Deputatul USRPLUS Teodor Lazăr îi cere premierului Florin Cîțu să solicite o anchetă care să analizeze modul în care lobby-ul rusesc a acționat în România pentru a bloca dezvoltarea sistemului energetic național în beneficiul furnizorilor ruși. Solicitarea deputatului USRPLUS vine în contextul în care câteva zeci de europarlamentari au cerut Comisiei Europene o investigație similară.
"Zeci de europarlamentari au solicitat Comisiei Europene să investigheze modul în care Gazprom s-a implicat, în ultimele săptămâni, în manipularea prețului la gaze naturale, ceea ce a dus la dezastrul de astăzi de pe piața energetică europeană. În acest context, cred că este timpul ca România să-și facă propria sa investigație, motiv pentru care îi cer premierului Florin Cîțu să solicite o anchetă care să analizeze modul în care lobby-ul rusesc a acționat în România pentru a bloca dezvoltarea sistemului energetic național în beneficiul furnizorilor ruși", spune deputatul USRPLUS Teodor Lazăr.
În aceste zile vedem că prețurile la energie și gaze naturale au crescut în toată Europa, din cauza unui cumul de factori, precum revenirea accelerată a consumului, creșterea prețului certificatelor de CO2, dar și o posibilă manipulare a sectorului european de către compania rusească Gazprom.
"În ultimii ani, senatorul și acum premierul Florin Cîțu a vorbit despre lobby-ul rusesc din România, despre acțiunile de propagandă și de război informațional ale Moscovei și chiar a nominalizat politicieni care ar fi în slujba intereselor Moscovei. Cred că a venit timpul să mergem mai departe și să vedem, în urma unei anchete la care să participe toate instituțiile statului, care a fost implicarea Federației Ruse în ultimii ani în România în evenimente precum protestele anti-occidentale organizate la Pungești, dar și modului în care s-a ajuns la adoptarea celebrei OUG 114 de către fostele guverne PSD", spune Lazăr.
Liderul USRPLUS amintește că PSD a blocat dezvoltarea sistemului energetic național și că pachetul legislativ cuprins în OUG 114 a permis rușilor de la Gazprom să ocupe o poziție mai puternică pe piața românească.
"Ordonanța de Urgență 114/2018 a condus la schimbarea radicală a structurii aprovizionării cu gaze a României, la reducerea producției interne, la majorarea importurilor din Federația Rusă, la creșterea prețurilor și a tarifelor de interconectare și la scăderea producției de electricitate. Ca urmare a acestei Ordonanțe, România a devenit din importator net un exportator net de energie. În plus, OUG 114 a alungat companiile americane care doreau să înceapă exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, gaze ce ar fi asigurat necesarul pentru economia românească, dar și pentru consumatorii casnici", amintește Lazăr.
O analiză a MEKH, ANRE-ul maghiar, realizată anul trecut, arăta că în 2019 capacitatea de interconectare a fost utilizată în proporție de aproape 100%. Asta demonstrează că România a ajuns să cumpere gaze naturale din Ungaria, un stat care nu este producător.
"Astfel de politici criminale au făcut ca gazele naturale să fie mai scumpe în România decât în Ungaria, cu toate că noi, spre deosebire de maghiari, exploatăm această resursă. Bucureștiul a ajuns să finanțeze economia rusă și economia maghiară, deoarece guvernele PSD și-au propus să distrugă sectorul energetic național. Este important ca românii să afle dacă situația din sistemul energetic românesc se datorează unor decizii greșite și incapacității noastre de a lua cele mai bune decizii pentru țară sau dacă nu cumva am ajuns aici ca urmare a acțiunilor Moscovei", arată Lazăr.