Gruparea Grivco-PSD apără scaunul președintelui. Marcel Ciolacu spune, la Antena3, că suspendarea lui Iohannis este o „temă falsă” și nu reprezintă o prioritate pentru români


Gruparea Grivco-PSD apără scaunul președintelui. Marcel Ciolacu spune, la Antena3, că suspendarea lui Iohannis este o „temă falsă” și nu reprezintă o prioritate pentru români

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi seara, la Antena3, că suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis nu ar reprezenta o prioritate pentru România, mai ales în condiţiile unei majorităţi precare în Parlament.

Ciolacu a afirmat că suspendarea preşedintelui, adusă în discuţie de liderul AUR George Simion, în condițiile în care șeful statului l-ar propune premier din nou pe Florin Cîțu, reprezintă „o temă falsă", adăugând că atâta vreme cât nu există majoritate pentru instalarea unui Guvern, nu se poate pune problema suspendării şefului statului. 
 
„Există vreo majoritate în acest sens? Există o prioritate a românilor acum suspendarea domnului Iohannis? Momentan, Partidul Social Democrat este cea mai stabilă forţă politică din România şi cea mai responsabilă. Nu cred că prioritatea românilor acum este suspendarea. Aici facem diferenţa dintre partidele care câştigă alegeri şi partide care încearcă de la un scor mic să vină cu lucruri fantastice (...) care să schimbe agenda. Nu cred că agenda publică este acum suspendarea domnului Iohannis. Nu că nu ar trebui suspendat domnul Iohannis. L-am auzit pe domnul Orban care a spus pentru prima oară că domnul Iohannis a încălcat Constituția. Am auzit și eu la televizor că domnul Orban are 41 de parlamentari. Ca să suspenzi un președinte îți trebuie o majoritate în Parlament. Să vorbim de un demers fără să ai o majoritate - momentan nu există o majoritate de a pune un guvern, nu de a suspenda un președinte - mie mi se pare că este tema falsă în acest moment", a precizat Marcel Ciolacu, la Sinteza Zilei/Antena3.

Suspendarea președintelui a fost vehiculată inițial în spațiul public de mai mulți politicieni din opoziție, dar și de diverși formatori de opinie în contextul în care Iohannis a decis să participe la Congresul PNL pentru a-și susține favoritul la șefia partidului, încălcând astfel Constituția. Președintelui i se mai reproșează și rezultatele dezastruoase ale campaniei de vaccinare, șeful statului declarând pandemia învinsă, în luna iunie, și fiind de acord cu ridicarea tuturor restricțiilor, înainte ca procentul persoanelor vaccinate să fie unul semnificativ. De asemenea, alte motive de „suspendare” ar mai putea fi declanșarea prezentei crize politice și tergiversarea acesteia prin chemarea partidelor politice la consultări abia la o săptămână după moțiunea care a înlăturat Guvernul Cîțu, în condițiile în care România se confruntă cu cea mai gravă criză sanitară din Europa și ocupă locul doi în lume la numărul de noi infectări. 
 
George Simion a lansat un avertisment la adresa președintelui Klaus Iohannis, precizând că dacă șeful statului îl va propune din nou pe Florin Cîțu pentru funcția de premier, riscă să fie suspendat.

„Toate vocile din spațiul public susțin că va fi un candidat de paie, de parcă Florin Cîțu este altceva, și după acest candidat de paie pentru prima propunere va urma Florin Cîțu. Noi l-am avertizat pe președintele Iohannis, pe acest trist epigon care, din păcate, a fost șapte ani de zile președintele României, un stat eșuat - după cum spune dumnealui", a spus George Simion.

Întrebat dacă există susținere pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis, liderul AUR a răspuns: "Nimeni nu ne dădea vreo șansă în momentul în care pe 1 septembrie am anunțat depunerea moțiunii de cenzură. Am văzut în această lună că s-au schimbat dramatic taberele politice. Până la urmă am reușit să-i convingem și pe cei de la PSD să îl dea pe domnul Cîțu afară. Cred că vor ceda presiunii și pentru suspendarea lui Klaus Iohannis, repet, dacă acesta continuă să ne sfideze și va veni tot cu Florin Cîțu".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.