”Polonia are aceleași drepturi ca și celelalte state membre!” Mesajul premierului Poloniei pentru Bruxelles, după decizia Curții Constituționale de la Varșovia ce acuză incompatibilitatea mai multor dispoziții ale Tratatului Uniunii Europene


  • ACP
  • Oct 9, 2021 09:14
  • 2202
”Polonia are aceleași drepturi ca și celelalte state membre!” Mesajul premierului Poloniei pentru Bruxelles, după decizia Curții Constituționale de la Varșovia ce acuză incompatibilitatea mai multor dispoziții ale Tratatului Uniunii Europene

După decizia Curții Constituționale a Poloniei, în care se afirmă că mai multe dispoziții ale Tratatului Uniunii Europene sunt incompatibile cu dispozițiile Constituției poloneze și trebuie urmat primatul ordinii constituționale naționale, a urmat o explozie de comentarii în presa europeană și de la noi, legate de ceea ce pare a fi actul care poate declanșa ieșirea din Uniunea Europeana a țării nealiniate. 

Asta deși au mai fost țări europene care au adoptat hotărâri similare, ultima dintre acestea fiind Germania. 

Pe 9 iunie, în timp ce Comisia Europeană a cerut guvernului polonez să își retragă cererea la Curtea Constituțională, în care se solicita revederea conformității unor dispoziții ale Tratatului Uniunii Europene cu constituția poloneză, au fost inițiate proceduri și împotriva Germaniei, pentru subminarea primatului dreptului Uniunii Europene asupra dreptului național. 

În acest caz era vorba despre decizia Curții Constituționale a Germaniei din mai 2020, în care s-a constatat că Banca Centrală Europeană și-a depășit competențele prin achiziționarea de obligațiuni ale țărilor din zona euro începând cu 2015, fapt care a fost parțial incompatibil cu constituția germană, potrivit judecătorilor germani. Curtea germană a contestat astfel o decizie anterioară a Curții de Justiție a Uniunii Europene, din 2018, care a aprobat achiziționarea de obligațiuni. 

Deși hotărârea Curții Constituționale de la Berlin a venit în coliziune directă cu cea a Curții de Justiție a UE, prima reacție semnificativă din partea forului european a fost emisă abia după mai bine de un an. 

În alt caz, Consiliul de Stat francez, instanță administrativă supremă, a decis în aprilie 2021, în justificarea deciziei privind colectarea datelor de către operatorii de telefonie mobilă, că prevederile Constituției franceze sunt superioare celor ale dreptului european. Dar încă din 2001 Consiliul de Stat francez emisese o hotărâre care afirma că principiul primatului dreptului comunitar nu poate submina puterea Constituției franceze.

 Curtea Supremă de la Madrid a respins de asemeni o hotărâre a Curții de Justiție a UE în ianuarie 2020, arătând clar că ordinea juridică spaniolă este mai importantă decât cea a UE – sursa AICI

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat legat de situația actuală a Poloniei și de reacția înaltelor foruri europene: 

„Avem aceleași drepturi ca și alte țări și vrem că aceste drepturi să fie respectate. Nu suntem persona non-grata în Uniunea Europeană. De aceea nu suntem de acord să fim tratați că o țară de categoria a doua. Vrem o comunitate a respectului, nu o asociere de egal și mai egal. Este, de asemenea, comunitatea noastră. Ne străduim pentru o astfel de Uniune și vom continua să o creăm”

„Aderarea Poloniei și a țărilor din Europa Centrală la Uniunea Europeană a fost unul dintre cele mai importante evenimente din ultimele decenii, atât pentru Polonia, cât și pentru Uniune. De aceea spun clar: locul Poloniei este și va fi în familia europeană a națiunilor”, a adăugat el – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.