Podul.ro vă prezintă în integralitate apelul Asociației Promo-LEX privind discursul președintei R.Moldova, Maia Sandu, pe care acesta urmează să-l susțină la ONU. Solicitarea nu lasă loc de echivoc: Maia Sandu trebuie să ceară Rusiei retragerea trupelor de ocupație din așa-zisa Transnistria. Cu atât mai mult cu cât există o rezoluție a ONU în acest sens.
Amintim că, recent, participând la Summitul de la Kiev, Maia Sandu nu a pomenit nimic despre necesitatea retragerii trupelor de ocupație rusești din stânga Nistrului, acest fapt stârnind numeroase și legitime semne de întrebare. O va face de data aceasta, sau va prefera aceeași tăcere asurzitoare?
Vă prezentăm solicitarea Asociației Promo-LEX:
”Potrivit informațiilor publice, în perioada 21.09.2021 – 22.09.2021 Președinta Republicii Moldova, Doamna Maia SANDU se va află într-o vizită oficială în New York, SUA. De asemenea, potrivit comunicatului oficial, Președinta țării va ține un discurs la tribuna Organizației Națiunilor Unite.
Nu este clar care ar fi problemele care vor fi abordate în acest discurs, însă considerăm că problema respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană ar trebui să fie una prioritară.
Astfel, considerăm imperios necesară insistarea asupra respectării angajamentelor internaționale asumate de Federația Rusă privind retragerea forțelor armate și a munițiilor de pe teritoriul țării.
La fel discursul în fața ONU reprezintă o oportunitate de a cere respectarea Declarației Universale a Drepturilor Omului de către Federația Rusă cu referire la acest teritoriu care se află în deplinul său control.
Este important a se aminti în acest context despre numeroasele cazuri de omor, tortură, rele tratamente, înrolare forțată în structurile militare ilegale, aplicarea unei pseudo-justiții în regiunea transnistreană, toate realizate sub acordul tacit al autorităților Federației Ruse. Aceste concluzii reies din zecile de hotărâri și decizii emise de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, care a constatat că Rusia este responsabilă de violarea drepturilor omului în această regiune.
Această responsabilitate pentru violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană survine ca urmare a controlului militar, economic și politic realizat de Federația Rusă asupra regimului de la Tiraspol. Ignorarea angajamentelor asumate de către Federația Rusă în fața comunității internaționale de a executa efectiv aceste Hotărâri denotă faptul că problema respectării drepturilor omului nu mai suferă amânare și urmează a fi ridicată la tribunele tuturor instituțiilor responsabile de monitorizarea drepturilor omului.
Aceste cazuri și fenomene grave reprezintă un semnal pe care Administrația Prezidențială nu trebuie să le ignore, deoarece acestea sunt consecințe ale prezenței ilegale, ale rolului și ale activității militare ruse în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
De altfel vom sublinia că ONU ar putea contribui la monitorizarea respectării drepturilor omului în regiune prin delegarea unui raportor special pentru această zonă de conflict înghețată.
Asociația Promo LEX speră că în alocuțiunea sa, Președintele țării va da prioritate problemelor ce țin de situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova și va face Apel către actorii internaționali relevanți să contribuie la garantarea drepturilor și libertățile fundamentale ale omului pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
În aceste context, Asociația Promo LEX solicită Președintei Republicii Moldova:
să insiste asupra respectării obligației de evacuare a muniției și militarilor Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova; să susțină public necesitatea executării Hotărârilor CEDO privind violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană de către Federația Rusă; să solicite Organizației Națiunilor Unite și Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU delegarea unui raportor special care să monitorizeze respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”.