Aglomerație pe Twitter după căderea Facebook, Whatsapp, Messenger și Instagram. Utilizatorii au ironizat „defecțiunea” lui Mark Zuckerberg care a pierdut șapte miliarde de dolari în doar câteva ore și a coborât un loc în topul miliardarilor


Aglomerație pe Twitter după căderea Facebook, Whatsapp, Messenger și Instagram. Utilizatorii au ironizat „defecțiunea” lui Mark Zuckerberg care a pierdut șapte miliarde de dolari în doar câteva ore și a coborât un loc în topul miliardarilor

Valul de noi utilizatori înregistrat pe Twitter după căderea simultană a patru dintre cele mai utilizate rețele de socializare - Facebook, Whatsapp, Messenger și Instagram, toate gestionate de compania fondată de multimiliardarul american Mark Zuckerberg – a fost întâmpinat cu sute de meme-uri și filmulețe amuzante. Twitter a transmis chiar un mesaj de bun venit - hello literally everyone”/„bună la absolut toată lumea” în care ironia la adresa rivalilor mult mai populari era evidentă, Facebook fiind în situația de a-și comunica mesajele despre defecțiunea tehnică de care a fost afectată mai bine de șase ore pe platforma concurenței.  

Potrivit Forbes, Zuckerberg ar fi pierdut în doar câteva ore aproape șapte miliarde de dolari și ar fi coborât un loc în topul miliardarilor lumii (de pe 5 pe 6, cu o avere de 116,8 miliarde de dolari. Primele locuri sunt ocupate de: Elon Musk, 201,2 miliarde, Jeff Bezos, 186,9 miliarde, Bernard Arnault, 173,3 miliarde, Bill Gates, 128,8 miliarde, și Larry Ellison, 117,5 miliarde, acesta din urmă ajungând pe locul cinci după „căderea” lui Zuckerberg) 

Un astfel de blocaj al rețelelor Facebook nu a mai fost înregistrată din 2019, când întreruperea a durat aproximativ 14 ore. 

Experții în securitate care monitorizează situația afirmă că aceasta ar putea să fi fost declanșată de o eroare de configurație, rezultat al unei erori interne, deși sabotajul din partea unui lucrăror intern al Facebook nu a fost nici el exclus. Un atac cibernetic din afară este însă considerat mai puțin probabil. Un atac masiv de tip "denial-of-service" (DoS) care să poată bloca serverele celei mai populare platforme social media ar avea nevoie fie de o coordonare perfectă între cele mai puternice grupări de hackeri, fie de folosirea unei tehnici complet noi de exploatare a unor eventuale vulnerabilităţi.

Blocajul care a lovit platformele Facebook se produce la o zi după ce un avertizor de integritate a acuzat compania că are un comportament de prioritizare în mod repetat a profitului, în loc să lupte împotriva discursului de ură şi a dezinformării care circulă pe platformă, și că ar fi ținut ascuns faptul că Instagram le provocă adolescenților tulburări mintale grave.  

În România, WhatsApp, Facebook, Messenger și Instagram au picat în jurul orei 18.30, ora României, potrivit site-ului Downdetector.com.  

Utilizatorii care au încercat să intre pe versiunea de desktop a WhatsApp au fost întâmpinaţi cu mesaje privind lipsa conectării „This site can’t be reached” sau „Computer neconectat. Asiguraţi-vă că computerul dvs. are o conexiune activă la internet”, în timp ce pe versiunea de aplicaţie mesajele nu se transmit, informează Agerpres. 

„Facebook, Instagram, WhatsApp şi Messenger revin acum online. Îmi pare rău pentru întreruperea de astăzi. Ştiu cât de mult vă bazaţi pe serviciile noastre pentru a rămâne conectaţi cu oamenii la care ţineţi”, a scris Zuckerberg pe Facebook luni spre mari noapte.

Facebook a postat şi pe Twitter un mesaj în care prezintă scuze pentru problemele înregistrate. 

Potrivit BBC și The Guardian, compania a anunțat, marți dimineață, că blocajul a fost produs de reconfigurarea routerelor. Datele utilizatorilor nu par să fi suferit însă de pe urma acestei defecțiuni, 

Ironiile de pe Twitter la adresa Facebook (prima imagine este inspirată de serialul sud-coreean Squid Game de pe Netflix): 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.