VIDEO. Critici dure la adresa lui Cosmin Prelipceanu – Digi24 după „interogatoriul” cu Dacian Cioloș. Realizatorul tv a acuzat USR PLUS de eșecul campaniei de vaccinare și de parteneriat cu „un partid antivaccinist, antieuropean, xenofob, neofascist”. Reacții: „Un Gâdea x5” / „Rareori am putut vedea atâta ticăloșie deliberată și atâta prostituție”


VIDEO. Critici dure la adresa lui Cosmin Prelipceanu – Digi24 după „interogatoriul”  cu Dacian Cioloș. Realizatorul tv a acuzat USR PLUS de eșecul campaniei de vaccinare și de parteneriat cu „un partid antivaccinist, antieuropean, xenofob, neofascist”. Reacții: „Un Gâdea x5” / „Rareori am putut vedea atâta ticăloșie deliberată și atâta prostituție”

O undă de revoltă și de critici dure a străbătut bula antipesedistă din zona rețelelor de socializare după ce realizatorul de la Digi24 Cosmin Prelipceanu l-a întrebat pe copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș, care este și europarlamentar și lider al Renew Europe (al treilea cel mai mare grup politic din Parlamentul European), cum explică la Bruxelles „parteneriatul cu un partid antivaccinist, antieuropean, xenofob, neofascist ”, pe fondul eșecului răsunător al campaniei de vaccinare. 

„Nu suntem parteneri, nu avem niciun acord, nu avem nici obiective politice comune, n-am negociat nimic, nu împărtășim obiective, viziuni politice, avem programe politice diferite. V-am tot auzit vorbind despre acest lucru, domnule Prelipceanu...au semnat și cei de la AUR o moțiune împotriva premierului Cîțu. Punct. Nu am negociat niciun obiectiv politic”, a răspuns Cioloș. 

Prelipceanu insistă: „Și aveți un obiectiv politic comun - să dați jos Guvernul” 

Cioloș: „Este o inițiativă parlamentară. La atât se limitează. Nu e parteneriat politic...Un parteneriat e altceva” 

Mai departe, realizatorul Digi - acuzat nu o dată de abordare părtinitoare în emisiunile sale și de încălcarea deontologiei profesionale prin menajarea unor invitați conectați financiar sau printr-o serie de interese cu trustul din care face parte și Digi24 (cum au fost, de exemplu, prestațiile lui Călin Popescu Tăriceanu sau Gabrielei Firea) - îi cere socoteală lui Cioloș pentru un comunicat al AUR în care este criticată ideea introducerii „certificatului vedere european”.  

„E o prostie! E treaba lor! Ei trebuie să explice. Eu sunt unul dintre cei care au inițiat certificatul verde pentru ca cetățenii să poate să călătorească”, a replicat Cioloș, fiind întrerupt repetat de Prelipceanu care repetă insistent „sunt partenerii dvs”. 

„Ne-am fi așteptat ca măcar astăzi să ne spuneți că nu sunteți de acord cu ce susțin pentru că aveți un proiect politic comun”, forțează realizatorul tv, determinându-l pe Cioloș să respingă încă o dată ideea unui parteneriat politic USR PLUS – AUR. 

„Credeți că sunt de vină cei de la AUR că s-au vaccinat atât de puțini oameni în România?”, l-a mai întrebat Prelipceanu pe Cioloș. Acesta a răspuns afirmativ. (minutul 7, video mai jos). 

„Și credeți că merită ca un astfel de partid care e îndreptat împotriva oamenilor să ajungă în politica mare, să fie capabil să dea jos guvernul pe mâna dvs?”, insistă Cosmin Prelipceanu, întrebând apoi insinuant dacă, după moțiune, „AUR va fi cu dvs la guvernare?”, ipoteză care distorsionează grotesc mesajele publice al USR PLUS cu privire la situația din coaliție, formațiunea explicând repetat că obiectivul este plecarea lui Florin Cîțu, premierul care a călcat în picioare înțelegerile politice ale coaliției.  

Tonul agresiv și insinuant al lui Prelipceanu a culminat cu asocierea USR PLUS cu eșecul campaniei de vaccinarea - „Ați avut doi miniștri ai Sănătății. Situația epidemiologică e foarte proastă. Concluzia logică este că, în mod clar, în România campania împotriva vaccinului a avut mai mult succes decât campania pentru vaccin.Vă simțiți responsabili? Ați avut doi miniștri ai Sănătății?”.

„Campania de vaccinare a fost coordonată de premierul Cîțu pentru că așa a decis dânsul. (…) Cel care răspunde de campania de vaccinare sunt premierul și oamenii cu care a lucrat direct”, a mai apucat să spună Dacian Cioloș fiind scos din emisie din „lipsă de timp”. 


 

 Reacții

Ciprian Mihali, fost ambasador, în prezent profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca: „Rareori am putut vedea atâta ticăloșie deliberată și atâta prostituție liber consimțită decât în acest rechizitoriu al lui Prelipceanu. Dacă veți urmări cu atenție acest pseudo-dialog, veți remarca frecvența și cadența cu care Prelipceanu a vorbit despre „alianță”, „acord”, „parteneriat”, „proiect politic comun” etc., în ideea de a împinge cu orice preț în mințile ascultătorilor ideea că USRPLUS și AUR au valori comune. Prelipceanu e un om al sistemului bine rodat, știe cu precizie ce cuvinte și ce ton trebuie să folosească, cum să lanseze tiradele („înaintea parteneriatului dvs cu AUR, spuneți că nu e un parteneriat”, nu-i așa că folosind de două ori un cuvânt el se fixează mai bine în memorie?), cum să-și întrerupă interlocutorul, cum să-l hărțuiască, atunci când comanda politică și financiară îi cere asta.  

Nu se întâmplă prea des să-l vezi pe Prelipceanu vorbind agresiv peste invitatul său, cu un volum mai ridicat din studio decât pentru invitat. Tot ce face Prelipceanu e deliberat, tehnic și retoric, nu e lăsat nimic la voia întâmplării: felul inchizitorial în care își pune întrebările, imputarea mizeriilor altora, modul în care nu permite celui întrebat să răspundă, lipsa totală de respect pentru invitat, revenirea la acuzațiile inițiale ignorând absolut orice răspuns, transmiterea unor mesaje mincinoase, toate acestea sunt tehnici perverse de a crea o anumită emoție, o anumită iritare.  

Prostituția jurnalistică este una din cele mai mari suferințe ale societății românești. Din păcate, în modul său aparent elegant, cu bretele și rezoluție 4K, Prelipceanu îmbogățește rândurile acestor jurnaliști pentru care interesele partidului sau problemele financiare ale trustului decid felul în care se face jurnalism”.  

Ciprian Teleman, fost ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării în guverul Cîțu: „Am văzut prestații jurnalistice și mai proaste decât cea din seara asta a d-lui Prelipceanu. Sunt optimist că n-am văzut totul”.

Dana Hering (USR PLUS Suedia): „Nu va mai indignati de prestatiile lui Prelipceanu. Digi24 a devenit de ceva timp PNL24 si nu are altă șansă de a-si face treaba decât de a încerca să arunce o perdea de fum, ca sa nu vadă oamenii cât de grav se incalcă Constituția si cum sunt facute praf guvernarea si reformele pentru ambitiile unui candidat mediocru, care isi doreste presedintia PNL” 

Laurențiu Dincă, consilier USR PLUS: Am ascultat multe interviuri moderate de așa zisul jurnalist Prelipceanu, cu absolut nimic diferit față de Gâdea, emisiuni de linșaj, emisiuni în care avea unic rol să tacă și să zică „aveți dreptate, duamna Firea”.  Însă în seara asta s-a întrecut pe el. Un Gâdea x5. Într-un interviu cu Dacian Cioloș, individul a repetat timp de 15 minute „AUR este partenerul vostru, așa că, ia spuneți,  - „împărtășiți declarația de astăzi AUR împotriva certificatului verde?” 

Cioloș: Eu am fost printre cei care au propus certificatul verde..” 

și continuă, Prelipceanu: sunteți de acord cu poziția AUR?!  

și continuă: vreți să ne spuneți că sunteți împotriva a ce susține AUR legat de certificatul verde? Spuneți!  

Cioloș: Tocmai v-am spus că am susținut introducerea certificatului verde.  

și continuă Prelipceanu: nu împărtășiți nici măcar acest apel la nesupunere împotriva vaccinării? 

apoi: „AUR va fi cu dumneavoastră la guvernare?” 

și: „dumneavoastră nu vă gândiți la această țară să fie guvernată...”  

sau: „ați fost la guvenare și ați plecat!”  

(îi este explicat că am fost dați afara, dar pentru el nu contează)  

și: „dar nu credeți că ar fi meritat o negociere înainte să plecați?”  

„dar asta a fost pricina USR PLUS, să plecați, nu v-ați așezat la masă să negociați cu PNL, nici măcar nu v-ați dus la ședința de guvern.”  

- NU AȚI DISCUTAT NIMIC CU PNL, ați plecat.  

și, ultima, și cea mai nesimțită:  

- „ați avut 2 miniștri ai Sănătații. Campania de vaccinare nu a mers”.  

A avut nesimțirea să o zică și pe asta, în condițiile în care toată România știe că campania de vaccinare a fost coordonată de Florin Cîțu și Valeriu Gheorghiță, de militari, de privilegiații care s-au vaccinat primii înaintea bătrânilor. De ăia care anunțau că pandemia s-a terminat.  

Așa ceva. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.