Ucraina anunță că se pregătește pentru un RĂZBOI TOTAL cu Rusia. Zelenski: ”Este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla, dar există această posibilitate”. Tensiuni în creștere


Ucraina anunță că se pregătește pentru un RĂZBOI TOTAL cu Rusia. Zelenski: ”Este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla, dar există această posibilitate”. Tensiuni în creștere

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat vineri că un război cu Rusia „este o posibilitate” și că dorește să aibă o întâlnire de substanță cu președintele rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

Președintele ucrainean a fost întrebat la summitul Strategiei europene de la Yalta (DA) dacă s-ar putea ajunge într-adevăr la o situație de „război total” între Ucraina și Rusia, având în vedere anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia și războiului cu separatiștii pro-ruși (”omuleții verzi” ai Rusiei) din estul țării – „Cred că poate exista” (războiul total – n. red.), a răspuns Zelinski.

„Este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla, dar, din păcate, există această posibilitate”, a adăugat Volodimir Zelenski.

Autoritățile de la Kiev susțin că în urma conflictului din estul Ucrainei au murit 14.000 de oameni din 2014 și până în prezent. 

Zelenski a declarat că relațiile cu Statele Unite ale Americii (SUA) s-au îmbunătățit, dar a reproșat că Ucraina nu a primit un răspuns clar la cererea sa de aderare la Alianța Nord Atlantică – o mișcare care ar înfuria Moscova.

„Nu am primit o poziție directă cu privire la aderarea Ucrainei la NATO”, a punctat el, adăugând că „Ucraina este pregătită de mult timp”. El a mai  adăugat și că refuzul de a primi Ucraina „va slăbi NATO și va face jocul Rusiei”.

Tensiunile dintre Kiev și Moscova au crescut din nou la începutul acestui an, când luptele din estul Ucrainei au escaladat, iar Rusia a masat un număr mare de trupe la graniță. Atunci, Zelenski i-a cerut lui Putin o întâlnire chiar în zona de conflict.

Moscova a acuzat Ucraina că și-a pierdut interesul pentru discuțiile de pace, în timp ce Zelenskiy a presat în zadar pentru o întâlnire cu Putin în zona de conflict.

„Sincer, nu am timp să mă gândesc la el. Sunt interesat mai mult dacă ne putem întruni într-adevăr în mod substanțial, nu declarativ, așa cum face el cu unele state. Mi se pare că astăzi … ei nu văd sensul în rezolvarea problemelor. Încetează războiul și rezolvă rapid problemele conflictelor – nu vor acest lucru”, a menționat Zelenski.

În aprilie curent, Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită să-l primească pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru convorbiri la Moscova, oricând va dori acesta.

Declarațiile au fost făcute după ce preşedintele ucrainean Zelenski l-a invitat marţi pe omologul său rus să se întâlnească în estul Ucrainei, în zona de conflict cu separatiştii Rusiei, pentru a face să scadă tensiunea dintre cele două ţări.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.