VIDEO. Marea înfruntare. Stelian Ion față în față, la Cotroceni, cu Klaus Iohannis pentru prima oară de la declanșarea crizei politice. Președintele a comentat recent despre fostul ministru USR al Justiției că „a fost dat afară fiindcă nu a făcut nimic”, iar acesta i-a replicat că este un „președinte eșuat”


VIDEO. Marea înfruntare. Stelian Ion față în față, la Cotroceni, cu Klaus Iohannis pentru prima oară de la declanșarea crizei politice. Președintele a comentat recent despre fostul ministru USR al Justiției că „a fost dat afară fiindcă nu a făcut nimic”, iar acesta i-a replicat că este un „președinte eșuat”

USR a anunţat, joi seară, delegaţia care va participa la consultările de luni de la Cotroceni. Delegaţia va fi condusă de preşedintele partidului, Dacian Cioloş, iar din ea vor mai face parte Dan Barna, Anca Dragu, Cristian Ghinea, dar și Stelian Ion, fostul ministru al Justiției pe care premierul Florin Cîțu a ales să-l demită hodoronc-tronc aruncând în aer coaliția de guvernare și provocând cea mai gravă criză politică din ultimii ani.  

„Delegaţia USR va merge cu un mandat clar în privinţa reformelor pe care viitorul premier trebuie să le îndeplinească într-un calendar asumat de toate partidele care formează coaliţia de guvernare”, a transmis, joi seară, USR PLUS. 

Klaus Iohannis a convocat partidele la consultări, luni, începând cu ora 12.00. 

Liderul de la Cotroceni este indicat de liderii USR PLUS drept principalul responsabil pentru ruperea Coaliției și acțiunile aberante ale premierului Cîțu din ultimele două luni.  

„Alături de Florin Cîţu, preşedintele Iohannis poartă principala răspundere pentru această criză. În loc să aplaneze conflictul, a turnat gaz pe foc, parcă tocmai ca să se asigure de compromiterea coaliţiei. Nu doar că nu a făcut nimic pentru a aplana criza, dar a şi adâncit-o prin atacul pe care l-a pornit la adresa USR PLUS. Iar Florin Cîţu e omul său de paie. Are cineva vreo îndoială? Aceştia sunt colaboratorii care îi plac preşedintelui: oameni de paie, obedienţi până-n măduva oaselor. Iohannis are partea sa de vină şi pentru blocarea reformelor din justiţie", spunea Stelian Ion la începutul lunii septembrie, precizând că Iohannis I-ar fi sugerat chiar să renunățe la proiectul de desființare a SIIJ pentru că are o „strategie mai bună”.  
 
„Pe tema legilor justiţiei am avut o întâlnire cu preşedintele, dar mult mai multe întâlniri şi discuţii cu consiliera sa. Resping categoric afirmaţia că nu m-aş fi consultat pe tema legilor justiţiei înainte de a le trimite spre avizare. I-am transmis doamnei consilier varianta finală a proiectelor înainte cu circa o săptămână de a le trimite pentru avizare. La singura întâlnire de la Cotroceni pe care am avut-o cu preşedintele pe tema reformei din justiţie, pe 18 mai, acesta a ţinut să-mi transmită cât se poate de clar că ar fi o idee bună să renunţ la proiectul de desfiinţare a SIIJ, aflat la vot final în Senat, pentru că ar fi avut o 'strategie mai bună': să desfiinţăm secţia abia odată cu adoptarea celor trei legi ale justiţiei. Nu exista niciun argument convingător pentru o astfel de 'strategie'. Tot ceea ce a făcut de atunci a fost exact în direcţia tergiversării deciziei privind desfiinţarea SIIJ. S-a văzut acest lucru inclusiv în răzgândirea lui Florin Cîţu faţă de proiectul pe care l-a aprobat în Guvern şi care a fost validat de Comisia de la Veneţia", mai preciza fostul ministru Stelian Ion. 

Până recent, Iohannis nu a comentat aceste acuzații. Joi, 7 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă susținute la finalul vizitei la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă, chestionat din nou în legătură cu declarațiile fostului ministru al Justiției, președintele a răspuns cu duritate:Nu vreau să comentez afirmațiile unui ministru care a fost dat afară pentru că nu a făcut nimic” (video la finalul textului, de la min. aprox. 10:30)  

O reacție importantă pe această temă a avut jurnalistul Liviu Avram de la ziarul Adevărul care a arătat, pe pagina sa de Facebook, că, în cazul în care Stelian Ion ar fi mințit cu privire la desființarea SIIJ, președintele ar fi avut cum să demonstreze asta, decredibilizându-l public pentru totdeauna pe userist, iar faptul că nu a făcut-o e un indiciu că fostul ministru spune adevărul. 

Liviu Avram: În sfârșit, Klaus Iohannis a comentat pentru prima dată susținerile lui Stelian Ion, conform cărora el, Iohannis, i-a spus pe 18 mai, într-o întrevedere la Cotroceni, să renunțe la proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale. Și a zis azi Iohannis așa: 

„Nu vreau să comentez afirmațiile unui ministru care a fost dat afară pentru că nu a făcut nimic”. 

Asta mie îmi spune că Stelian Ion nu a mințit. Președintele putea să dezmintă, să spună că nu e adevărat, sau că e adevărat și să explice de ce a cerut asta.  

Mai mult: dacă Stelian Ion ar fi mințit, președintele poate să o și dovedească. Mai țineți minte episodul MTO? În 14 iulie 2014, după o discuție pe care a avut-o la Cotroceni cu președintele Băsescu, împreună cu ministrul său de Finanțe Ioana Petrescu, Victor Ponta a început să relateze niște chestii urâte despre Băsescu. Știind că minte, Băsescu a făcut publică înregistrarea întrevederii – inclusiv hazliul moment în care l-a prins pe picior greșit pe Ponta în ceea ce privește deja celebrul MTO.  

Asta ne spune că întrevederile președintelui cu miniștrii sunt înregistrate. Nu știu dacă Iohannis a păstrat acest obicei, dar dacă l-a păstrat, eventuala minciună a lui Stelian Ion poate fi foarte ușor dovedită prin publicarea înregistrării. Dacă înregistrarea nu există, tot președintele e cel care o poate spune.  

Dar să spui „Nu comentez” înseamnă cea mai sigură cale ca prezumția de adevăr să rămână la Stelian Ion, nu la președinte. Cu atât mai mult cu cât unele dintre faptele și deciziile stranii ale președintelui Iohannis în ceea ce privește Justiția sunt perfect congruente cu afirmațiile fostului ministru al Justiției. ” 

Iar faptul că, în august, însuși președintele Iohannis a fost cel care i-a reproșat lui Stelian Ion că „nu a găsit calea potrivită” pentru desființarea Secției Speciale arată, într-adevăr, că avem în fruntea țării un mare caracter”.  

Stelian Ion a postat și el o reacție la declarația „no comment” a președintelui, arătând că șeful statului a avut „minina decență să nu nege”:  

„Klaus Iohannis ar trebui să își scoată din vocabular zilele acestea câteva cuvinte: cinism, orgoliu, țâfnă. Și asta nu pentru că le folosește la adresa USR PLUS, ci pentru că, de fapt, se autocaracterizează, sunt cuvintele care îi descriu cel mai fidel propria prestație din ultima vreme. 

E bine că a avut minima decență să nu nege că mi-a sugerat explicit să renunț la proiectul de desființare a SIIJ aflat la vot în Senat pentru a relua acest demers la calendele grecești, odată cu noile legi ale justiției (blocate tot de echipa lui câștigătoare). Risca să se afunde prea mult în minciună. 

În rest, felul cum atacă în continuu USR PLUS ne demonstrează clar ce intenții a avut de la bun început: refacerea mascată a USL-ului (PNL și PSD fiind partidele „mature” la care face referire) și crearea unui climat de liniște și siguranță pentru tocarea discreționară a bugetului statului și banilor europeni, fără ca procurori curiosi să pună prea multe întrebări.  

Președinte eșuat, stat eșuat.” 

 



 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.