Revoltătoarea decizie a lui Raed Arafat: spitalele publice suspendă internările și operațiile care nu sunt urgențe / Analist de politici publice: „Cine dracu e Arafat să decidă ce anume e urgență și ce nu e urgență? / De ce nu activează România nici în ceasul al 12-lea „Mecanismul european de protecția civilă?” / Senator USR: „România are nevoie de ajutor. Lăsați-o să fie ajutată!”


Revoltătoarea decizie a lui Raed Arafat: spitalele publice suspendă internările și operațiile care nu sunt urgențe / Analist de politici publice: „Cine dracu e Arafat să decidă ce anume e urgență și ce nu e urgență? / De ce nu activează România nici în ceasul al 12-lea „Mecanismul european de protecția civilă?” / Senator USR:  „România are nevoie de ajutor. Lăsați-o să fie ajutată!”

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat, luni seară, la finalul ședinței de Guvern, că unitățile sanitare publice din țară vor suspenda, pentru 30 de zile, internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe, din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid-19. 

„Suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede ca managerii unităților publice cu paturi să dispună suspendarea internărilor pentru operații și alte tratamente care nu reprezintă urgență”, a precizat el, adăugând că aceste măsuri nu se aplică pacienților oncologici, celor care fac dializă, gravidelor și urgențelor. 

Măsurile sunt aplicabile pe baza analizei medicului curant de specialitate. Arafat a menţionat că medicul respectiv va argumenta în foaia de observaţie care este motivaţia medicală ce impune necesitatea internării pacienţilor. 

„Adică, fiecare caz este analizat de medicul care tratează cazul respectiv şi decide dacă poate fi reprogramat, poate fi amânat sau dacă trebuie neapărat să fie tratat în această perioadă în unitatea respectivă", a precizat el. 

Ana Otilia Nuțu, analist de politici publice la Expert Forum, critică decizia lui Arafat, pe pagina sa de Facebook, atrăgând atenția că autoritățile se înverșunează nejustificat să nu activeze „mecanismul european de protecție civilă”.  

„1. În ce altă țară din lume s-a mai închis orice fel de asistență medicală în afară de covid, urgențe și 2-3 boli? Chiar în primul val, a mai fost vreuna? 

2. Who the fuck is Arafat să decidă el ce anume e urgență și ce nu e urgență? Dacă un cronic nu face tratament la timp, cât de mare e riscul să devină o urgență și Arafat, acest Zeu al Sistemului Sanitar în Ruină, e cel universal competent să decidă? 

3. Când ai posibilitatea să chemi medici și asistenți din străinătate ACTIVÂND NENOROCITUL ĂLA DE MECANISM de protecție civilă până la capăt, nu doar pe un medicament sau trei echipamente, de ce refuzi, în schimb pui lacăt pe toată asistență medicală de alt fel și foloseșți medici și asistenți de alte specialități de aici? 

4. Mă aștept să fie nemulțumire și în personalul medical. Cum e posibil să forțezi un gastroeneterolog, un urolog sau un ortoped și să-i zici, de mâine nu-ți mai tratezi tu pacienții tăi, că aia nu-s importanți oricum, uite aici spitalul covid, de mâine începi - fără training, fără nimic, te descurci, că noi atâta am putut cu campania de vaccinare. 

5. În general, câte nenorociri trebuie să mai păstorească Arafat până să zboare odată de acolo? Nu-l puteți măcar pensiona anticipat, dacă alfel nu se poate? 

6. Înțeleg că asistență medicală pentru vaccinați nu, dar pelerinaje pentru nevaccinati da. E ok, asta înțeleg că nu e discriminare”, scrie Ana Otilia Nuțu pe contul său de Facebook.  

Arafat a anunțat, tot luni seară, că România vor activa Mecanismul de protecţie civilă al UE în vederea achiziţionării medicamentului Tocilizumab, folosit în tratarea cazurilor de COVID-19. 

„Problema activării Mecanismului de protecţie civilă - ştiu că au fost discuţii pe această temă. Mâine urmează să fie activat Mecanismul, la cererea Ministerului Sănătăţii, pentru medicamentul Tocilizumab. Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare. Am înţeles de la colegii de la Ministerul Sănătăţii că, la acest moment, avem cantităţi suficiente pentru încă două-trei săptămâni, motiv pentru care vom activa Mecanismul să vedem în ţările care nu se confruntă cu un val serios, la acest moment, dacă putem lua de la ei medicamentul, să-l aducem în ţară în anumite cantităţi. Ministerul Sănătăţii, mâine, urmează să ne spună care este cantitatea necesară, pe care o să o anunţăm", a afirmat Raed Arafat, luni, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Senatorul USR Marius Bodea, apel pe pagina publică de Facebook: „România are nevoie de ajutor. Lăsați-o să fie ajutată! Nu credeam că, după șase ani de la tragedia din clubul Colectiv, voi vedea încă un guvern care să joace fatala carte „avem de toate în spitale”. Această abordare s-a dovedit criminală în 2015 și este la fel de pierzătoare de vieți și azi.

Aroganța nu își are loc atunci când se petrece o criză umanitară. Cu atât mai puțin cinice calcule politice.

România este, în acest moment, în plină criză umanitară. O spun doctorii care luptă, epuizați deja, pentru a salva viața pacienților bolnavi de COVID. O spune numărul în creștere al persoanelor care ajung la ATI și al deceselor.

„Este iadul în Terapie Intensivă și e doar începutul”, ne anunța luni prof. dr. Dorel Săndesc, vicepreședinte al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

În aceeași zi, România înregistra încă 133 de decese ale unor persoane bolnave de COVID-19 și 1.468 de bolnavi în stare gravă, internați la ATI.

Atenție: Grupul de Comunicare Strategică anunța tot luni că la nivel național există 1.444 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19, plus o rezervă operațională de încă 120.

A fost depășită capacitatea fizică a spitalelor românești, cadrele medicale și sanitare sunt de asemenea depășite, în condițiile în care fiecare nou pat oferit pacienților cu COVID și fiecare medic care se ocupă de aceștia înseamnă uneori un pat în minus pentru ceilalți bolnavi în stare gravă.

Pentru că, domnilor guvernanți, celelalte boli nu au dispărut în pandemie.

La Iași, s-a ajuns în situația pe care doctorii și noi toți speram că am evitat-o, aceea în care medicii sunt nevoiți să aleagă între pe cine pot salva și pe cine nu.

Erorile făcute de acest guvern în coordonarea campaniei de vaccinare, un eșec îngrozitor, dar și lașitatea privind impunerea de restricții a dus România în situația în care nu se mai poate apăra singură.

Avem nevoie de ajutor. Vorbeam mai devreme de aroganță. Guvernul PNL trebuie să renunțe la aroganța de a spune că „avem de toate”, să-și asume greșelile și să folosească Mecanismul de protecție civilă al UE, astfel încât să poată fi salvate cât mai multe vieți.

Italia a apelat la acest mecanism atunci când, la începutul pandemiei, a fost depășită de situație, a făcut-o și Portugalia, într-o situație similară.

Ungaria a anunțat, deja, că e dispusă să ajute România cu medici sau cu transferul de pacienți.

Fiecare viață pierdută pentru că actualul guvern nu vrea să își accepte înfrângerea va rămâne pentru totdeauna în bilanțul negativ al PNL, dacă tot își face acest partid calcule cinice”. 

Spotmedia arată ce ar putea face concret UE în cazul în care România ar activa mecanismul. 

„Uniunea Europeană poate să suplinească ceea ce noi nu avem. În prima perioadă a crizei, nu aveam echipamente medicale și de protecție, acum sunt, dar s-ar putea ca în curând să nu mai avem generatoare de oxigen, ventilatoare, paturi de ATI, care pot fi suplinite prin acest Mecanism european de protecție civilă, care este făcut pentru crize de acest gen, și întărit puternic pentru genul acesta de situații”, explică europarlamentarul Nicu Ștefănuță. 

Acesta a trimis o scrisoare celor doi comisari din CE care ar putea interveni. 

„Eu am făcut un apel către cei doi comisari, pentru Ajutor umanitar și gestionarea crizelor și pentru Sănătate,  sunt convins că au auzit și ei de gravitatea cifrelor de la noi și știu exact ce înseamnă. Le-am scris o scrisoare acestora, pentru că eu cred că politicienii români fac un joc pierzător, în care ei zic că nu vor să arate gravitatea lucrurilor de la noi. Am scris această scrisoare pentru a-i alerta pe cei doi, să își anunțe echipele, eu cred că este inevitabilă declanșarea Mecanismului de protecție civilă. Mă tem că suntem deja în scenariul Italian din Lombardia și nu va dura mult și vom vedea camioane încărcate cu oameni care au decedat și e teribil de trist că am ajuns aici”, mai spune Ștefănuță. (mai multe detalii AICI)

Și fostul ministru al Sănătății Ioana Mihăilă spune că singura soluție pentru ca România să facă față imediat crizei sanitare este activarea Mecanismului de Protecție civilă al UE. 

„Dacă vorbim de zilele următoare, este important să activăm Mecanismul european de protecție civilă, pentru că, cel puțin în această săptămână, nu ne putem aștepta la o scădere a numărului de cazuri care necesită spitalizare. 

Mai ales apelul la resursa umană din Uniunea Europeană ar fi important să-l facem, pentru că principalul impediment în a avea mai multe paturi în Terapie Intensivă, operaționale pentru îngrijirea pacienților cu Covid 19, este lipsa personalului medical calificat, iar aici Uniunea Europeană poate să ajute. (…) Mecanismul european de protecție civilă e un mecanism funcțional, care s-a dovedit eficient și e bine să mergem pe aceste instrumente deja verificate, a precizat Mihăilă. (mai multe detalii AICI)

Mecanismul european de Protecție Civilă facilitează reacția în caz de dezastre și are 31 de membri (cele 27 de state membre UE, Croația, Islanda, Liechtenstein și Norvegia), care utilizează în comun resursele ce pot fi puse la dispoziția țărilor afectate de dezastre în întreagă lume. Odată activat, Mecanismul asigura coordonarea asistenței în interiorul și în exteriorul Uniunii Europene, prin intermediul Centrului pentru Monitorizare și Informare (MIC). De la crearea să, în 2001, Mecanismul a fost activat pentru dezastre petrecute pe teritoriul statelor membre (cum au fost incendiile de pădure din 2009 din sudul Europei), dar și în restul lumii, inclusiv la recentele cutremure din Haiti și Chile.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.