Guvernul a adoptat joi prin HG noile restricții decise de CNSU. Astfel, carantina de noapte va fi instituită în weekend în localitățile în care rata de infectare trece de 6 la mie și pe tot parcursul săptămânii în zonele în care incidența cazurilor COVID-19 este de peste 7,5. Sunt exceptate de la această măsură persoanele vaccinate anti-COVID, care vor putea ieși din casă și în intervalul 05.00-20.00.
În acest context, fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a atras atenția că măsurile luate astăzi de Guvern au fost adoptate într-un mod ce contravine Constituției, întrucât acestea pot fi impuse doar printr-o lege trecută prin Parlament. Pe de altă parte, Zegrean a precizat că HG nu poate fi atacată la CCR, dar poate fi contestată în instanța de contencios administrativ de către orice cetățean pentru a o anula.
Zegrean: Am tot spus că aceste măsuri trebuie luate prin lege, ca să nu se tot modifice de la o zi la alta. Ieri se spunea cu totul altceva, astăzi se spune altceva. De la începutul pandemiei în fiecare zi spunem altfel și fiecare spune altfel, iar de aici ni se trag multe necazuri. Ar trebui să fie totul ferm și clar. Sigur, Guvernul face ce vrea el, nu e problema mea, dar măsurile acestea de limitare a unor drepturi fondamentale pot fi luate numai prin lege. Constituția României spune asta, Carta drepturilor fundamentale a UE spune asta și CEDO spune tot la fel. Drepturile și libertățile fundamentale pot fi limitate numai prin lege. De ce vă spun asta? Pentru că Hotărârile de Guvern sunt date în aplicarea legii. Eu mă întreb în aplicarea cărei legi spun ei că ai voie să te plimbi pe stradă sau nu, respectiv ai voie să te plimbi dacă ești vaccinat și nu ai voie să te plimbi dacă nu ești vaccinat. Nu există o lege în acest sens în România. Țările care au impus astfel de interdicții prin care s-a instituit obligativitatea vaccinării pentru anumite categorii de personal din anumite domenii de activitate au făcut asta prin lege. Și Franța și Italia, țări la care ne uităm noi de obicei, au făcut acest lucru. De mult trebuia făcută legea, nu de ieri de azi, tocmai pentru că se știa că nu s-a terminat cu pandemia.
Întrebare: Suntem în acest moment în această situație. Guvernul dă această HG. Vor trebui românii cu siguranță să se supună acestei hotărâri, dar dacă ei nu vor? Pot merge în instanță? Ce e de făcut de acum încolo?
Zegrean: HG, câtă vreme este în ființă, câtă vreme e publicată în Monitorul Oficial, e obligatorie. Cei care nu sunt de acord cu ea nu au decât să formuleze acțiuni în justiție, în instanța de contencios administrativ, pentru a o anula. Hotărârea aceasta nu poate fi atacată la CCR, ci numai la instanța de contencios administrativ. A mai fost acea situație când s-au dat amenzi foarte mari, iar ulterior s-au anulat, prin lege modificându-se Hotărârea de Guvern. Ne jucăm mereu și nu e bine deloc.
Amintim că Guvernul a decis prin HG și limitarea accesului în restaurante sau la evenimente, în cazul în care rata de infectare trece de 3 la mie, în aceste condiții devenind obligatoriu certificatul verde COVID-19 care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală.
Avocatul Poporului, Renate Weber, explica la Antena 3 că ea nu poate face nimic pentru a bloca HG-urile, însă cetățenii le pot ataca în instanța de contencios administrativ.
"Avocatul Poporului nu poate face nimic. Doar persoanele care vor fi vătămate în drepturile lor, după ce apare incidența de 3 la mie, dacă le este interzis accesul undeva, doar ei vor putea ataca în contencios administrativ Hotărârea de Guvern. Printr-un act administrativ nu ai voie sa restrângi drepturi și libertăți", a zis Weber.