Nereguli grave la Banca Mondială! O anchetă a dezvăluit faptul că angajați cu rang înalt ai băncii au modificat clasamente economice în folosul Beijingului


  • ACP
  • Sep 17, 2021 14:46
  • 4273
Nereguli grave la Banca Mondială! O anchetă a dezvăluit faptul că angajați cu rang înalt ai băncii au modificat clasamente economice în folosul Beijingului

Rezultatele unei anchete privind activitatea Băncii Mondiale, făcuta la cererea comitetului de etică al băncii, ridică îngrijorări mari cu privire la influența Beijingului la Banca Mondială, după ce s-au descoperit mai multe probleme legate de felul în care a fost întocmit raportul "Doing Business 2018". Raportul anual "Doing Business" clasifică țările în funcție de mediile lor legale și de reglementare, de ușurința înființării firmelor, finanțare, infrastructură și alte caracteristici ale climatului de afaceri.

Rezultatele anchetei făcute de firma de avocatură WilmerHale menționează și presiunile legate de datele utilizate pentru determinarea locurilor în clasamente pentru Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Azerbaidjan în raportul "Doing Business 2020" ce a fost publicat în 2019, dar nu a găsit dovezi că vreun membru al Biroului președintelui Băncii Mondiale sau al Comitetul executiv a fost implicat în vreo acțiune incorectă. În clasamentul din raportul "Doing Business 2018", publicat în octombrie 2017, China a urcat șapte locuri, până la locul 78, după ce s-au făcut modificări de metodologie a prelucrării datelor, comparativ cu proiectul inițial de raport. Ancheta a descoperit faptul că lideri ai Băncii Mondiale, inclusiv directorul executiv de atunci, Kristalina Georgieva (foto 1), au aplicat "presiuni nejustificate" asupra personalului instituției, pentru a plasa China pe o poziție mai bună în clasamentul din raportul "Doing Business 2018". Georgieva și un consilier cheie, Simeon Djankov, au făcut presiunile asupra personalului băncii pentru a face "anumite modificări ale datelor Chinei" spre a-i spori punctajul, pentru a-i oferi o poziție superioară în clasament, într-un moment în care Banca Mondială căuta sprijinul Chinei pentru o creștere mare de capital.  

Raportul anchetei arată că schimbarea poziției Chinei în clasamentul raportului Băncii Mondiale a venit într-un moment în care conducerea băncii ducea "negocieri sensibile" cu privire la o majorare masivă de capital, timp în care Beijingul era dezamăgit de scorul real al instituției financiare, scor ce era mult sub așteptările sale. Banca Mondială a anunțat în 2018 o majorare de capital plătită cu 13 miliarde de dolari de China, căreia i-a crescut participația acționară în bancă de la 4,68% la 6,01%.  

Ancheta a dezvăluit faptul că Georgieva a vizitat casa unui manager al raportului "Doing Business"  pentru a recupera o copie a formei finale a raportului, care reflecta modificările ce au dus la creșterea clasamentului Chinei, și a mulțumit angajatului că a ajutat la ceea ce a numit a fi "rezolvarea problemei". O "cultură toxică" și "teama de represalii" a angajaților din Banca Mondială au înconjurat raportul "Doing Business", ceea ce a făcut ca membrii echipei ce se ocupau de raport "să simtă că nu pot contesta o comandă a președintelui sau a CEO-ului băncii fără să-și riște locurile de muncă", se mai spune în concluziile anchetei.  

Kristalina Georgieva a fost și vicepreședintă responsabilă cu bugetul și resursele umane a Comisiei Europene, iar acum ocupă postul de director general al Fondului Monetar Internațional. De asemenea, a fost candidată la postul de secretar general al ONU.  

Banca Mondială a anulat joi întregul raport "Doing Business" privind climatul afacerilor, spunând că auditurile interne și ancheta WilmerHale au ridicat "aspecte etice ce privesc inclusiv conduita foștilor oficiali ai consiliului, precum și a personalului actual și / sau fost al Băncii". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.