruși în ultima perioadă este Serbia, țară nemembră a Uniunii Europene, dar care este o alegere convenabilă pentru conaționalii lui Vladimir Putin aflați în căutare de vaccin deoarece aceștia îi pot trece granițele fără vize și pot beneficia, de asemenea, de o gamă largă de vaccinuri occidentale. În atare situație, ofertele de sejururi belgrădene pentru turiștii ruși au împânzit capitala Serbiei, putând fi observate peste tot, în hoteluri, restaurante, baruri și centre de vaccinare.

Pachetele turistice de vaccinare pentru rușii care caută doze aprobate de Organizația Mondială a Sănătății au apărut pe piață la mijlocul lunii septembrie, potrivit Asociației Ruse a Operatorilor de Turism, conform căreia prețurile pentru ineditele produse sunt cuprinse între 300 și 700 de dolar, în funcție de ceea ce este inclus.

Serbia profită de carențele Sputnik V

Lăudat de președintele rus Vladimir Putin ca fiind primul vaccin COVID-19 înregistrat din lume, Sputnik V a apărut în august 2020 și a fost aprobat în aproximativ 70 de țări, inclusiv Serbia. Dar OMS a declarat că aprobarea globală este încă în curs de revizuire după ce a menționat probleme la o fabrică de producție în urmă cu câteva luni. Vineri, un oficial de rang înalt al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că problemele legale care susțin revizuirea Sputnik V sunt „pe cale să fie soluționate”, un pas care ar putea relansa procesul către autorizarea utilizării de urgență. Rămân, însă, alte obstacole pentru vaccinul rusesc, inclusiv lipsa informațiilor științifice complete și a inspecțiilor în site-urile de fabricație, a declarat dr. Mariangela Simao, asistent director general al OMS. În plus, în afară de OMS, Sputnik V așteaptă în continuare aprobarea Agenției Europene pentru Medicamente, înainte ca toate limitele de călătorie să poată fi ridicate pentru persoanele vaccinate cu formula rusă.

Așteptarea îndelungată a acestor proceduri a frustrat mulți ruși, așa că atunci când OMS a anunțat încă o întârziere în septembrie, aceștia au început să caute soluții în altă parte.

„Oamenii nu vor să aștepte; oamenii trebuie să poată intra în Europa din diferite motive personale ", a explicat Anna Filatovskaya, purtătorul de cuvânt al agenției de turism Russky Express la Moscova. „Unii au rude. Unii au afaceri, alții studiază, alții lucrează. Unii vor pur și simplu să meargă în Europa pentru că le este dor ”.

Serbia, o națiune ortodoxă creștină și slavă, oferă mult doritele Pfizer și AstraZeneca și, la cererea publicului, agențiile turistice rusești oferă acum și excursii în Croația, unde turiștii pot primi vaccinul de o singură doză Johnson & Johnson, fără a fi nevoie să se mai întoarcă pentru o nouă injecție. "Pentru Serbia, cererea a crescut ca o avalanșă", a spus Filatovskaya, recunoscând că "tot ceea ce face compania noastră în aceste zile este să vândă sejururi pentru Serbia".

Belgradul a introdus vaccinarea pentru străini în august, când impulsul de vaccinare în interiorul țării a încetinit, după ce s-a ajuns la aproximativ 50% din populația adultă. Datele oficiale ale guvernului sârb arată că aproape 160.000 de cetățeni străini au fost vaccinați până acum în țară, fără a se preciza, însă, și câți dintre aceștia sunt ruși.

Rusia, cu mult în urma Occidentului la vaccinare

În Rusia, rata de vaccinare a țării a fost scăzută. Până în această săptămână, aproape 33% din cele 146 de milioane de oameni din Rusia s-au vaccinat cu cel puțin o doză împotriva coronavirusului, iar 29% au fost complet vaccinate. În afară de Sputnik V și o versiune cu o singură doză cunoscută sub numele de Sputnik Light, Rusia a folosit și alte două vaccinuri concepute pe plan intern care nu au fost aprobate la nivel internațional.

Cu toate acestea, rata de vaccinare rămâne cu mult sub țările occidentale. Mai mult de 63% din populația UE sau a Marea Britanie au trecut prin schema completă de vaccinare, iar 55% dintre americani sunt acum, de asemenea, complet inoculați.


 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.