VIDEO. Klaus Iohannis, care declarase pandemia învinsă, precizează că este foarte îngrijorat. „Avem peste 330 de decese! E o catastrofă” / Șeful statului nu exclude o nouă desemnarea a lui Florin Cîțu în fruntea guvernului


VIDEO. Klaus Iohannis, care declarase pandemia învinsă, precizează că este foarte îngrijorat. „Avem peste 330 de decese! E o catastrofă” / Șeful statului nu exclude o nouă desemnarea a lui Florin Cîțu în fruntea guvernului

Preşedintele Klaus Iohannis participă la Summitul Uniunea Europeană (UE) - Balcanii de Vest, care are loc în Slovenia, la Brno. Liderul de la Cotroceni a făcut o serie de declarații legate de criza politică și din sănătate din țară, anunțând că, miercuri, România înregistrează 330 de decese și în jur de 15.000 de noi infectări. 

„Discutăm despre statele din zonă, sunt șase state, care doresc să devină membre al UE, sunt chestiuni economice, sunt chestiuni de condiționalități, noi, din UE, dorim să dăm o perspectivă europeană statelor din Balcanii de Vest, iar aceste state vor să-și confirme interesul de a deveni state membre și sunt dispuse să îndeplinească toate condițiile. Toată lumea dorește să înregistrăm progrese în procesul de aderare”, a precizat Iohannis, îndemnând apoi presa să pună întrebări. Întrebările adresate s-au concentrat însă pe criza politică din România.

„Am constatat ieri, în Parlament, un entuziasm total nemotivat în legătură cu căderea Guvernului, am observat şi dumneavoastră aţi putut să observaţi, după ce s-a încheiat moţiunea, liderii şi membrii partidelor care au votat au avut diverse abordări. Au venit unii să ne spună că probabil nu se prezintă la consultări. Da, probabil dumnealor au dărămat un guvern şi habar nu au ce să se întâmple. Alţii au ţopăit că vor să suspende președintele. Nu văd ce va rezolva suspendarea preşedintelui, probabil vor doar circ”, a mai precizat Iohannis.

Klaus Iohannis (video cu declarația integrală mai jos în text): 

- „Alţii au venit în faţa microfoanelor cu texte ca şi cum acum s-a format acum coaliţia şi nu ei sunt de vină că s-a destrămat această coaliţie”.

- „Este nevoie de zile bune pentru ca toată lumea să coboare cu picioarele pe pământ”. „Această criză este diferită de alte crize guvernamentale. Politicienii au ajuns politicienii au încept să aibă doar discursuri anti-toţi, fiecare este împotriva fiecăruia, or așa nu se poate”.

- „Doar prin maturitate, şi nu prin ţâfnă se rezolvă această criză guvernamentală. Și să fim sinceri cu noi, cineva trebuie să guverneze ţara şi cineva trebuie să formeze Guvernul și Guvernul se formează cu o majoritate parlamentară. Am considerat că este nevoie de câteva zile pentru ca acest entuziasm nemotivat legat de căderea Guvernului se stinge un pic, lumea ajunge ajunge să se înrebe ce urmează, să începem discuţii aşezate, serioase, mature pentru că altfel, problemele devin din ce în ce mai complicate”.

- „Sunt foarte îngrijorat. Am primit datele de azi deste pandemie, avem peste 330 de decese. Este o catastrofă. Prețurile la electricitate cresc în continuare, avem nevoie de un guvern, nu avem nevoie de acuzații reciproce, cinice. Trebuie să găsim o ecuație prin care se formează un guvern”. (Reamintim că în iunie, președintele declara, de la Bruxelles, că în România campania de vaccinare a fost un succes. „Noi practic am oprit pandemia”, spunea Iohannis în 24 iunie. Detalii AICI)

- „Acest guvern rămâne interminar până găsim o soluție. E nevoie de câteva zile până când entuziasmul nejustificat provocat de căderea guvernului se stinge”, a precizat Iohannis.

Întrebat dacă, după votul de marți din Parlament, mai poate fi vreo formulă prin care Florin Cîţu să fie premier din nou, în vreo formulă de guvern, şeful statului a arătat că ia în calcul şi această variantă. Orice persoană susţinută de o majoritate parlamentară poate să devină premier. Așa scrie în Constituție. Nu există nicio piedică", a spus Iohannis.

În ce privește posibilitatea ca fostul şef al PNL, Ludovic Orban, să fie luat în calcul ca variantă de şef al Guvernului, şeful statului a bălmăjit: „din informaţiile mele, politica partidelor se face în forurile partidelor, și nu în presă".

Întrebat dacă mai vede posibilă refacerea coaliției prin cooptarea USR la guvernare după moțiunea de cenzură și declarațiile liderilor USR, Iohannis a apreciat că problema trebuie să și-o pună cel care va fi desemnat de președinte să formeze o majoritate. „Pe mine mă preocupă. Întrebarea este legitimă. Vedem că USR a fost în guvern, a abandonat guvernarea, a votat USR, împreună cu PSD și cu AUR, pentru căderea guvernului din care au făcut parte. Aceștia sunt niște pași politici cu mare greutate. Nu știu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri. E greu de negociat cu un fost partener care a votat să-ți dărâme guvernul”, a mai spus Iohannis.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.