În timp ce pe ambele părți ale frontierei dintre Iran și Azerbaidjan au loc spectaculoase exerciții militare menite să intimideze, războiul de cuvinte dintre cele două țări, început luna trecută, se întețește accelerat.
Azerii nu s-au lăsat intimidați de retorica agresivă a regimului de la Teheran, care afirmă că e gata să acționeze militar împotriva unei pretinse prezențe israeliene în Azerbaijan, și au amenințat la rândul lor cu represalii militare.
Președintele azer Ilham Aliyev a răspuns explicit Iranului, într-o apariție la Jabrayil, în sudul Azerbaidjanului, la doar câțiva kilometri de granița cu Iranul:
„Să-i lăsăm să deschidă ochii și să privească – unde îi văd pe israelieni aici? Nicio persoană nu locuiește aici. Nu există o singură clădire aici. Există dovezi? Nu!”
„Spun asta aici, în Jabrayil, de-a lungul râului Araz (de la granița cu Iranul – n. red.): acuzațiile nefondate împotriva națiunii azere nu vor rămâne fără răspuns”, a amenințat Aliyev, la rândul său, ca răspuns la discursul regimului de la Teheran.
Dar tot în Jabrayil, chiar după ce a respins acuzația că ar fi prezenți militari israelieni în Azerbaidjan, președintele azer a atras atenția asupra influenței incontestabile a Israelului în țara sa, menționând stocurile mari de armament avansat cumpărat din Israel, iar apoi s-a fotografiat, zâmbind larg, lângă o dronă israeliană Harop.
Tensiunile dintre cele două părți, de anul acesta, au început în septembrie, când poliția azeră a arestat câțiva șoferi de camioane iranieni după ce au livrat mărfuri în Nagorno-Karabakh, iar Iranul, drept răspuns, a început, la 1 octombrie, la frontiera cu Iranul, o serie de exerciții militare de o anvergură fără precedent în regiune, în paralel cu o campanie retorică agresivă dusă de înalții oficiali iranieni împotriva Azerbaijanului.
Acuzațiile iraniene se concentrează asupra legăturilor strânse ale Azerbaijanului cu Israelul, dar vizează și folosirea de către armata azeră a mercenarilor sirieni în războiul de anul trecut cu Armenia, influența tot mai mare a Turciei (rivalul regional al Iranului) în Azerbaidjan și perspectiva unor „schimbări de frontieră” nespecificate, în Caucaz.
Într-un tweet scris în azeră, adresat absolvenților de anul acesta ai academiei militare, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Khamenei a emis o amenințare voalată către Azerbaidjan: „Cei care sapă gropi pentru frații lor vor cădea ei înșiși în aceste gropi”.
Imediat dupa acest tweet, politicienii azeri, inclusiv cei din opoziție, au luat poziție împreună împotriva amenințărilor iraniene, iar istoricul și intelectualul public azer Altay Goyushov a scris pe rețelele sociale că relația cu Israelul este „unul dintre puținele lucruri bune care s-au întâmplat în Azerbaidjan” – sursa AICI.