Grupul de extremă stângă din Congresul american a blocat temporar finanțarea apărării antirachetă a Israelului


  • ACP
  • Sep 22, 2021 12:37
  • 2418
Grupul de extremă stângă din Congresul american a blocat temporar finanțarea apărării antirachetă a Israelului

Un grup de membri ai Congresului american a oprit marți acordarea finanțării de 1 miliard de dolari, din partea guvernului american, pentru armata Israelului, mai exact pentru sistemul de apărare antiracheta Iron Dome. 

Grupul aparține Partidului Democrat și este condus de cele mai cunoscute figuri ale extremei stângi din acest partid – Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar și Rashida Tlaib – care sunt bine cunoscute pentru pozițiile lor antiisraeliene. 

Reprezentantul democratic Jamaal Bowman a declarat pentru presă că membrilor Camerei din Congres nu li s-a acordat suficient timp pentru a analiza problema și de aceea s-a recurs la respingerea finanțării apărării Israelului. 

Reprezentanta republicană Elissa Slotkin a subliniat însă foarte clar că sistemul este utilizat strict pentru apărarea civililor din zonele populate: „oricare ar fi opiniile voastre (ale grupului democrat – n.red.) despre conflictul israeliano-palestinian, folosirea unui sistem care tocmai a salvat sute, dacă nu chiar mii, de vieți, ca problemă politică, este problematică”. 

Așadar, banii ar fi trebuit să ajute la refacerea sistemului de apărare antirachetă „Iron Dome”, care folosește multe componente produse de compania americană Raytheon. Sistemul este vital pentru protejarea localităților israeliene împotriva tirurilor cu rachete venite din Gaza ori din Siria, care vizează populația civila, dar este foarte costisitor, cu un cost de peste 60.000 dolari pentru fiecare rachetă interceptoare, în condițiile în care se folosesc două rachete pentru fiecare țintă, iar numai anul trecut au fost interceptate peste doua mii de ținte reprezentate de rachete lansate împotriva populației civile a Israelului. 

Statele Unite au oferit deja peste 1,6 miliarde de dolari Israelului pentru dezvoltarea și producerea sistemului Iron Dome, potrivit unui raport al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA de anul trecut, ceea ce reflectă susținerea puternică a Israelului atât din partea republicanilor cât și a democraților din Congres, susținere care ar putea face loc în buget, la sfârșitul anului, și finanțării respinse marți de grupul de stânga din Camera Reprezentanților – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.