Şeful DSU, Raed Arafat, a răspuns miercuri criticilor aduse de către Avocatul Poporului, legate de o presupusă neconstituţionalitate a ordinului prin care sunt suspendate internările care nu reprezintă urgenţe, subliniind că va aplica "principiile învăţate" pentru a salva vieţi, chiar dacă unele decizii nu sunt în concordanță cu Constituția României.
"Este un ordin care este publicat deja pe toate site-urile de mass media şi peste tot. Nu face parte din ordinele care ni s-a spus că trebuie să fie publicate în Monitorul Oficial. Plus, este un ordin de management şi de triaj într-o situaţie de dezastru şi, îmi pare foarte rău, dacă medicina de dezastre nu este în concordanţă cu Constituţia, eu, ca medic, până mi se spune să mă opresc, din cauza Constituţiei, trebuie să respect salvarea vieţii şi principiile pe care le-am învăţat în acest domeniu", a declarat Raed Arafat. (sursa: Agerpres)
Precizările au fost făcute după ce Avocatul Poporului a transmis că în situaţia în care suspendarea internărilor pentru intervenţii chirurgicale se va realiza prin act administrativ emis de un organ administrativ fără personalitate juridică, precum Direcția pentru Situații de Urgență, respectiv prin ordin al ministrului Sănătăţii, acest lucru este neconstituţional şi nelegal, în măsura în care permite dispunerea unor măsuri de restrângere a exercitării dreptului persoanelor de a beneficia de asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat. (citiți AICI comunicatul Avocatului Poporului)
În acest context, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a atras atenția că Raed Arafat, prin declarația prin care transmite că pentru el nu reprezintă o problemă încălcarea Constituției, încurajează de fapt comiterea de infracțiuni. Cu acest prilej, Birchall a readus în atenția opiniei publice o altă poziționare cu iz infracțional a șefului DSU, Raed Arafat, care la începutul pandemiei le cerea practic procurorilor să închidă ochii la achizițiile sanitare ce se fac prin încălcarea legii, dorind chiar și adoptarea și implementarea unei OUG în acest sens.
Nu în cele din urmă, fostul ministru al Justiției a subliniat că Arafat a avut suficient timp de la începutul pandemiei să pregătească cadrul legal pentru situațiile în care trebuie să fie aplicată inclusiv "medicina de dezastre".
"Deja tupeul ăsta cu care dă lecții de drept devine deranjant pentru orice persoană cu bun simț! Și nu este prima dată, ci încă de anul trecut domnul Raed Arafat susținea că "cine a ocolit birocrația acum pentru achiziții sanitare să nu fie pedepsit”. Noroc că atunci, împreună, am descoperit la timp această măgărie și nu a mai fost adoptată legal!
Poate domnul Arafat nu știe că respectarea Constituției și a legilor în vigoare se aplică fiecărei persoane, inclusiv domniei sale! Ar fi cazul să afle și să nu mai recidiveze arătând dispreț față de lege și aplicarea legii, la nerespectarea și nesupunerea față de lege ca să nu spun direct că prin astfel de declarații poate încuraja comiterea unor posibile infracțiuni!
Așa după cum domnul Arafat are obligația morală și profesională să explice credibil (dacă poate) cine l-a oprit că în toată această perioadă să pregătească cadrul legal pentru situațiile în care trebuie să aplici, inclusiv "medicina de dezastre" că doar Covid nu a apărut ieri, nu?
Poate era mai indicat ca anul trecut, de exemplu, domnul Arafat să fi fost preocupat de aceste aspecte, nu de șmecheriile pe care voia să le introducă printr-un OUG în legislația achizițiilor publice, astfel încât cei care încălcau legea să aibă impunitate și astfel practic să nu răspundă legal pentru eventualele infracțiuni ca să nu spun direct tunuri financiare!
Așa după cum domnul Arafat ar cam trebui să explice public cauzele dezastrelor întâmplate în toți acești ani pe mandatul său! Cum este cu prevenția? Sau de ce România a fost prinsă anul trecut fără niciun fond de rezervă pentru situații de urgență? A cui era responsabilitatea? Nu era și a domniei sale?
Fiecare român cinstit și de bună credință s-a cam săturat de aura asta de salvator, de om providențial, pe care și-o arogă unul sau altul când în realitate exact aceste persoane sunt primii responsabili de situația critică în care se află azi România!
Apropo, degeaba invocă domnul Arafat calitatea domniei sale de medic în susținerea declarațiilor sale de nerespectare a Constituției. Domnia sa e secretar de stat, deci om politic, și în aceasta calitate acționează! Era și este obligația lui să se asigure că medicii, cei care efectiv practică medicina zi de zi, au asigurate condițiile și instrumentele legale, pentru a își face meseria de medici.. Ori exact aici domnul Arafat nu își îndeplinește obligațiile și răspunderea profesională! Nu este niciun motiv credibil de ce de 2 ani nu s-a preocupat să avem cadrul legal corespunzător, în acord cu legile în vigoare!", a scris Birchall pe Facebook.
Cu o zi în urmă, Ana Birchall l-a luat din nou în vizor pe Raed Arafat, tot pe tema ordinului emis de acesta prin care "managerii unităților sanitare publice cu paturi" urmează "să dispună suspendarea internărilor pentru operații și alte tratamente care nu reprezintă urgență" pentru 30 de zile. Concret, Birchall a reliefat că un astfel de ordin nu ar fi legal pentru că, din punct de vedere procedural, măsura ar fi trebuit adoptată în Parlament. "Cine răspunde dacă în această perioada vor fi victime exact din rândul românilor care sunt trimiși la plimbare pentru 30 de zile pentru că locurile la AȚI sunt pline în special de persoane nevaccinate? Ce vină au ei? Ei nu nu au dreptul la sănătate?", a mai zis Birchall. (citiți AICI declarația completă)