Potrivit unui raport publicat marți de New York Times, CIA a suferit lovituri grele în ultimii ani, pierzând un număr mare de informatori care au acționat în alte țări. Dezvăluirea face publice datele unui mesaj distribuit de agenția americană de spionaj către fiecare stație a sa din întreaga lume, în care se arată că un număr mare de persoane recrutate pentru a spiona pentru SUA au fost ucise, capturate, compromise, iar în unele cazuri recrutate și transformate în agenți dubli de agențiile de informații din Rusia, China, Iran și Pakistan.
Succesul celor care lucrează împotriva CIA s-ar datora, conform dezvăluirilor făcute de New York Times ieri, utilizării tehnologiilor sofisticate, inclusiv scanării biometrice și instrumentelor de recunoaștere facială, care au permis urmărirea agenților americani și descoperirea identităților informatorilor, dar și faptului că agenții cu rang înalt ai agenției americane obișnuiesc să își subestimeze adversarii.
În una dintre situații, o breșă a sistemului clasificat de comunicații, covcom, utilizat de C.I.A., a contribuit la expunerea rețelelor americane din China și Iran, în ambele țări rezultatul fiind execuția unor informatori, iar în cele mai fericite cazuri extragerea și relocarea agenților și informatorilor care au putut fi salvați. Unii oficiali ai serviciilor de informații cred că au existat și agenți americanii care au trădat, furnizând autorităților chineze și iraniene informații folosite la expunerea informatorilor C.I.A.
Sunt cunoscute cazurile Monicai Elfriede Witt, fost sergent al Forțelor Aeriene care a fugit în Iran, acuzată în 2019 că a furnizat informații Teheranului, an în care fostul ofițer C.I.A. Jerry Chun Shing Lee a fost condamnat la 19 ani de închisoare pentru furnizarea de secrete Guvernului chinez.
Foști oficiali ai CIA au vorbit pentru New York Times și despre agenția de informații pakistaneză Inter-Service Intelligence, care a demonstrat o capacitate remarcabilă în a folosi informatorii agenției americane ca agenți dubli, pentru dezinformare, în loc să îi condamne ori să îi ucidă.
Discuția despre Pakistan este cât se poate de importantă în contextul actual, pe fondul alianței militare dintre Statul Islamic și China, al legăturilor guvernului pakistanez cu noul regim politic din Afganistan și al densității mari a rețelelor teroriste islamice care au baze și în Pakistan. În condițiile acestea, C.I.A. are acum imensa sarcină de a reînființa rapid rețele de informatori în Pakistan, China și Rusia, printre altele, pentru a putea recupera măcar o parte din ceea ce a pierdut în ultimii ani. Întrebat despre mesajul citat de publicația New York Times, un purtător de cuvânt al C.I.A. a refuzat să facă vreun comentariu. (sursa: AICI)