DOCUMENT: Uniunea Europeană evită China comunistă și caută parteneriate cu Japonia, Coreea de Sud, Singapore și Taiwan


  • ACP
  • Sep 14, 2021 19:30
  • 2702
DOCUMENT: Uniunea Europeană evită China comunistă și caută parteneriate cu Japonia, Coreea de Sud, Singapore și Taiwan

Potrivit unui proiect de document al Uniunii Europene privind regiunea Asiei de Sud Est, văzut de reporteri ai publicației japoneze Nikkei Asia, blocul european caută noi parteneriate digitale cu Japonia, Coreea de Sud și Singapore și relații comerciale și de investiții mai strânse cu Taiwan într-un efort de a-și crește influența în Asia, evitând în același timp, atât cât e posibil, China. 

Uniunea Europeana va încerca să consolideze lanțurile valorice ale semiconductorilor cu partenerii asiatici, după sincopele în aprovizionare care au apărut pe perioada pandemiei, care au arătat vulnerabilitățile lanțului actual de aprovizionare industrială. 

Uniunea Europeană și-a stabilit ținta de a produce o cincime din semiconductorii avansați la nivel mondial, până în 2030, și dorește să poarte discuții cu parteneri precum Japonia, Coreea de Sud și Taiwan pentru a aborda dependența sa strategică de livrările de semiconductori din Asia. 

Potrivit documentului, blocul european propune și explorarea posibilității de a negocia parteneriate cu Tokyo, Seoul și Singapore pentru a spori cooperarea și interoperabilitatea pentru tehnologiile emergente cum ar fi inteligența artificială. 

Aceste parteneriate ar permite o cooperare mai aprofundată în materie de guvernanță și fluxuri ale datelor și ar completa negocierile Organizației Mondiale a Comerțului privind comerțul electronic. 

În același timp, Uniunea Europeană stabilește să dezvolte relații comerciale și de investiții cu parteneri cu care nu are acorduri, cum ar fi Taiwanul, proiectul de strategie evitând totuși să propună vreun acord bilateral de investiții, precum cel susținut recent de comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European și propus de președintele taiwanez Tsai Ing-wen în mai, pentru a evita să provoace excesiv Beijingul. 

Deși documentul este limitat în a critica direct China, în acesta se avertizează că tensiunile din jurul teritoriilor și zonelor maritime contestate, cum ar fi Marea Chinei de Sud și strâmtoarea Taiwan, "pot avea un impact direct asupra securității și prosperității europene"

Deși dimensiunile militare ale strategiei europene prezentate în document sunt mult mai puțin cuprinzătoare, se precizează totuși că blocul european va evalua dacă va desemna zone din regiunea Indo-Pacificului ca „zone maritime de interes”, pentru a permite desfășurarea navelor și avioanelor statele membre în regiune. 

Documentul exprimă și interesul de a se colabora cu grupul de securitate Quad – care cuprinde SUA, India, Japonia și Australia – pe subiecte de interes comun, precum tehnologia și schimbările climatice. 

Strategia expusă în documentul european arată clar că Uniunea Europeana dorește să dezvolte legături strânse cu țările asiatice cele mai dezvoltate, în special în domeniile tehnologice de vârf, dar fară să includă și China între aceste state, dovedind că s-a înțeles bine, în sfârșit, și în capitatele europene, cât de periculoasă și nefrecventabila este țara comunistă – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.