Liderul ONG-ului Funky Citizens, Elena Calistru, a vorbit joi, 30 septembrie, într-o emisiune la B1TV, despre imaturitatea de care dă dovadă în prezent clasa politică, deși România se confruntă, precum alte state, cu pandemia și criza energetică, iar, pe de altă parte, are de implementat în curând PNRR.
"În acest moment pare că nu mai este niciun adult în cameră. Cam aceasta e senzația, că e ca în clasele acelea unde iese la un moment dat profesorul, iar toată lumea începe să arunce cu gunoaie, se urcă pe bănci ș.a.m.d", a descris Elena Calistru situația din Parlament și nu numai.
În acest sens, activista civică a avertizat că există riscul ca România să piardă banii din PNRR în cazul în care nu va fi găsit un consens la nivel politic și implicit la nivel legislativ, respectiv guvernamental.
"Probabil România are cel mai mult de pierdut în perioada aceasta. În zona oamenilor reali lucrurile sunt de neînțeles și există o foarte mare lehamite în legătură cu ceea ce se întâmplă. Asta va duce inclusiv la o prezență mai scăzută la urne și la eventuale anticipate, va duce la facțiuni extremiste care vor ieși în față, pentru că de regulă acestea știu să energizeze mai bine electoratul lor. În lumea oamenilor reali problemele sunt cu totul altele și anume pandemia, faptul că sunt nenumărate spitale în care oamenii stau și așteaptă, sunt spitale în care părinții stau cu bebelușii așteptând șansa unui tratament pentru că au luat COVID și faptul că există o criză energetică la nivel global. Toate lucrurile acestea sunt cumva ignorate. Anul trecut îmi aduc aminte că noi cumva în zona de ONG-uri ne bucuram că până în 2024 nu mai avem de observat alegeri și că începe o perioadă de construcție pentru România. Acest lucru a fost dus pe apa sâmbetei de niște orgolii. Într-un final dacă vrei să faci un pas în urmă și să te uiți la ce se întâmplă impresia e că nici măcar nu mai este vorba de acces la bani și la resurse, ci e vorba, ca să fiu puțin mai plastică, de care pe care.
Țara pare lăsată în voia sorții. Lucrurile acestea erau predictibile, adică nu e ca și cum este o surpriză acest val 4. Absolut orice om rezonabil știa că acest val 4 va veni, mai puțin cei care declarau "noi am învins pandemia" și "avem de toate". Nu e chiar așa. În acest moment ce se întâmplă în spitalele din România e și mai grav. Deja în valurile precedente au suferit oameni bolnavi din alte cauze decât COVID care nu au putut să se opereze sau să apeleze la alte servicii medicale în spitalele normale. În acest moment nu avem doar o problemă cu suplimentarea paturilor, ci avem și una de personal, cu medicii și asistentele de pe aceste secții, care sunt la rândul lor infectați sau nevaccinați. E o problemă mult mai complexă pe care nu o rezolvi de pe o zi pe alta. Pare că nimeni nu are un plan cu ceea ce urmează în România. Acest val 4 care vine peste noi și nu e încă la vârf reprezintă doar una dintre provocările pe care le vom vedea în perioada următoare. Am fost foarte mulțumiți că gata s-a semnat PNRR. Sunt acolo reforme și legi de trecut până la finalul anului. Cum Dumnezeu nu vom pierde banii dacă oamenii aceștia se înțeleg așa cum se înțeleg? Acele legi vor trebui cumva să treacă prin Parlament. În acest moment pare că nu mai este niciun adult în cameră. Cam aceasta e senzația, că e ca în clasele acelea unde iese la un moment dat profesorul, iar toată lumea începe să arunce cu gunoaie, se urcă pe bănci ș.a.m.d. Sentimentul cam acesta este și, din păcate, din nou, pentru omul care își trăiește viața reală lista priorităților arată cu totul altfel", a punctat Elena Calistru.