Un cunoscut liberal, fost deputat de Giurgiu și admirator declarat al lui Florin Iordache, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru o mită uriașă: cinci milioane de euro


Un cunoscut liberal, fost deputat de Giurgiu și admirator declarat al lui Florin Iordache, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru o mită uriașă: cinci milioane de euro

Marin Anton, fost deputat PNL, a fost condamnat, miercuri, de Tribunalul Bucureşti la cinci ani închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzat, de către DNA, că a primit în anul 2009, pe când era secretar de stat în Ministerul Transporturilor, o mită de 5,3 milioane euro de la reprezentantul unei companii italiene pentru acordarea unui contract de realizare a noului terminal de la Aeroportul Otopeni.

De asemenea, instanţa a dispus ca lui Marin Anton să-i fie confiscată suma de 22.760.654 lei.

În acelaşi dosar, Mihai Adrian Ionescu, fost director general adjunct al Direcţiei de Coordonare şi Monitorizare Autostrăzi din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri din România SA şi fost consilier al ministrului Transporturilor, a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare, pentru complicitate la luare de mită.

Fostul director este obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii, la ADP - Sector 2 Bucureşti sau la ADP - Sector 6, pe o perioadă de 100 de zile.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel. (sursa: Agerpres)

Marin Anton, 61 de ani, a fost demis în ianuarie 2019, din funcția de președinte al filialei PNL Giurgiu de Biroul Executiv al partidului, după ce a afirmat public că familia lui va vota cu PSD dacă acest partid va da ordonanța privind amnistia și că are o părere foarte bună despre Florin Iordache, controversatul ministru PSD al Justiției, autorul infamei OUG 13 care a dus la cele mai de amploare proteste recente din România. Atitudinea și declarațiile uluitoare ale lui Anton erau determinate, firește, de dosarul în care era judecat pentru luare de mită. 

Președintele PN, Ludovic Orban, a fost ferm pe poziții atunci afirmând că nu "tolerează o asemenea bătaie de joc".

Dacă un președinte de filială își permite să facă astfel de declarații care încalcă grosolan linia partidelor și produc daune inestimabile, eu consider că astfel de președinți trebuie să plece acasă. Dacă nu luăm măsuri înseamnă că distrugem munca fiecăruia care a construit în partidul ăsta și eu personal nu tolerez o asemenea bătaie de joc", declara Orban. 

Ce spun procurorii DNA despre Marin Anton

„În anul 2009, se afla în derulare un contract modernizare a Aeroportului Internațional Henri Coandă, în cadrul căruia, în executarea actului adițional nr. 9/07.12.2007, începuse proiectarea unui nou terminal. Statutul țării noastre de membru al UE, precum şi perspectiva aderării la spațiul Schengen, impunea o reactualizare a obiectivului de investiții, concomitent cu aprobarea, la nivelul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, a unor indicatori tehnico-economici actualizați.

Compania internațională care avea de executat lucrările la noul terminal predase proiectul şi întreaga documentație către beneficiar – Compania Națională Aeroporturi Bucureşti (C.N.A.I.B.) – la finalul anului 2008 şi urma ca aceasta din urmă să se ocupe de obținerea avizelor şi aprobărilor necesare demarării lucrărilor.

Cu toate ca C.N.A.I.B. a înaintat solicitarea de aprobare a noilor indicatori tehnico-economici încă de la începutul lunii februarie 2009, până în luna iunie 2009, la nivelul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, nu se luase încă vreo decizie, iar din cauza lipsei de finanțare, lucrările pe şantierul Otopeni stagnau.

În aceste împrejurări, în perioada iunie – noiembrie 2009, inculpatul Anton Marin, în calitatea menționată mai sus, a acceptat promisiunea şi ulterior a primit, de la reprezentantul filialei din România a companiei internaționale care avea în executare contractul de modernizare la aeroportul Otopeni (martor în cauză), suma totală de 22.760.654 de lei (aproximativ 5,3 milioane de euro la cursul de schimb din acea perioadă), ce reprezenta un comision de 3,5% din valoarea cu care urma să se suplimenteze contractul de execuție a lucrărilor.

Banii respectivi au fost primiți de inculpat pentru a aviza, în perioada 15 iunie – 17 iulie 2009, documentația privind obiectivul de investiții <<Dezvoltare şi Modernizare Aeroport Internațional Bucureşti – Otopeni (…)>>, nota de fundamentare şi proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici reactualizați ai obiectivului de investiții menționat mai sus, precum şi aprobarea continuării lucrărilor şi a finanțării obiectivului respectiv.

Ca urmare a acestor demersuri, proiectul de hotărâre de guvern a fost adoptat, fiind emisă Hotararea de Guvern nr. 852/2009, act administrativ necesar pentru încheierea actului adițional nr. 10 din data de 21.08.2009 la contractul din data de 30.04.1992 pentru Dezvoltarea şi Modernizarea Aeroportului Internațional Bucureşti – Otopeni, având ca părți Compania Națională Aeroportul Internațional Henri Coandă – Bucureşti şi societatea omului de afaceri.

Banii au fost primiți de inculpatul Anton Marin prin intermediul unei societăți comerciale unde acesta avea calitatea de asociat.

Inculpatul Anton Marin a beneficiat de ajutorul inculpatului Ionescu Adrian Mihai, care, în luna iunie 2009, cu ocazia unei întâlniri pe care acesta din urmă a avut-o cu reprezentantul companiei internaționale, i-a specificat acestuia <<pretențiile>> primului inculpat, precum şi modalitatea de remitere a banilor. Astfel, între compania internațională şi societatea controlată de inculpatul Anton Marin a fost încheiat un contract de subantrepriză, suma de 22.760.654 de lei fiind achitată prin transfer bancar, în perioada 23 iulie – 20 noiembrie 2009, şi reprezenta contravaloarea unor lucrări de organizare şantier care nu au fost executate în realitate.

Suma de bani obținută în modalitatea de mai sus a fost folosită în interesul firmei unde inculpatul Anton Marin era asociat.”
 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.