Erdogan aruncă acuzații foarte grave la adresa Administrației Biden, care ar susține organizații teroriste și ar ține relațiile cu Ankara la un nivel ce "nu se prezintă bine"


  • ACP
  • Sep 24, 2021 19:22
  • 1157
Erdogan aruncă acuzații foarte grave la adresa Administrației Biden, care ar susține organizații teroriste și ar ține relațiile cu Ankara la un nivel ce "nu se prezintă bine"

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a făcut, după rugăciunile de vineri de la Istanbul, niște declarații foarte dure la adresa Administrației Biden, care ar susține în prezent niște organizații teroriste mult mai mult decât era de așteptat, adăugând că asta nu ar fi trebuit să se întâmple.  

"Nu am trecut printr-o astfel de situație cu liderii americani anteriori. Să nu mai vorbim de lupta împotriva organizațiilor teroriste, cărora Statele Unite le oferă o mulțime de echipamente", le-a transmis Erdoğan reporterilor, adăugând că Turcia, în calitate de țară NATO, trebuie să spună aceste lucruri deschis întregii lumi.  

Aceste declarații au venit după ce președintele turc a menționat joi că simte că relațiile cu Joe Biden "nu au început bine" de la sosirea acestuia la Casa Albă.  

"Dorința mea este să am relații prietenoase și nu ostile, dar modul în care merg lucrurile între (Turcia și Statele Unite - n.red.) doi aliați NATO nu este în prezent prea favorabil", a adăugat el. Erdoğan a ținut să precizeze că "a lucrat bine" cu Donald Trump și președinții americani anteriori, George W. Bush și Barack Obama.  

Președintele Erdoğan a spus toate aceste lucruri făcând referire la susținerea arătată de Washington organizației kurde YPG, care operează din nord-estul Siriei împotriva grupului terorist Statul Islamic. Turcia s-a opus puternic prezenței grupului YPG în nordul Siriei și formării unui coridor kurd acolo, ceea ce a reprezentat un punct major de tensionare a relațiilor dintre în Turcia și Statele Unite, care au oferit instrucție militară și sprijin în armament și echipamente militare către YPG, în ciuda îngrijorării Ankarei produse de înarmarea kurzilor cu armament american.  

Erdoğan a evidențiat în fața jurnaliștilor turci neînțelegerile cu aliații NATO produse de achiziționarea de către Turcia a sistemului rus de apărare antirachetă S400 și, din această cauză, eliminarea Turciei din programul de achiziționare de avioane de luptă stealth F-35 al Statelor Unite. 

"Nu pot spune cu sinceritate că există un proces sănătos în relațiile turco-americane", a spus președintele pentru presa turcă. 

"Uite, am cumpărat F-35, am plătit 1,4 miliarde de dolari, iar aceste F-35 nu ne-au fost livrate", a completat acesta. 

Ankara a subliniat în mai multe rânduri că numai refuzul Washingtonului de a vinde Turciei sistemele de apărare antiaeriană cu rachete Patriot au determinat guvernul turc să caute alți vânzători, adăugând că Rusia a oferit o afacere mai bună, inclusiv transferuri de tehnologie.

Relațiile actuale dintre Statele Unite și Turcia "nu se prezintă bine", a mai spus Erdoğan, înainte de a părăsi joi Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite la New York. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.