Avionul prăbușit pe o clădire din Milano era pilotat de miliardarul Dan Petrescu și copilotat de fiul acestuia. Familia zbura către proprietatea de lux pe care o deținea în Sardinia. Ion Țiriac spunea despre Petrescu că era cel mai bogat român


Avionul prăbușit pe o clădire din Milano era pilotat de miliardarul Dan Petrescu și copilotat de fiul acestuia. Familia zbura către proprietatea de lux pe care o deținea în Sardinia. Ion Țiriac spunea despre Petrescu că era cel mai bogat român

Avionul românesc prăbușit duminică la Milano, la doar trei minute de la decolare, era pilotat de Dan Petrescu, 68 de ani, un miliardar discret despre care Ion Țiriac spunea la un moment dat că ar fi chiar cel mai bogat român. Alături de Petrescu, la bordul avionului, se mai aflau șapte persoane: soția, fiul, care copilota aparatul de zbor, și cinci prieteni apropiați ai familiei Petrescu, scrie presa italiană.  

Familia Petrescu se îndrepta cu avionul privat spre Sardinia, unde avea o vilă de vacanță achiziționată cu trei ani în urmă.  Acolo și-ar fi petrecut mare parte din vară bogatul afacerist, plimbându-se cu yachtul achiziționat recent și parcat în una din cele mai exclusiviste zone din Europa, Portocervo, dezvăluie Mediaflux.ro

Deși Dan Petrescu petrecuse ceva timp la proprietatea de zeci de milioane de euro, situată pe o colină la mai puțin de 10 kilometri de port, fiul lui Petrescu, Dănuț, în vârstă de 30 de ani, nu o apucase să o vadă. Tocmai de aceea ar fi insistat să meargă cât vremea era încă frumoasă. 

La numai trei minute de la decolare, la ora 14.04 (ora României), avionul privat în care se afla familia Petrescu și alți câțiva prieteni s-a prăbușit într-o parcare de lângă Aeroportul Linate, toți cei din avion pierzându-și viața. 

În ciuda faptului că aparatul Pilatus YR-PDV, în valoare de 3,5 milioane euro era nou și unul dintre cele mai sigure avioane de acest tip de pe piață, se pare că motorul a cedat.   

Coproprietar al aeronavei ar fi Vladimir Cohn, fost acţionar al FC Dinamo. Dan Petrescu își luase relativ recent licența de pilot, iar copilot era chiar fiul său, Dănuț Petrescu jr. 

Potrivit procurorului care se ocupă de caz, pilotul nu a semnalizat nimic la turnul de control, apoi s-a văzut "o anomalie" pe radar, după care avionul s-a prăbuşit.

Dan Petrescu lasă în urmă o avere estimată la aproximativ 3 miliarde de euro, mai multe proprietăți, inclusiv în Monaco, unde era rezident, și afaceri pe care momentan nu se știe cine le va continua. În ciuda averii considerabile, era un om modest care de regulă folosea avioanele de linie și chiar autobuzul de la aeroport, aeronava privată fiind o achiziție recentă. 

Petrescu controla suprafețe mari de terenuri din București, dar și din țară, iar Ion Țiriac spunea despre el că era cel mai bogat român, dar era foarte discret și nu era prezent în spațiul public. 

Petrescu ar fi deținut peste 150 de apartamente, vile și spații comerciale. Apropiații spun că s-ar fi îmbogăţit mai ales la începutul anilor ’90. A făcut afaceri inclusiv cu Ion Țiriac, acesta afirmând că l-a întrecut în ce privește numărul miliardelor. 

Una dintre firmele sale - AVIROMS RENT A CAR - se ocupa de închirierea maşinilor, dar omul de afaceri activa în domeniul imobiliar. Avea mai multe terenuri pe care le-a închiriat pe zeci de ani celor mai cunoscute lanţuri de hypermarketuri din România (Metro, Bulla, Auchan, Carrefour și Real). De pe urma lor, încasa chirii imense. Miliardarul deţinea şi mai multe spaţii comerciale. 

De asemenea, blocurile de apartamente au fost un adevărat câștig pentru Dan Petrescu. De exemplu, blocul de pe Aleea Modrogan, unde chiar Vasile Blaga are un apartament de hollywood, blocul de pe strada Jean Monnet (vizavi de fostul preşedinte Ion Iliescu), dar şi multe altele, scrie Cancan.

Petrescu avea dublă cetățenie, română și germania, acesta emigrând în Germania înainte de 1989.

Eduard Uzunov, om de afaceri: Era un om foarte bine din punct de vedere material, ceea ce se ştie, avea circa, nu exagerez, aproximativ 150 de apartamente numai în zona Primăverii, Herăstrău, Aleea Alexandru, plus foarte multe proiecte viitoare. Spaţii comerciale, multe de tot, vreau să vă mai spun şi de vile, absolut în locaţii superbe. De-a lungul timpului, veneau toţi la el să-i vândă şi cumpăra cele mai bune lucruri. Avea un fler extraordinar”.

În ciuda averii uriaşe, lui Dan Petrescu nu îi plăcea să epateze. Pe internet sunt puţine fotografii cu el, în care apare îmbrăcat simplu - într-o pereche de pantaloni, bocanci şi o bluză neagră. Conducea maşini vechi şi zbura deseori la Monte Carlo, acolo unde locuia, dar doar cu avioane low cost sau de linie. De asemenea, cel mai bogat român alegea să meargă cu autobuzul până la apartamentul său de pe Riviera Franceză.

Potrivit unor surse apropiate, fiica cea mare a miliardarului, dintr-o altă căsătorie, care nu se afla în avion, este cea care ar putea moşteni acum uriașa avere.

Potrivit Corriere della Sera, celelalte victime sunt Filippo Nascimbene, din Pavia, născut în 1988, soţia sa, Claire Stephanie Caroline Alexandrescou, fiica de 34 de ani a fostului comentator de Formula 1, Miki Alexandrescu, şi fiul lor, Raphael, născut la Milano, pe 16 ianuarie 2020.   În tragedie s-a stins şi Miruna Anca Wanda Lozinschi, născută în 1956, mama lui Claire Stephanie Caroline şi bunica lui Rafael. Cea de-a opta victimă este Julien Brossard, de 36 de ani, un prieten canadian al lui Dan Stefan Petrescu. 

Ministerul de Externe a confirmat că printre morţi sunt doi români cu dublă cetăţenie. 

Printre persoanele decedate în accidentul aviatic de duminică, de la periferia orașului Milano, se află doi cetățeni români cu dublă cetățenie, anunță, duminică, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). 

Ministerul Afacerilor Externe, prin Consulatul General al României la Milano, s-a autosesizat în urma informațiilor publicate de presa italiană cu privire la prăbușirea unui avion de mici dimensiuni la periferia orașului Milano și a întreprins demersuri pe lângă autoritățile italiene pentru a obține informații referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor afectate. 

Potrivit informațiilor comunicate de autoritățile italiene reprezentanților oficiului consular, din cercetările efectuate până la acest moment rezultă că printre persoanele decedate se află doi cetățeni români, cu dublă cetățenie. 

Consulatul General al României la Milano continuă dialogul cu autoritățile locale, fiind pregătit să acorde asistență consulară, conform competențelor legale, inclusiv cu privire la procedurile specifice, respectiv facilitarea repatrierii corpurilor neînsuflețite și eliberarea certificatelor de deces. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.